China sau Rusia, Violenta si Dictatura Regimuri totalitare referat

Regimuri totalitare

Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura.

Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci cand toate tarile erau derutate de primul razboi mondial, iar economia statelor invinse nu intrase in normal.

Avand la baza conducerea catre un singur om, totalitarismul a indoctrinat masele politice, reducand libertatea cetateanului aproape de zero. In tarile afectate de acest flagel, demara frica si suspiciunea .oamenii se parau unii pe altii, chiar in mijlocul familiei erau persoane care isi parau parintii sau fratii.

Totalitarismul si-a atins maturitatea in Rusia, Germania, Italia. In aceste state, libertatea individului era aproape in intregime redusa. Acest control absolut al statului era in opozitie cu liberalismul si democratia. Daca liberalismul incerca sa limiteze puterea statului, si sa protejeze drepturile sacre ale individului, totalitarismul se baza pe respectul impus cu forta. La baza statului totalitar sta liderul atotputernic si partidul unic.

Cel mai eficient sistem totalitar a fost cel din U.R.S.S., unde s-a instaurat la putere prin lovitura de stat de la 7 noiembrie 1917. Conceptia comunistilor era ca sursa tuturor relelor este capitalismul, pentru ca se baza pe proprietate privata, initiativa personala si motivatie in realizarea profitului; astfel societatea se imparte in clase, iar burghezia detine puterea, atat in viata economica, cat si in viata politica.

Partidul isi recruta membrii pe baza loialitatii fata de regim. In fruntea partidului se afla liderul suprem. Propaganda urmarea indoctrinarea maselor cu invatatura narcist-leninista. Sistemele se bazau pe teroare care era manifestata de politia partidului. Cateva din aceste organizatii au fost : CEKA , KGB , GRU , NKUD.

Patura privilegiata numita nomenclatura a fost alcatuita din membri ai partidului, care erau recompesati cu functii si avantaje materiale pentru loialitatea lor fata de regim.Dictatura bolsevica din U.R.S.S. a cunoscut forma sa extrema sub conducerea lui Stalin.

Fascismul si nazismul au fost alte sisteme totalitare, care s-au instaurat si s-au dezvoltat intr-o atmosfera de umilinta nationala, atat Germania cat si Italia intampinand mari dificultati economice dupa razboi.

Acestea se bazau pe : natinalism si pe castigarea onoarei nationale. Au fost create o serie de mituri avandu-i in prim plan pe cei doi conducatori totalitari : Hitler si Mussolini.

Cel din urma dorea refacerea gloriei Imperiului Roman, a carei mostenire o revendica, iar Hitler dorea spatiul vital pentru poporul german. Ambele mituri se puteau infaptui prin subjugare si preluarea de teritorii de la alte state. Si aici au aparut formatiuni paramilitare : "Camasile Negre" in Italia si "Camasile brune si S.S." in Germania. Hitler a facut din rasism si antisemitism baza programului sau.

Regimurile totalitare au lasat rani care se vindeca greu, mai ales in statele care au economie slab dezvoltata si au fost infectate de acest flagel.
Clasa a XI-D


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani