Cetatea Atenei sub conducerea strategului Pericle, Secolul lui Pericle conducator al Atenei referatSecolul lui Pericle

  48713zsm39rhm2l

  48713zsm39rhm2l

  48713zsm39rhm2l

Cetatea Atenei cunoaste o perioada de maxima stralucire sub conducerea strategului Pericle.

Acesta se nascuse in anul 495 i.e.n. intr-o familie de nobili atenieni, unde capatase o educatie aleasa de la cei mai mari filosofi ai timpului si chiar ai antichitatii. Istoricul Plutarh il descrie, in operele sale, ca fiind chipes, intelept, inzestrat cu un talent oratoric aparte, iubitor al adevarului si dreptatii, caliati care-l vor impune mai tarziu in societatea ateniana. Singurul defect fizic il constituia forma capului mai neobisnuita ; de aceea in toate sculpturile epocii era reprezentat cu un coif pe cap.Mare iubitor de arta si cultura Pericle sprijina inaltatrea sua refacerea celor mai faimoare constructii , unele dainuind pana in zilele noastre. Astfel amintim Partenonul, Teseionul, Odeonul, tempulu Atenei Nike (Victoria) si chiar statuia lui Zeus din Olimpia, opera vestitului Fidias, considerata una din cele sapte minuni ale lumii antice.Mai mult el incurajeaza dezvoltarea teatrului, a poeziei, filosofiei fiind inconjurat de nume celebre : Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan, Herodot, Socrate, daca ar fi sa-i amintim pe cei mai vestiti, ale caror oprere au strabatut veacurile.

Membru, inca din tinerete, al partidului democrat (vezi 1000 de intrebari despre oameni celebrii, pag. 18) s-a afirmat prin calitatile sale si astfel 25 de ani a fost ales strategul cetatii si a regiunii pe care aceasta o controla si apara. sh713z8439rhhm

In aceasta perioada este infiintata Liga de la Delos care poate fi asemuita unui imperiu maritim, unei oaze de democratie. Si asta pentru ca puterea legislativa apartinea poporului care se reunea in sedinte, fiind reprezentata de un consiliu. Membrii consiliului erau alesi anual , in randul lor regasind oameni din toate paturile sociale inclusiv saraci. Criteriul de selectionare nu era averea ci dragostea pentru democratie si tara. Apoi se impunea ca cel a les sa aibe tatal atenian si sa fi implinit 18 ani Pentru zilele in care participau la sedintele de consiliu toti membrii primeau diurna.Imensa flota construita in aceasta perioada facea ca Atena sa devina un puternic centru comercial si o redutabila forta militara.

Dar aceasta inforire a Atenei a starnit invidia celorlalte cetati , in special a Spartei. Si astfel in anul 431 i.e.n. izbucneste « razboiul peloponeziac »odata cu atacul spartanilor asupra cetatii Attica. Dupa 30 de ani de pace inteaga Grecie va fi impartita in doua tabere vrasmase. Luptele vor dura 27 de ani si vor distruge in parte tot ce se realizase anterior. Pericle da dovada unui mare strateg prin planurile de aparare pe care le-a elaborat adunand locuitorii satelor vecine atenei in cetate. Dar in al doilea an de razboi in Atena izbucneste o epidemie de ciuma care provoaca mari pierderi umane , insusi Pericle cazandu-i victima .

Astfel se incheia « domnia »celui mai mare conducator al Atenei. In memoria lui contemporanii au numit aceasta perioada « ëpoca de aur a lui Pericle » .

  48713zsm39rhm2l

  48713zsm39rhm2l

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani