Unirea tarilor Romane in timpul lui Mihai Viteazul, Sinan Pass, Turcii si batalia de la Calugareni referat

Unirea tarilor Romane in timpul lui

Mihai Viteazu

 

 

 

Dupa domniile marilor principi si voievozi romani,legatura dintre cele 3 state s-a mentinut pe temeiul unitatii geografice,demografice,economice si lingvistice in toata perioada de grele incercari. 19966idq84yql2m

Provocata de tentativa lui Petru Rares de a redobandi independenta tarii,invazia lui Soliman Magnificul din 1538 a fost urmata de accentuarea dominatiei otomane exercitate asupra Moldovei.Similar,la S de Carpati,ultimele rezistente ale lui Radu de la Afumati au avut acelasi final:regimul tributar a fost inlocuit cu cel vasalic.Aceasta se deosebea de cel tributar,dominatia politica fiind dublata de cea economica.
Desi respectata,autonomia interna era redusa,iar politica externase subordona Portii.Obligatiile financiare,mult diversificate,cresc in aceasta perioada.Raporturile romano-turcesti sunt reglementate de asa numitele capitulatii care reprezentau diplome de privilegii acordate de sultanii otomani domnitorilor romani.

In conditii in care Ungaria,infranta de turci la Mohacs in 1526,era transformata in “pasalacul de la Buda” iar transilvania devenea principat autonom sub suzeranitate otomana,sis. De aliante din sec al xv pe care se bazasera domnitorii romani era inevitabil prabusit.din acest moment ideea de cruciada a pierdut din intensitate.la sfarsitul sec al xvi insa ea a fost readusa in actualitate in spatiul romanesc de catre Mihai Viteazu.

Domania lui Mihai a inceput,potrivit obiceiurilor prin confirmarea Portii.ea s-a confruntat inca de la inceput cu agravarea dominatiei otomane si cu sporirea fiscalitatiiimpuse de imperiu.A detinut dfiferite functii in sfatul domnesc. dq966i9184yqql

Cu asentimentul sultanului sprijinit de boieri si de principele Transilvaniei,ocupa tronul T.R.Desi ajutat de sultan si de cei mentionatiel este adeptul politicii antiotomane.

Prin intermediul lui Aron Voda si confruntat cu apresiunea otomanael adera din propria initiativa la “Liga Sfanta”alaturi de imp habsburgic,celelalte tari romane precum si cateva tarii crestine ca si Spania,Venetia,Toscana etc.

In noiembrie 1594ridica steagul luptei antiotomane.La 13 noi.1594 declansaza o rascoala ocupand toate cetatile din stanga Dunarii inafara Giurgiului.

Poarta conflicte cu turcii la Visterie (1594) infrange o ostire otomana cantonata in Bucuresti,si una tatara care se intorceau din Trans. si ataca raiaua Giurgiu-Braila.

Turcii in frunte cu Sinan Pass incearca recucerirea cetatiilor de la Dunare si pedepsirea lui Mihai.

La 20 Mai 1595 la Alba se incheie un tratat de suzeranitate intre Mihai si Sigismund Bathory (d-l Trans.in acel an)

Vara in 1595 turcii atacaT.R.condusi de insusi Sinan Pass avand loc batalia de la Calugareni,fiind o batalie decisiva (23 aug.1595).Turcii obtin victorie pt. moment iar Mihai de retrage si asteapta ajutoarew de la Sigismund.Primind ajutoare ocupa Targovistea si Buc. Avand loc batalia de la Giurgiu unde pire mii de ostasi otomani iar Mihai obtine o stralucita victorie.Este castigata astfel independenta T.R.Venirea lui Andrei Bathory pe tronul Trans. Insemna consolidarea amestecului Poloniei in viata politica a tarilor Romane swi anularea cuceriri independentei lor impunandu-se astfel necesitatea unirii tarilor romane sub o singura conducere.

Lipsit de aliati in 1597 incheie pace cu turcii recunoscandu-le suz.Anul urmator se aliaza cu Rudolf al II-lea conducatorul imp. Habsburgic.

Cu acordul lui Rudolf Mihai a incercat Sa le atraga in alianta pe mold. Si Trans.Mihai trece carpatii,invinge la Selimbar in 28 oct.1599,dieta recunoscandu-l pe Mihai ca principe iar rl introduce boierii munteni in consiliul principatului.Teodosie Runeanu este numit logofat al celor 2 tari.Mitropolia Ortodoxa a Trans. Fiind mutata la Alba.La 1 nov.1599 patrunde in Trans. Se proclama principe al Trans. ,da legi in lb. Romana si ridica biserica la rangul de Mitropolie.

Primavare in anul 1600Mihai patrunde in Moldova si il alunga pe Ieremia Movila ,declarandu-se domn al Mold.Cele 3 tari erau unite acum sub acelasi sceptru.

Unirea infaptuita nu a rezistat insa datorita aliantei cu turciilor,polonezilor, habsb.,precum si a nobilimii maghiare din Trans..care s-au aliat cu George Basta

Mihai fiind invins la Miraslau (18 sept.1600)iar in Mold.readus la trom I. Movila.Mihai pierde Trans. Care intra sub protectia imperiala a lui Rudolf.

Dar Mihai nu renunta si se duce la Curtea de la Praga unde il convinge pe Rudolf Sa-I acorde ajutor.Acesta il impaca pe Mihai cu Basta si obtine o victorie la Guraslau in 3 aug. 1601,recucerind Trans. Totodata Tara Romaneasca este adusa si ea sub controlul domnitorului muntean alungandul pe Simion Movila.

Basta,dominat de ambitii proprii pune la cale asasinarea lui Mihai in tabara de la Turda la 19 aug.1601de oamenii lui Basta.

Unirea celor 3 tarii a fost o puternica sursa de inspiratie pt. istorici si scriitorii epocii romatice animati de idealuri nationale.

 Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani