O stiinta milenara NEUROLOGIA, creierul si spiritualitatea referat

O stiinta milenara NEUROLOGIA


In cartea sa “Dumnezeu si creierul-cum suntem facuti pentru spiritualitate”, dr. Michael Winkelman, profesor la Departamentul de Antropologie al Universitatii de Stat din Arizona, arata ca:

desi termenul de neuroteologie este nou, ideile sale fundamentale plutesc in aer de mii de ani”.
Numeroase culturi si-au dezvoltat metode de alterare a constiintei si de inducere a  experientei religioase. Winkelman descrie samanismul-un ansamblu de practici de vindecare-in contextul neuroteologiei.

Cercetarile prealabile conduse de Winkelman, ale caror rezultate au fost publicate in cartea “ Samani, Preoti si Vrajitoare” au demonstrat ca exista trasaturi similare fundamentale ale samanismaului in toate colturile lumii; folosirea starii de transa sau de extaz-stari de alterare a constiintei- pentru a intra in legatura cu spiritele sau pentru a vindeca. Aceste interactiuni cu spiritele adesea sunt descrise ca o calatorie a sufletelor, zbor sau plutire, desprinderi de trup sau proiectii astrale. Samanul capata aceste capacitati supranaturale atunci cand sufera o experienta a mortii si invierii, dobandind aliati printre animale si puteri spirituale.

Practicile samanice, asemanatoare in parti ale lumii aflate la zeci de mii de kilometri distanta, sunt o provocare la adresa punctului de vedere stiintific care spune ca religia este o amagire. Winkelman isi pune intrebarea: de ce aceste asa numite amagiri se pot dezvolta in acelasi fel la culturi diferite si de ce aceste practici au supravietuit milenii intregi? Antroplogul ofera raspunsul la aceste intrebari in alta carte a sa: “Samanismul stiinta constiintei si vindecarii”. Dupa parerea lui Winkelman, trasaturile universale ale samanismului sunt legate de functiile fundamentale ale creierului si prezinta similaritati in orice cultura a lumii tocmai pentru ca reflecta procese  si experiente innascute ale creierului. Asa cum arata autorul, samanismul nu este doar un ansamblu vechi de practici si nici nu se limiteaza la societatile traditionale. Lumea contemporana ofera experiente de neo-samanism, adaptari curente la vechile principii ale vindecarii spirituale. Resurgenta samanismului in lumea rationalitatii moderne ar fi o anomalie, argumenteaza Winkelman, daca creierul uman nu ar avea aceleasi trasaturi originale care au nascut aceste manifestari acum mii de ani. Neuroteologia incearca sa explice aceste sisteme ale creierului si functia lor.Producerea de serotonina si sistemele neurotransmitatoare opioide  ale creierului sunt stimulate in timpul experientelor samanice. Samanismul consolideaza sanatatea mentala si corporala a individului pentru ca declanseaza actiunea substantelor chimice benefice pentru organism.

“Dependenta de Prozac si alte medicamente inhibitoare ale recapturarii serotoninei, problemele noastre sociale legate de dependenta de droguri sunt consecintele faptului ca ne-am pierdut vechile traditii vitale de vindecare” afirma Winkelman.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani