Extrase din Tratatul de la Versailles Adolf Hitler, Zvastica, Acordul de la Munchen, Atacul impotriva Uniunii Sovietice referat

Scoala G. Toparceanu

 

 

Referat la Istorie

 

Adolf Hitler

Referant: Pisinaru Laurentiu, clasa a VII-a B

 

 

 

 

 
Mai 2003

Adolf Hitler

In aceste pagini, este prezentata viata si activitatea conducatorului Germaniei din perioada anilor 1933-1945. El a fost singurul care s-a incumetat sa ridice mana impotriva Uniunii Sovietice, primul stat socialist din lume. Tentativa sa - forta de soc a reactiunii imperialiste internationale - de a-si instaura dominatia asupra intregii lumi, de a opri in loc evolutia istorica, s-a incheiat in primavara anului 1945 cu un esec total.

Adolf Hitler s-a nascut pe data de 20 aprilie 1889, in orasul Braunau am Inn din Austria. A fost al patrulea copil al lui Alois Schickelgruber si al Klarei Hitler. Tatal sau a fost un functionar de vama. A fost crescut cu multa dragoste si afectiune de mama lui. La varsta de trei ani, familia lui s-a mutat in orasul Passau, langa raul Inn la marginea Germaniei. In anul 1895, familia lui Hitler s-a mutat inca o data la o ferma, aproape de orasul Linz. El a locuit timp de 6 luni intr-o manastire benedictina unde a vazut pentru prima data zvastica. Zvastica este un stravechi simbol solar din India, in forma de cruce cu brate egale si cu extremitati rasfrante.

Tanarul Adolf la scoala Alois Schickelgruber Klara Hitler

Din 1900, Adolf s-a aratat a fi talentat in arta. S-a descurcat destul de bine in scoala pentru a fi potrivit pentru universitatea pregatitoare pentru gimnaziu sau pentru scoala de stiinta si tehnica. El dorea sa devina artist, dar tatal lui dorea sa studieze la scoala de tehnica. Ne avand de ales, Adolf a acceptat decizia tatalui sau de a merge la scoala de stiinta si tehnica. Acesta a picat in primul an, dandu-i avantajul de a fi superior celorlalti colegi.

In anul 1903, la varsta de 14 ani, tatal sau a murit. Si el a suferit multe infecti, si nu a mai mers la scoala la varsta de 16 ani. In 1904 si 1905 a studiat la liceul Steyr, dar a esuat sa intre la Academia de Arte Frumoase din Viena in 1907 si 1908.

Pe 21 decembrie 1907, mama s-a a murit in urma unui cancer.

Acesta si-a petrecut 6 ani in Viena, traind din pensia tatalui sau si o alta pensie de orfan. In ani petrecuti acolo, Hitler dezvolta un puternic sentiment de ura pentru evrei si dupa spusele lui, tot acolo isi formeaza si teoriile privind rasa suprema.

In mai 1913, Hitler a evitat serviciul militar, a parasit Viena si a plecat in capitala Bavariei, München, pentru ca ii murise un unchi.

Pe 28 iunie 1914, mostenitorul tronului Austro-Ungariei a fost asasinat la Sarajevo, ducand la declansarea primul razboi mondial care lovea Europa precum o furtuna si Hitler decide sa se inroleze in armata germana. A fost un luptator indarjit, daca nu, chiar nebun. Odata a capturat 21 de barbati, fara a se folosi de arma, dar a fost ranit cu gaz de mustar si a stat foarte mult timp in spital pentru a se vindeca. A primit doua cruci de fier, si a ajuns la gradul de caporal. Cand a iesit din spital razboiul se terminase si oarecum slabit, Hitler a gasit o slujba la un curier in München.

 

Dupa ce a pierdut razboiul, monarhia germana s-a prabusit prin abdicarea imperatului Wilhelm II din 9 noiembrie 1918, iar Germania s-a proclamat ca republica, numindu-se Republica Weimar. Pe 28 iunie 1919, guvernul german a semnat Tratatul de pace de la Versailles, in care Germania recunoaste ca este responsabila de declansarea a razboiului.

Extrase din Tratatul de la Versailles :

  • este interzis Germaniei sa mentina sau sa construiasca fortificatii in stanga Rinului, iar in dreapta fluviului pana la o distanta de 50 km. 52674kmi93eft6u

  • Germania recunoaste independenta si frontierele Austriei, Cehoslovaciei si Poloniei.

  • Germania renunta la drepturile ei asupra coloniilor.

  • Armata germana nu poate depasi 100 000 de oameni.

  • Fabricarea tancurilor este interzisa. mf674k2593efft

  • Serviciul militar este abolit.

  • Germania si aliatii sai sunt responsabili de toate pierderile si stricaciunile.

  • Teritoriul Germaniei este diminuat cu 1/7

Acest tratat a fost foarte dur si umilitor pentru germani, iar oameni

credeau ca Germania a devenit o tara cu o mica importanta.

In München el a intalnit Partidul German al Muncii (DAP) numarand aproximativ 40 de muncitori, a fost recrutat in serviciul de informatii, si i s-a increndintat sarcina sa supravegheze membrii acestui partid. Hitler nu a infiintat acest partid, ci doar i s-a alaturat acestuia si mai tarziu l-a dominat.

In 1919, la varsta de 30 de ani, Hitler a depus un efort intens pentru partid, si datorita lui miscarea a avut succes. El era unul dintre cei 7 membri din comitetul directorilor partidului. La inceput Hitler a impartit celorlalti membrii invitatii pentru prietenii si familiile acestora dar putini oameni li s-au alaturat. Insa cu timpul partidul s-a extins si au inchiriat o pivnita de bere care putea gazdui 100 de oameni si care a fost supraaglomerata. Unul dintre cei care le-a vorbit oamenilor din aceea camera a fost chiar Hitler, care, spre surprinderea tuturor, s-a dovedit a fi un foarte bun si provocator orator.

In 1920 Hitler devine seful propagandei de partid si sustine organzarea primei intalniri in masa a membrilor. Desi ceilalti conducatori ai partidului s-au opus organizarii unei intalniri in masa, aceasta a avut totusi loc. Se temeau ca revolutionarii Marxisti ar putea veni la intrunire si ar distruge-o, dar Hitler asta isi dorea. El a presupus corect ca asta doar ar extinde miscarea bazandu-se pe frica germanilor de o revolutie comunista.

Pe 24 februarie 1920, Hitler a intrat in sala unde a gasit 2000 de oameni care asteptau sa inceapa intrunirea. Printre acestia era un numar considerabil de comunisti care doreau sa distruga adunarea. La cateva minute dupa inceperea discursului lui Hitler, comunistii au inceput sa scandeze lozinci si astfel au starnit taraboiul, dar dupa cum sperase Hitler, comunistii erau prea putini si astfel lozincile au fost acoperite de aplauzele celor adunati. Apoi el a prezentat cele 25 de articole ale cu privire la Partidul German al Muncii, intrunirea a fost un succes. "Dupa aproape 4 ore sala incepea sa se goleasca si multimea, umar la umar, se indrepta usor spre iesire, mi-am dat seama ca principiile unei miscari care nu va fi uitata niciodata se transmiteau printre oameni." ( Mein Kampf )

Tot in 1920 Hitler a adus, ca simbol oficial al miscarii, swastika odata cu un nume nou: Partidul National Socialist al Muncitorilor din Germania ( pe scurt Partidul Nazist ). La sfarsitul anului 1920 partidul numara deja 3000 de oameni.

Zvastica

In scurt timp Hitler si-a facut un renume in Germania, ca fiind un om capabil sa conduca tara si sa o fereasca de o revolutie comunista similara cu ceea din Rusia. Astfel, in 1921, Hitler s-a dus la Berlin sa caute sprijin din partea celorlalte partide nationaliste. Ceilalti lideri ai Partidului Nazist erau insa sceptici, gelosi si nu doreau ca Hitler sa conduca partidul. Astfel, in timp ce el era la Berlin, ceilalti lideri au format o alianta cu un alt partid nationalist din Augsburg pentru a-l detrona pe Hitler. El a demonstrat inca o data la Berlin capabilitatile sale manipulative politice, iar pe 11 iulie 1921 s-a intors la Munchen si a demisionat din Partidul Nazist.

Ceilalti lideri ai partidului si-au dat in curand seama de greseala facuta, demisia lui Hitler insemna pierdere avantajelor partidului si chiar distrugereu lui. Insa si Hitler si-a dat seama ca fara el partidul va pieri si a trimis o scrisoare liderilor partidului prin care spunea ca va veni inapoi doar daca va fi numit presedinte al partidului si va avea putere suprema. Partidul a supus la vot propunerile lui Hitler si in urma voturilor, 543 pentru si numai 1 impotriva sa, el a ajuns noul lider al partidului. Pe 29 iulie 1921 Hitler s-a prezentat multimii sub titulatura de "Führer", nume pe care-l va purta toata viata. Intre apropiatii lui s-au aflat de la inceput Hermann Goring, erou aviator din primul razboi mondial si Ernest Röhm creatorul trupelor de asalt (SA).

Pana in 1923 partidul numara 55.000 de membri si pe 9 noiembrie 1923 Hitler a condus"Beer Hall Putsch",in traducere "Puciul berii", miscare care a incercat sa doboare guvernul din Bavaria si eventual pe cel din Berlin, dar care nu a avut succes. Aceasta incercare a fost impiedicata de caderea economica care a lovit Germania. Sfarsitul a fost dramatic iar Hitler si alti lideri nazisti au ajuns la inchisoare. Acesta a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dar a stat inchis doar 9 luni. In aceste noua luni, el a scris faimoasa carte “Mein Kampf” (“Lupta Mea”), fiind "lucrarea de capatai" a ideologiei naziste. Ideile lui Hitler s-au intemeiat pe conceptual sau asupra raselor. El considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea ca darwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cum animalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei, astfel incat cei puternici de sangele celor slsbi. Poporul de stapani (Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit fiind din populatiile Europei de Nord. La baza piramidei rasiale Hitler plaseaza: negrii, slavii, tiganii si evreii pentru acestia din urma avand sentimente de ura exacerbata. Hitler socotea rasa evreiasca "un cancer ce roade trupul Germaniei", o boala ce trebuie tratata, dupa cum ilustreaza urmatorul citat din "Mein Kampf" : 

"Alterarea sangelui si deteriorarea rasei reprezinta singurele cauze care explica declinul civilizatiilor stravechi; niciodata razboiul nu a ruinat natiunile, ci pierderea puterii lor de rezistenta – caracteristica exclusiva a sangelui raselor pure. In aceasta lume, oricine nu este de sorginte sanatoasa poate fi considerat pleava."

Dupa parerea lui Hitler, nu exista nici o alternativa realista la guvernarea dictatoriala. inca din timpul anilor petrecuti la Viena el considerase democratia parlamentara slaba si ineficienta. Aceasta se opunea traditiilor istorice germane bazate pe militarism si absolutism si, mai mult, incuraja raspandirea unui rau si mai mare: comunismul.

Cel din urma element al ideologiei naziste era nationalismul de tip agresiv, care se raspandise ca urmare a conditiilor specifice din Germania ultimilor ani. Armistitiul din 1918 si Tratatul de la Versailles trebuiau reconsiderate, iar teritoriile pierdute trebuiau retrocedate Germaniei. Dar nationalismul lui Hitler cerea ceva mai mult decat simpla restabilire a frontierelor din 1914. El dorea crearea unui Reich care sa-i cuprinda pe toti acei membrii ai poporului german ce traiau dincolo de frontierele Germaniei: germanii austrieci, germanii sudeti, comunitatile germane ce traiau de-a lungul coastei baltice – toti urmau sa fie cuprinsi in limitele teritoriale ale noii Germanii. Totusi, telurile lui Hitler nu se sfarseau aici. Visa la Germania cea Mare, o supraputere capabila sa rivalizeze cu Imperiul britanic si cu Statele Unite. Un asemenea obiectiv nu putea fi atins decat printr-o extindere teritoriala de mari proportii. Acesta a fost motivul pentru care Hitler ceruse Lebensraum (spatiu vital) pentru Germania. Numai prin cucerirea Poloniei, Ucrainei si Rusiei putea obtine Germania sursele de materii prime. Initierea Noii Ordini in Europa de Est presupunea in acelasi timp atingerea unui obiectiv important: adica, ar fi dus la distrugerea Rusiei, centrul comunismului mondial. El sustinea in "Mein Kampf":

"Poporul german trebuie sa i se asigure teritoriul necesar existentei sale pe pamant… Oamenii de acelasi sange trebuie sa apartina unui imperiu (Reich). Poporul german nu are dreptul sa se angajeze intr-o politica coloniala pana in clipa in care nu si-a adunat copiii intre granitele aceluiasi stat. Atunci cand teritoriul Reich-ului va cuprinde pe toti germanii si nu-si va mai putea permite sa ofere acestora conditii decente de trai, numai atunci se va putea vorbi de dreptul moral, rezultat din nevoile poporului, de a dobandi teritorii straine. Plugul se va transforma in sabie si lacrimile razboiului vor deveni painea zilnica a generatiilor urmatoare…

Dreptul la teritoriu devine datorie in cazul in care o mare natiune pare destinata sa decada daca nu-si extinde posesiunile. Iar acest lucru este cu atat mai adevarat atunci cand natiunea in cauza nu este o mica comunitate negroida , ci insasi Germania-mama a tuturor celor care au conferit lumii actuala sa forma culturala. Germania fie va deveni Putere Mondiala, fie va disparea. Telul de viitor al politicii noastre externe trebuie sa fie o politica indreptata spre est, care sa prevada teritoriile considerate necesare poporului german."

 

Cartea a avut un mare succes fiind vanduta in peste 5 milioane de exemplare. Din 26 februarie 1924, cand a iesit din inchisoare si pana in anul 1933 a fost o perioada de liniste deplina in care nu s-a intamplat nimic cu exceptia faptului ca Partidul Nazist se extindea foarte repede.

In acesti ani s-a format organizatia Tineretul Hitlerist. Scoaterea nazismului in afara legii a dus la cresterea popularitatii acestuia printre tineretul german. Dupa eliberare, Hitler hotaraste sa obtina puterea prin mijloace demagogice,tinand nenumarate discursurii in care isi

manifesta ura pentru evrei, invinuindu-i pentru pierderea Primului Razboi Mondial si de situatia economica a tarii.

In 1925 interzicerea Partidului Nazist a fost inlaturata si Hitler a primit permisiunea de a vorbi publicului, iar in 1926 s-a restabilit ca ultimul conducator al partidului nazist. In anul 1927 si-a publicat cel de-al II-lea volum al carti sale bibliografice.

Partidul lui Hitler a castigat in1928 locul al doisprezecelea la alegeri.

Propaganda electorala a NSDAP se adresa oamenilor de rand promitand resorbirea somajului si redarea demnitaii poporului german. Astfel NSDAP a reusit sa intre in Reichstag (1930) castigand 18% din voturi, a avansat pe locul doi in 1931, iar in 1932 Hitler a candidat la presedintie, castigand 30% din electorat. In urma acestui rezultat a fost facuta o intelegere intre Hitler si conducere, din care acesta a obtinut pe 30 ianuarie 1933 functia de cancelar al Germaniei.

 

 

Adolf Hitler, cancelar al Germaniei

La moartea presedintelui Hindenburg in August 1934,Hitler a fost considerat succesor, devenind dictator al Germaniei (Führer). Momentul a marcat instaurarea "Celui de-al treilea Reich". Presedinte al Reichstagului a fost numit Hermann Goering. Astfel, pe cale democratica, nazistii au preluat puterea in stat.
Odata ajuns la putere, Hitler a respectat promisiunile facute in "Mein Kampf"- a actionat pentru refacerea economica a Germaniei, a reusit absorbirea somajului si a scos tara din criza in 6 luni, ceea ce i-a asigurat un larg sprijin din partea populatiei. Din 1934 Hitler a trecut la eliminarea adversarilor politici-social democratii, comunistii, crestinii si unii apropiati cum a fost Ernst Röhm, si totodata la impunerea controlului partidului asupra intregii societati si a institutiilor statului. Pentru indeplinirea acestor sarcini, partidul era bine pregatit pentru ca inca din 1926-1927 se creasera in interiorul sau servicii speciale in 1935: SS-trupe de protectie, SD-Serviciul de siguranta, SP-Politia de siguranta, GESTAPO-Politia secreta de stat, RSHA-Biroul central de siguranta al Reichului. Toate acetea au devenit din 1933 institutiile fundamentale ale regimului nazist.

 

Acesta a incalcat tratatul de la Versailles, incepand sa isi construiasca o noua armata si a reintrodus serviciul militar obligatoriu si a mai inceput construirea aviatiei Luftwaffe. In 1936, tratatul de la Versailles este din nou incalcat prin ocuparea zonei demilitarizate remane. In octombrie 1936, Adolf Hitler si Benito Musolini au creat Axa Roma-Berlin. O luna mai tarziu, Germania si Japonia au creat pactul anti-Comintern la care s-a alaturat si Italia in 1937.

In noiembrie 1937 si-a expus planul de cucerire al lumii la conferinta "Führer". Cei care nu au fost de acord planului au fost concediati. In martie 1938, Hitler a anexat Austria fiind cunoscuta sub numele de Anschluss. In 29-30 septembrie Chamberlain(Anglia), Daladier(Franta), Mussolini(Italia) au cedat Germaniei regiunea sudeta locuita de milioane de germani in cadrul Conferintei de la München fiind anexata dintr-o parte a Cehoslovacie. Tarile democratice credeau ca Hitler se va intoarce impotriva URSS-ului.

In perioada 1938-1943, nazismul a afirmat statutul special al populatiei germane, conform cu conditia ei de "rasa superioara" in cadrul celui de-al treilea Reich, sustinut de sprijinul serviciilor secrete care controlau intregul sistem social-politic. In martie 1939, Slovacia devine independenta, iar Boemia si Moravia devin protectorat german, acordul fiind incalcat. In august, Hitler semneaza pactul de neagresiune cu URSS care uimeste toate statele democratice, numindu-se pactul Ribbentrop-Molotov.

Prin acest pact Germania ataca la 1 septembrie 1939 Polonia, iar la 3 septembrie 1939 Anglia si Franta declara razboi Germaniei, ducand la declansarea celui de-al II-lea razboi mondial. Trupele germane erau conduse de generalul von Brauchitsch si erau impartite in doua grupe:

-1) grupul generalului von Bock care cuprindea doua armate formate din 10 divizii fiecare: Armata a-3-a von Kuchler, instalata in Prusia Orientala si Armata a-4-a von Kluge, de-a lungul "coridorului polonez"

-2) grupul generalului von Rundstedt era format din trei armate care cuprindeau 10,12 divizii fiecare: Armata a-8-a von Blaskowitz, Armata a-10-a a lui von Reichenau la frontiera Siliziei si Armata a-14-a a lui von List plasata pe vechea frontiera cehoslovaca si pe linia Carpatiilor.

Armata poloneza condusa de maresalul Smigly-Ryds nu se sprijinea pe nici o linie de fortificatii. Inaltul Comandament Polonez a stabilit un sistem de acoperire de-a lungul frontierelor ocupate si o linie de rezistenta pe cursul Vistulei, al Narewului si al Somului, aceasta linie era formata din 13 divizii. La nord generalul von Bock impreuna cu armata von Kuchler si von Kluge incercuiesc cele 6 divizii poloneze plasate in Danzing. Pe restul frontului armatele poloneze bat in retragere si formeaza un nou front Bug-Vistula-San, de-a lungul Vistulei medii. Armatele generalului von Kluge si von Kuchler sustinute de Luftwaffe si de Panzerdivizion reusesc sa strapunga linia din partea inferioara a Vistulei.

La 17 septembrie generalul von Rundstdet asediaza Varsovia, iar la ora 4 dimineata armatele maresalului Vorosilov trec frontiera pe ambele parti ale mlastinilor de la Pripet. Infrante complet pe frontul de vest, polonezii nu mai sunt capabili sa deschida un nou front in partea de est. La 18 septembrie trupele sovietice intra in Vilma si se indreapta spre Lvov. La 19 septembrie atacul blindatelor rusesti inlatura rezistenta orasului Lvov iar trupele poloneze se retrag spre frontierele cu Ungaria si Romania. Guvernul polonez se refugiaza in Romania. La Varsovia trupele poloneze mai rezista 8 zile iar la 29 septembrie se predau fortelor germane conduse de von Rundstedt.La 28 septembrie Ribbentrop discuta la Moscova cu Stalin impartirea Poloniei. In campania impotriva Poloniei, germanii au folosit 897 de bombardiere si 611 de avioane de vanatoare fata de 170 de bombardiere si 270 de avioane de vanatoare ale polonezilor. La sfarsitul agresiunii Romania a acceptat 100.000 de refugiati dintre care 60.000 erau militari.

Tezaurul Poloniei estimat la 45 de milioane de dolari a tranzitat Romania si a fost imbarcat la 15 septembrie 1939 pe un vas englez in portul Constanta.

La sfarsitul campaniei Germania a ocupat 187.000 km2 si URSS 200.000 km2.

In 1939 a avut loc un conflict intre URSS si Finlanda generate de dorinta lui Stalin de a cuceri noi teritorii. Pierderile se cifreaza la 48.000 de morti si 150.000 de raniti pentru URSS iar pentru Finlanda 25.000 de morti si 44.000 de raniti din totalul de 1.200.000 angajat de URSS si 200.000 angajat de Finlanda.

Agresiunea germana in vest :

In aprilie 1940 armatele germane au invadat Danemarca si Norvegia, acaparand bazele navale si aeriene ale celor doua tari. La 9 aprilie Germania debarca in Norvegia chiar daca cu o zi inainte Aliatii minasera apele Norvegiei; tot la 9 aprilie germanii dau un ultimatum regelui Christian al-10-lea al Danemarcei. Consiliul de Ministri condus de Stauning accepta cererile germanilor si capituleaza. La 9 aprilie marina germana trece de stramtoarea Skaggerak si intra in fiordutile capitalei

Dupa un bombardament aerian Oslo este cucerit rapid iar a doua si a treia zi in porturile Stavanger , Kritiansand , Bergen si Trondheim debarca trupele germane formate din vanatori alpini de origine austriaca.

La 15 aprilie englezii si la 19 aprilie vanatorii alpini francezi debarca pe coasta Norvegiei. La 2 mai brigazile Aliate de la Trondheim bat in retragere si se imbarca la Andalsnes. La Andalsnes si Namsos cele 2 divizii frnceze si cei 15.000 de soldati englezi se imbarca in conditii dezastruasa.

Capitularea Norvegiei este semnata la 10 iunie la Trondheim de generalul Roscher-Nielson , in baza ordinului generalului Ruge , comandantul-sef.

In mai 1940 Germania a dezlantuit ofensiva de-a lungul intregii frontiere cu Belgia , Olanda , Luxemburg si apoi Franta. la 10 mai trupele germane declanseaza ofensiva pe un front mai larg ce se intinde din Olanda pana la Luxemburg si tot la 10 mai trupele franco-britanice trec frontiera belgiana pentru a intampina pe germani. In spatele liniilor de aparare la 11 mai la ora 5 dimineata , germanii lanseaza bombardamente asupra flotei aeriene belgiene de la sol pe care o distruge aproape in intregime.

La 13 mai s-a reusit ca bresa formata la Eben-Emael sa fie acoperita prin lupte crancene duse pe raul Gretti , iar cavalerii germani care incearca sa treaca raul Gretti sunt capturati de belgieni. La nord , armata olandeza este scoasa din lupta si la 15 mai generalul Winkelmann capituleaza. Armata belgiana se retrage pentru a putea sa dea lovitura decisiva pe frontul de la Sedan care la 17 mai este strapuns de fortele germane. Germania cere capitularea neconditionata a Belgiei , care este acceptata de Regele Leopold al-3-lea, iar capitularea se semneaza la 28 mai. La 26 mai Amiralitatea Britanica declanseaza Operatiunea Dynamo menita sa evacueze armata engleza din punga de la Dunkerque. Operatiunea Dynamo care a durat 9 zile a avut un succes nesperat : 338.226 de oameni s-au reanbarcat la Dunkerque de la 27 mai pana la 4 iunie 1940. Batalia Flandrei s-a incheiat : germanii au luat 330.000 de prizonieri , englezii repatriaza 198.315 de oameni din 250.000 iar francezii isi salveaza 139.911 oameni din 350.000.

Franta atacata si de Italia a capitulat la 22 iunie 1940. Germania a anexat Alsacia si Lorena si a ocupat un regim de ocupatie militara inclusiv in Paris.

Batalia Angliei. Inca de la 19 mai , atunci cand germanii nu ajunsesera decat la Sedan , Winston Churchill , premierul englez , isi da seama de pericolul care ar fi amenintat Anglia in cazul capitularii francezilor si ordona construirea de fortificatii pe coasta britanica si concentreaza toate avioanele diponibile ale aviatiei britanice. La data de 19 iulie Adolf Hitler propune pacea Angliei pentru ultima oara , dar si de aceasta data refuzul este categoric. Ofensiva aviatiei germane incepe la 12 august si era canalizata in patru directii : 1) distrugerea aeroporturilor , 2) comunicatiilor , 3) obiectivelor industriale , 4) porturilor si santierelor navale

Germanii dispun de 900 de bombardiere , 336 de avioane "Stuka" si 734 de avioane de vanatoare, sub comanda lui Goering, iar englezii dispun de 700 de avioane de vanatoare si 471 de bombardiere sub conducerea lui Sir Hugh Dowding , maresal al aerului

Batalia Angliei a avut 4 faze importante :

Prima faza (8-18 august 1940): atac asupra convoaielor si porturilor marcat de raiduri asupra peninsulei Portland si portului Dover (11 august). Atacuri impotriva aeroporturilor in special asa numita Adlertag (15 august). De la 10 la 17 august au fost doborate 134 de avioane engleze si 261 de avioane germane. Numai in Adlertag din cele 1786 de avioane germane au fost doborate 75. In luna iulie 33 de vase sunt scufundate de aviatia germana si sunt plasate 600 de mine la intrarile in porturi.

A doua faza (19 august-6 septembrie): sunt atacate terenurile de aviatie si are loc primul bombardament asupra Londrei (24 august) si au loc raiduri asupra oraselor Birmingham si Coventry (26 august). De la 18 august la 17 septembrie au fost doborate 344 de avioane engleze fata de 528 de avioane nemtesti.

A treia faza (7 septembrie-5 octombrie): ofensiva aeriana asupra Londrei (38 de raiduri) si atacarea centrelor industriale. La 15 septembrie 148 de bombardiere ajung deasupra capitalei avioanele de vanatoare engleze evita lupta cu avioanele de escorta germane si ataca direct bombardierele. Luftwaffe a pierdut in acea zi 56 de aparate , iar un sfert din avioanele angajate in lupta sunt avariate si nu mai pot fi folosite. De acum incolo Luftwaffe pierzand batalia nu va mai opera decat raiduri de noapte. La 17 septembrie Hitler amana executarea planului de debarcare Seelowe, iar RAF ataca sistematic in porturile din Canalul Manecii si din Marea Nordului flota germana de debarcare care era pregatita inca din 3 septembrie. La 24 septembrie 12% din flota germana era distrusa

A patra faza (5-30 octombrie): La 19 octombrie Hitler amana Operatiunea Seelowe si ordona dispersarea vaselor de debarcare. De la 5 la 31 octombrie , Luftwaffe va mai pierde inca 268 de aparate fata de numai 118 ale RAF.

Atacul impotriva Uniunii Sovietice :

La 22 iunie 1941 Hitler a ordonat atacarea Rusiei , la razboi participand si Romania. Armatele germane au inaintat adac in teritoriul sovietic dar in decembrie ofensiva lor a fost oprita in fata Moscovei. La 30 aprilie 1941 Hitler fixeaza ziua Z a operatiunii Barbarosa : 22 iulie 1941.

Hitler angajeaza in lupta 153 de divizii formate din germani , 14 divizii finlandeze si 12 divizii romanesti adica 3.500.000 de oameni si 3700 de tancuri. Pe Frontul de Rasarit sunt trimise intariri de trupe finlandeze , romanesti , ungare , slovace , italinesti si o divizie de voluntari spanioli astfel incat efectivele se ridica la inceputul lunii august la 195 de divizii si la sfarsitul lunii la 201 de divizii din totalul de 329 de divizii detinut de puterile Axei. Aviatia germana aduce in Rusia doua treimi din integ efectivul adica 2740 de avioane din care 1918 erau operationale. Armata Rosie dispunea pe front de 132 de divizii adica 2.500.000 de oameni.

La 22 iunie aviatia germana distruge la sol 1498 de avioane. La 23 iunie Luftwaffe stabileste partial echilibrul pe Frontul de Est :1883 de avioane nemtesti contra 3911 de avioane sovietice. La 30 iunie rusii isi readuc avioanele din Siberia pentru a putea lupta in vest. Bombardierele rusesti erau o prada destul de osoara pentru nemti ele nefiind escortate de avioane de vanatoare La 30 iunie von Bock cucereste orasul Brest-Litovsk si incercuieste 40 de divizii (300.000 de oameni) in jurul orasului Bialystok, iar la 20 iulie von Bock incercuieste Smolenskul , pe care il cucereste la 5 august. La 29 august Mannerheim recucereste Viborgul. Intre 18 si 27 septembrie in zona Uman-Kiev sunt facuti 150.000 de prizonieri rusi , iar la 29 septembrie Kievul este cucerit de nemti.

La aceasta data doua treimi din armata sovietica de la 22 iunie 1941 era distrusa. Maresalul von Bock primste 23 de divizii din care 6 blindate drept intariri, iar la nord von Leeb asediaza Leningradul. La 2 octombrie tancurile lui Guderian declanseaza o noua batalie de incercuire la Briansk si Vezma iar la 25 octombrie cele doua pungi sunt absorbite si germanii iau 600.000 de prizonieri. Tancurile incearca sa inainteze spre Tula cu intentia de a incercui Moscova din sud-est dar lipsa de antigel , carburanti si uzura prea mare incetinesc inaintarea.La 5 decembrie generalul Hoppner ajunge la 35 de km de Moscova, in timp ce Guderian trcea de Tula si ajungea la mai putin de 50 de km de Moscova. In sud armata germana pierdea teren si este nevoita sa evacueze Rostovul pe care nu l-a ocupat decat o saptamana. La 9 decembrie sovieticii recuceresc orasul Tihvin si elibereaza calea ferata.

In luna decembrie pierderile germane de la inceputul campaniei se ridica la 742.000 de oameni. STAVKA trimitea zilnic 100 de trenuri cu trupe spre Moscova. Din Siberia sosesc 50 de divizii in timp ce germanii nu reusesc sa trimita pe front decat 23 de trenuri pe zi

In noaptea de 5 spre 6 decembrie la o temperatura de -38 de grade C sovieticii declanseaza contraofensiva care dureaza pana la inceputul lunii ianuarie cand germanii se retrag la bazele de la care au pornit ofensiva in luna octombrie. La 19 decembrie Hitler preia comanda tuturor trupelor germane din rasarit nemaiacceptand nici o sugestie. La 7 ianuarie ofensiva se reia pe frontul de la Moscova dar nu se vor mai obtine decat niste succese minime.

In anul 1942 la 5 aprilie , Hitler semneaza Directiva numarul 41 care preciza fazele succesive ale operatiunilor menite sa zdrobeasca armatele inamice :

1) Grupul de armate Sud (von Bock) , aripa stanga (von Weichs) vor inainta de la Kursk la Voronez , pe fluviul Don

2) coborand pe Don , aripa stanga se va uni cu Armata de Centru , venita de la Harkov pentru a declansa o batalie de incercuire. Aripa stanga si Armata de Centru vor forma Grupul de Armata B (von Bock)

3) aripa dreapta devenita Grupul de Armata A (von List) va trece Donetul la Vorosilovgrad , va cobora pe Rostov , apoi va urca din nou pe Don pentru a se uni cu Grupul de Armata B si impreuna vor incercui Stalingradul

4) Grupul de Armata A sprijinit pe flanc de Grupul de Armata B va trece la cucerirea Caucazului

Pe un plan secundar legatura cu finlandezii va fi consolidata langa Leningrad iar romanii , italienii si ungurii vor primi misiunea de a apara Donul. Sevastopolul este incercuit si supus unui intens tir de artilerie, iar sovieticii vor lasa 117.000 de prizonieri. Sevastopolul este cucerit la 9 iunie.

Ofensiva principala este declansata la 28 iunie 1942 la care au participat 178 de divizii din 232 (adica 80% din armata). Stalin declanseaza o ofensiva in directia Harkovului in aceasta batalie el angajeaza 18 divizii. Ofensiva este oprita de Armata a-6-a comandata de generalul Paulus si sunt luati 239.000 de prizonieri.

La 23 iulie Kleist cucereste Rostovul , iar Armata Rosie se retrage. Maresalul von Weichs cere Armatei a-6-a sa dea asaltul final asupra Stalingradului dar la jumatatea lunii iulie generalul Paulus este oprit in fata orasului.

La 19 noiembrie Armata Rosie strapunge frontul aparat de romani si corpul 5 de armata este incercuit si capturat. La 24 noiembrie Armata a-6-a este si ea incercuita.

Intre 1 si 12 decembrie aviatia germana va parasuta zilnic celor 250.000 de oameni asediati la Stalingrad 97 de tone de alimente.La aceasta actiune Luftwaffe va pierde 488 de aparate. la 12 decembrie von Manstein incearca sa-l scoata pe Paulus din incercuire dar este oprit dupa 11 zile la 48 de km de Armata a-6-a. La 8 ianuarie inainte de a lansa un ultim contraatac , sovieticii ii ofera lui Paulus o capitulare destul de onoranta. La 10 ianuarie 7000 de tunui ale artileriei sovietice zdrobesc pozitiile germane. La 31 ianuarie Paulus este luat prizonier.

La 15 aprilie 1943 , Hitler concentreaza in zona Kursk aproape 50 de divizii din care 16 sunt blindate sau motorizate , 10.000 de tunuri si 2700 de tancuri. In luna aprilie , serviciile secrete sovietice ii trimit lui Stalin planurile de atac ale germanilor de la Kursk. Tunurile sovietice sunt concentrate cate 100 pe km iar pe germani ii asteptau 19.300 de guri de foc. Aceasta a fost cea mai mare forta de aparare din istorie. La 5 iulie 1943 sovieticii declanseaza tirul de artilerie. La 12 iulie, germanii se decid sa dea o batalie de tancuri la Prohorovska unde se angajeaza de ambele parti 1500 de tancuri. La 16 iulie , Model si Manstein sunt siliti sa se retraga si la 23 iulie revin la bazele de la care au plecat. Dupa ce zdrobeste 15 divizii germane, Armata Rosie inainteaza 150 de km in 39 de zile. La 23 august Konev cucereste Harkovul , anihiland intraga aripa de sud a frontului german.

Coalitia antifascista. Popoarele amentite de agrsiunea Germaniei, Italiei si Japoniei si-au concentrat fortele intr-o larga coalitie din care s-au impus prin contributia lor SUA , URSS si Anglia. Livrarile de armament american catre Anglia si creditele de milioane de dolari acordate in cadrul legii de imprumut si inchiriere a armamentului au fost primele manifestari ale colaborarii. acordul anglo-sovietic de ajutor reciproc (iulie 1941) si mai ales Carta Atlanticului (august 1941) , prin care Anglia si Sua si-au declarat scopurile politice comune , au grabit incheierea oficiala a coalitiei Declaratia Natiunilor Unite (1 ian 1942) semnata de 26 de state care si-au luat angajamentul de a colabora si de a nu incheia pace cu inamicul. conferinta de la Teheran (28 noiembrie-1 decembrie 1943) , care a reunit pentru prima oara pe Stalin , Churchill si pe Roosvelt , a elaborat masuri pentru ducerea razboiului impotriva Germaniei , a stabilit debarcarea in Franta in 1944 si a hotarat ajutorul pentru rezistenta iugoslava.

Capitularea Germaniei. In cursul anului 1943 s-a impus uriasa superioritate a resurselor economice , tehnico-militare si morale ale celor 3 mari puteri : SUA , Anglia si URSS. Pe frontul de est initiativa trece de partea trupelor sovietice care incepand din iulie 1943 au obtinut victorii dupa victorii si au eliberat o mare parte din teritoriul ocupat de hitleristi. La jumatatea lunii septembrie 1943 germanii isi retrag trupele din Caucaz.

In vest anglo-americanii au dobandit superioritate aeriana si au inceput raiduri de bombardament asupra marilor centre industriale germane. Churchill ordona bombardarea celor mai importante centre industriale germane, iar la sfarsitul lunii septembrie 25 din cele 58 de orase nemtesti au fost bombardate cel putin o data , aruncandu-se in medie pe luna 3453 de tone de bombe. De la 18 noiembrie 1943 la 24 martie 1944 in Berlin sunt aruncate peste 45.000 de tone de bombe , devastand 28 de km2 din suprafata lui si lasand 100.000 de oameni fara adapost. De la inceputl razboiului au murit 70.000 de piloti apartinand aviatiei germane iar USAF si RAF au pierdut 140.000 de oameni in diferite misiuni. Pe teritoriul Germaniei au fost 1.215.000 de tone de bombe ucigand peste 635.000 de civili.

Dupa pierderea Siciliei , noul guvern condus de Piero Badoglio a incheiat armistitiu si a declarat razboi Germaniei. Izgonite in mai 1944 de la Napoli (Montecassino), armatele germane au evacuat Roma si s-au retras in nordul Italiei unde au reusit sa reziste pana la sfarsitul razboiului. La 25 iulie, regele Italie anunta numele noului sef al guvernului : maresalul Badoglio. In aceeasi zi Mussolini este arestat si va sta in diferite inchisori timp de 49 de zile. La 12 septembrie dintr-o directiva a lui Hitler numita Operatiunea Eiche, Mussolini este rapit si adus in Germania.

In 1944 armatele germane au fost respinse din fata Leningradului , din Crimeea, Ucraina, regiunea Balticii si dintr-o mare parte din teritoriul Poloniei. La 23 august 1944, Romania s-a alaturat coalitiei antifasciste si si-a adus o importanta contributie la cauza Aliatiilor. Albania, Bulgaria si Grecia s-au eliberat iar Finlanda a iesit din lupta. Din octombrie 1944 si pana in mai 1945 armatele romane si sovietice au eliberat Ungaria , o mare parte a Cehoslovaciei si nord-estul Austriei, ajungand pana la Praga si Viena.

Incepand din 5 septembrie rachetele "V2" sunt dirijate spre Paris si la 8 septembrie spre Londra. Intre 5 septembrie si 31 decembrie vor fi lansate 1561 de rachete "V2" care vor atinge pe rand orasele : Anvers (924) , Londra (447) , Norwich (43) , Liege (27) , Lille (25) Paris (19) , Tourcoing (19) , Hasselt (13) , Tournai (9) , Arras (6) , Cambrai (4) , Mons (3) , Diest (2) si Ispwich (1).

Cea mai mare actiune aeropurtata din istorie se soldazea cu un esec, Aliatii nereusind sa incercuiasca garnizoanele germane din Olanda si sa distruga bazele rachetelor "V2".

La 6 martie, Hitler va ataca pentru ultima oara: Armata a-6-a (Balck) si Armata a-6-a Panzer SS (Sepp Dietrich) trec la ofensiva cu scopul de a recucerii Budapesta. Hitler trimite pentru apararea Vienei Divizia 25 Panzer si divizia de granadieri Fuhrer. Viena este eliberata la 13 aprilie 1945.

In vest a fost deschis al doilea front prin marea debarcare din Normandia (6 iunie 1944) , la Paris a triumfat insurectia fortelor Rezistentei franceze iar armatele anglo-americane patrund pe teritoriul Germaniei.

In primavara anului 1945 , Berlinul a fost incercuit de fortele aliate si a fost cucerit de trupele sovietice la 2 mai 1945.

Hitler impreuna cu amanta sa Eva Brown, se sinucid pe 30 aprililie 1945.

Razboiul lua sfarsit in Europa la 8 mai 1945, prin capitularea Germaniei.

Bibliografie : Internet, manualul de istorie clasa a VII –a, "Mari decizii ale celui de-al doilea razboi mondial" vol. 1 si 2 de Jacques de Launay.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani