Arta renascentista Renasterea artistica, Arhitectura civila, Arhitectura religioasa, Pictura referat

Renasterea artistica

Arta renascentista este o forma de comunicare si difuzare a conceptiilor existente in societate . Renasterea italiana a stimulat creativitatea si diversificarea formelor de expresie artistica , evidentiind geniul individual al creatorului . Nu intamplator , acum a aparut coceptul de artist . Vietile arhitectilor ,pictorilor si sculptorilor au fost studiate de Giorgio Vasari , el insusi arhitect si pictor . Desi proveneau din toate mediile sociale , artistii au fost uniti de omului universal spre care au nazuit . Bremante , Rafael , Leonardo da Vinci , Michelangelo ilustreaza acest ideal . In calitate de artisti creatori ii intalnim sub anumite ipostaze : pictori , sculptori , poeti , arhitecti , ingineri ,inventatori . Multe din operelor artistilor au fost create la comanda unor institutii sau persoane influente care le ofereau protectie (Papa , regi , familii nobiliare ).Artistii renascentisti sunt preocupati de modelele antice pagane . Ei incearca sa dezvolte stilurile in care au fost create operele antice redescoperite acum.

  23235nzj59ehe2m

Arhitectura civila urbana este reprezentata de constructia unor vile si palate ( Medici si Strozzi , Florenta ; Luvru , Paris ) , castele (Blois ), cladiri municipale ( Palatul Dogilor si Turnul Orologiului , Venetia , halele din Ypres ) si pietele publice ( Piata Capitoliului din Roma ).

Arhitectura religioasa are ca simboluri catedralele Santa Maria del Fiore din Florenta si Sf. Petru de la Roma . Cupolele proiectate si realizate de Filippo , Brunelleschi si Michelangelo impresioneaza prin inovatiile tehnice si artistice . Alte constructii , precum Tempietto din Roma , proiectata de Bramante , se remarca prin dimensiunea mica si eleganta proportiilor.

Pictura a abordat o mare varietate de subiecte : scene mitologice (Nasterea Venerei de Botticelli , Amorul sacru si amorul profan de Tiziano Vecellio) , scene biblice (frescele Capelei Sixtine din Vatican de Michelangelo ), alegorii (Scoala din Atena , de Rafael) , imagini de batalii (Batalia de la San Romano, de Paulo Ucello ) si aspecte de viata cotidiana (Dans taranesc de Pieter Bruegel ) . Arta renascentista rupe cu traditia medievala manifestand predilectie pentru realizarea de nuduri (Venus adormita , de Giorgione , Adam si Eva de Albrech Durer ) si madone (Madona Sixtina , de Rafael ). Portretele masculine cele mai cunoscute sunt Omul cu tichie albastra , de Jan van Eyck si Francisc I , de Jean Clouet . Artistii Renasterii au lasat si autoportrete (Da Vinci , Tiziano, Durer).Tehnicile de reprezentare au fost diverse : fresca , tabloul , schita , si desenul. Reasterea a impus definitiv in pictura perspectiva geometrica si bioculara , iluzia proiectiei , actiunea continuata in afara cadrului , coloritul indrazdet , gradarea nuantata a intensitatii luminii (clarobscur). zh235n3259ehhe

Varietatea formelor sculpturale a crescut semnificativ , statuile simple si ecvestre fiind lucrate in marmura sau bronz . Primii mari sculptori ai Renaserii au fost Donatello si Andrea Verrochio , autorii a doua statui care il reprezentau pe David . Cel mai mare reprezentativ sculptor Renascentist a fost Michelangelo . Lucrarile sale cele mai importante sunt : David si Moise , alegoriile Ziua , Noaptea , Aurora, Sclavul si Crepusculul , grupurile de Pieta (Fecioara Maria cu Hristos rastignit ) si reliefurile in marmura (Fecioara cu pruncul , Lupta centaurilor ). Gravura in lemn si arama a fost una din artele in care a excelat Durer : Cavalerii apocalipsei , Melanconia . Ea a reprezentat singura modalitate de realizare a ilustratiei de carte tiparita .

Expresia artistica a Umanismului , prin diversitatea formelor de manifestare si a temelor abordate , a constituit o provocare la adresa omului si a continentului european .

  23235nzj59ehe2m

Copyright © Contact | Trimite referat