Castelul Amboise, leaganul Renasterii franceze, Interiorul capelei, Capela castelului reconstruit referat

Castelul Amboise, leaganul Renasterii franceze.

Castelul Amboise, leaganul Renasterii franceze

Amboise se afla la confluenta fluviilor Loara si Masse. In anul 2000, erau recenzati aici, 11968 locuitori.

Castelul Amboise a fost construit de Carol al VIII lea, pe locul unei fortarete mai vechi care se afla intr - o zona abrupta, anevoios de urcat, propice apararii.

Originile castelului se regasesc inca din secolul VIII. Apoi, la inceputul Evului Mediu, a fost construit un pod peste Loara, ceea ce a dus la intarirea defensivei castelului, permitand, totodata, dezvoltarea economica a zonei prin facilitarea legaturilor cu restul Frantei.
 

-7 -

 

 

Inainte de a fi alipit Coroanei, Amboise a apartinut familiei d –Amboise. Stapanul castelului a fost condamnat la moarte la 8 mai 1431 de regele Carol al VII lea, fiind acuzat de tradare. Toate posesiunile i – au fost confiscate si alipite Coroanei, la 4 septembrie 1434.

La mijlocul secolului XV, in momentul in care orasul se afla sub dominatia englezilor, regele Carol al VII lea i – a alungat pe invadatori, castelul fiind, in mare parte distrus. Ludovil al XI lea, succesorul sau, a inceput lucrarile de reconstructie ale castelului.

Carol al VIII lea a fost insa, cel care a decis sa reconstruiasca in intregime fortareata.

Interiorul capelei Capela castelului reconstruit

El a fost foarte atasat de acest oras si a dorit sa - i redea toata splendoarea pe care o merita. A apelat la serviciile arhitectilor italieni Dominique de Cortone si Fra Giacondo pentru a construi castelul intr – o maniera noua, cea renascentista. L – a adus apoi, special, pe horticultorul italian Pacello de Mercogliano, care a amenajat intr – un stil cu totul deosebit, parcul si gradinile castelului. 51383dmj35cjp6o

250 de oameni au lucrat zi si noapte la construirea castelului care cuprindea mai multe corpuri, cele mai importante fiind capela Saint – Hubert, turnul lui Cesar, aripa care cuprindea locuinta regelui, cladirea devenind magnifica.De atunci, castelul a fost alcatuit din doua corpuri de locuinte :unu cu fata la Loara, orientat spre nord, care exista si astazi, celalalt spre sud, care nu a rezistat timpului.

- 8 -

Ritmul constructiei s – a incetinit considerabil o data cu moartea stupida la un joc de paume ( joc asemanator celui de oina ) a regelui Carol al VIII lea. Din fericire acest lucru a fost temporar, deoarece Ludovic al XII lea, succesorul regelui defunct, a continuat lucrarile cu aceeasi ardoare.Maretia si celebritatea au fost aduse insa castelului Amboise de regele Francois I care nu a ezitat sa - l invite pe insusi Leonardo da Vinci sa – si stabileasca resedinta la Amboise sau, in apropiere la Manoir du Clos- Luce.

In secolele urmatoare Amboise isi pastreaza intacta maretia, aici semnandu – se, in martie 1560, Tratatul dintre contele de Conde si Regina Catherina de Medicis care reglementa raporturile dintre protestanti si catolici. mj383d1535cjjp

La inceputul secolului XVII, castelul a devenit proprietatea lui Gaston d – Orleans, fratele regelui Ludovic al XIII lea. Ulterior, castelul a carei maretie a inceput sa paleasca si – a schimbat foarte des proprietarii in functie de capriciile Coroanei. Din pacate multi dintre noii proprietari nu au dispus de mijloacele materiale necesare pentru a - l intretine, el devenind treptat o ruina. Ca urmare, in 1848, statul a readus castelul in proprietatea sa si l – a transformat in inchisoare, aici fiind inchis pana in 1852, Abd El Kader.

In 1873, castelul a fost din nou restituit familiei d – Orleans care l – a transformat in azil de batrani.

Apoi, la inceputul secolului XX, Ruprich – Robert si urmasii sai au restaurat Amboise, redandu – i a doua tinerete.

In zilele noastre castelul are aceeasi maretie ca in perioada sa de glorie din secolele XV – XVI cu toate ca el nu mai reprezinta decat o cincime din ceea ce era o data. Acum, fosta fortareata Amboise este proprietate de stat, caruia i – a fost oferit de contele de Paris, fiind gazda unor spectacole in stil renascentist, organizate periodic de oficialitatile locale.

Castelul Amboise reprezinta un punct de atractie pentru turistii care, anual, invadeaza Valea Loarei dornici sa vina in contact cu monumentele care au facut gloria evului mediu frantuzesc si nu numai.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani