Razboaiele lui Ludovic Epoca lui Ludovic al XIV, DATE IMPORTANTE referatEpoca lui Ludovic al XIV- lea


Ludovic al XIV s-a nascut cand Franta devenise in locul Spaniei cea mai mare putere europeana . Aceasta forta mostenita l-a ajutat pe Ludovic sa devina cel mai mare si mai admirat rege al vremii . El a urcat pe tron in la varsta de 4 ani , cu cateva zile inainte ca armata franceza sa-i invinga pe spanioli , odinioara invincibili , la Rocroi . In Razboiul de 30 de ani s-a incheiat in favoarea Frantei , insa razboiul cu Spania a continuat .
" Statul sunt eu


Intre 1648 si 1653 , Franta a fost zguduita de o serie de razboaie civile cunoscute sub numele de Fronde . Cauza lor erau resentimentele nobilimii si ale altor grupuri fata de monarhia centralizata, care le rapise acestora o mare parte din putere . In aceasta perioada agitata, tanarul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili si a crescut cu gandul de a deveni adevaratul stapan al statului . Mai tarziu, Ludovic declara :,,Statul ? Statul sunt eu ."

Primul ministru al lui Ludovic, cardinalul Mazarin, a reusit in cele din urma sa inabuse Frondele, iar apoi a dus Franta spre victorie in razboiul impotriva Spaniei . Mazarin a murit in 1661, insa Ludovic nu l-a inlocuit . Regele a devenit propriul sau prim-ministru , luand singur toate deciziile importante de politica externa .El a patronat o lunga perioada arta si literatura , care il slavea ca " Regele Soare " .

Una din realizarile cele mai impresionante ale lui Ludovic a fost construirea unui palat imens la Versailles care gazduia intreaga curte regala . Ludovic a domnit in acest palat inconjurat de o splendoare ceremoniala care-i accentua maretia . Insa , Versailles avea si scopuri politice . Era departe de Paris , Astfel locuitorii acestuia nu mai puteau ameninta monarhia , cum facusera in timpul Frondelor . pe masura ce prestigiul lui Ludovic crestea , Versailles devenea un model pentru palatele Europei .


Razboaiele lui Ludovic


Desi Ludovic detinea intreaga putere in mainile sale , el si-a ales ministri competenti . Jean- Baptiste Colbert a consolidat finantele regale , a incurajat noi industrii , a promovat comertul colonial si a inceput sa inzestreze Franta cu o flota formidabila .

Multe razboaie ale lui Ludovic se bazau pe drepturi legale complicate , fiind sprijinite de armata franceza . Razboiul de devolutie (1667- s-a iscat din revendicarea de catre rege a Tarilor de Jos aflate sub dominatie spaniola , facuta in numele sotiei sale spaniole . Desi tripla Alianta dintre Anglia , Olanda si Suedia au limitat succesul lui Ludovic , el a obtinut Lille, Tournai si alte orase- cheie de frontiera . In 1672 Ludovic s-a razbunat pe Olanda , dupa ce i-a mituit cu grija pe ceilalti parteneri ai Triplei Aliante. Alte puteri le-au venit in ajutor olandezilor, iar cand s-a incheiat pacea, in 1678, spaniolii au avut din


nou cel mai mult de suferit .Franta a obtinut Franch-Compte la frontiera de est si alte teritorii in Olanda .

In continuare Ludovic si-a indreptat atentia asupra Germaniei, infiintand tribunale franceze pentru a-i asculta revendicarile, supunandu-se apoi verdictelor-favorabile-date de acestea. Astfel, Strasbourg, Metz si mai multe orase de la granita au fost inglobate in Franta .


Pe culmile puterii


Dupa o campanie militara in Tarile de Jos spaniole , Ludovic a ajuns pe culmile puterii, practicand agresiuni politice la care celelalte state europene pareau incapabile sa se opuna .Pana la urma acestea s-au aliat de teama Frantei .In plus politica religioasa a lui Ludovic a invrajbit puterile protestante . Probabil sub influienta pioasei sale sotii, Madame de Maintenin, el i-a persecutat intai pe hughenoti (protestanti francezi ) revocand in cele din urma Edictul de la Nantes, care ii tolera. Multi dintre ei au fost siliti sa se converteasca la catolicism, dar si mai multi au parasit tara Deoarece hughenotii erau in mare parte industriasi , pierderea economica suferita de Franta a fost substantiala .In 1688 trupele lui Ludovic au invadat Palatinatul din Germania Pentru  a se opune expansiunii franceze , a luat nastere o alianta europeana . In Razboiul Ligii de la Augsburg(1689-1697), armata franceza si-a dovedit maiestria , insa opt ani de lupta nu au adus nici un rezultat clar, Franta suferind imens.

Un conflict si mai devastator a urmat dupa patru ani. Dupa indelung-asteptata moarte a regelui spaniol Carol al II-lea, care nu avea mostenitori, habsburgii austrieci si burbonii- dinastia lui Ludovic-au devenit principalii pretendenti la tron . Fostele intelegeri teritoriale au fost incalcate iar Ludovic a decis sa riste acceptand mostenirea spaniola in numele nepotului sau , Filip de Anjou. Aceasta a generat o noua coalitie europeana si a declansat razboiul pentru succesiune in Spania (1701-1714).

De aceasta data, Franta a suferit infrangeri grave, fiind pe punctul de a fi cucerita. In cele din urma dezacordurile dintre aliati au dus la intelegeri in urma carora Filip devenea regele Spaniei, desi posesiunile europene ale Spaniei au trecut la habsburgii austrieci . Pretul a fost mare , deoarece razboiul a ruinat Franta , iar o putere rivala-Marea Britanie- si-a facut aparitia. Insa Ludovic nu era preocupat de consecinte. Regele Soare a murit in  1715 , la varsta de 76 de ani .

DATE IMPORTANTE

1643-INCORONAREA LUI LUDOVIC AL XIV

1648- SFARSITUL RAZBOIULUI DE 30 DE ANI -INCEP FRONDELE

1659-SFARSITUL RAZBOIULUI FRANCO-SPANIOL

1667-1668-RAZBOIUL DE DEVOLUTIE

1672-1678-RAZBOIUL IMPOTRIVA OLANDEZILOR

1681-LUDOVIC SE MUTA CU INTREAGA CURTE LA VERSAILLES

1685-REVOCAREA EDICTULUI DIN NANTES

1688-INVAZIA FRANCEZA ASUPRA PALATINATULUI

1689-1697-RAZBOIUL LIGII DE LA AUGSBURG

1701-1714-RAZBOIUL PENTRU SUCCESIUNE IN SPANIA

1715- MOARTEA LUI LUDOVIC AL XIV-LEACopyright © Contact | Trimite referat