Balceascu - Viata si cariara lui Nicolae Balcescu, colegiului Sf Sava, Paris Dumitru Filipescu , Eftimie MurguViata lui Nicolae Balcescu ( 1819-1853 )

 

Nicolae Balcescu s-a nascut la Bucuresti , la 29 iunie 1819 intr-o familie fara avere . Tatal sau moare in 1825 cand Nicolae avea varsta de 6 ani. La varsta de 7 ani ,Nicolae incepe sa invete limba greaca acasa . In 1832, la 12 ani il gasim pe bancile colegiului Sf. Sava ,unde isi arata pentru prima data vocatia pentru studiul documentelor .

In 1838 seinroleaza in armata ,primind gradul de iuncher . Aici initiaza un curs pentru a-I invata pe ostasi scrisul ,aruitmetica si geografia .In octombrie 1840 Nicolae Balcescu este arestat sub acuzatia de complot impotriva domnitorului Alexandru Ioan Ghica ,alaturi de Paris Dumitru Filipescu , Eftimie Murgu si altii . Judecarea acestora s-a facut cu dovezi false si uzand de mijloace infame . Rolul lui Balcescu in acest complot nu a fost unul principal .El primeste doar 3 ani de inchisoare , din cauza ca era minor ( certificatul sau de nastere era gresit ,data nasterii fiind 1821, in loc de 1819 ) . Pedeapsa va fi ispasita la Margineni ,unde sanatatea sa va fi afectata de conditiile din inchisoare . 51829vun73kbm8t

In anul 1843 este eliberat ,tot in acest an Balcescu infiinteaza impreuna cu Ghica si Tell societatea ‘‘Fratia’’ , o societate secreta cu program revolutionar acoperita de societati literare .

In 1844 debuteaza in literatura cu opera ‘Puterea armata si arta militara de la intemeierea principatului Roman pana acum’ ,care a avut un mare succes . In paralel cu activitatea literara ,Balcescu face calatorii in Moldova si Transilvania , in scopul unor schimburi de idei cu revolutionarii de acolo .In 1845 este ales secretar la Asociatia Literara a Tinerilor Bucuresteni .In anul 1846 ,de frica unui conflict cu autoritatile din cauza articolelor sale in revista ‘Magazin’ ,pleaca in Europa .

Balcescu strabate Europa si se stabileste la Paris in 1846 unde infiinteaza ‘Societatea Studentilor Romani’ .Tot acum si aici apare ideea scrierii unei monografii a lui Mihai Viteazu ,motivand astfel aspiratiile revolutionarilor din acea vreme .In 1847 ,la indemnul medicilor pleaca in Italia urmand sa revina inapoi in Franta odata cu izbucnirea revolutiei din 1848 ( el ii trimite lui Vasile Alecsandri o bucata de catifea din tronul regelui Ludovik Philip ) .In acesta situatie el convoaca la 20 martie o adunare a moldo-romanilor in care se hotaraste intoarcerea acestora acasa si declansarea revolutiei in Principatelor Romane .Desi Balcescu a dorit izbucnirea revolutiei cat mai repede ,respectiv 11 aprilie ,el a fost combatut de fratii Bratianu ,care au dorit asteptarea consimtamantului lui Lamartin .

Este autorul articolului 13 prin care se dorea dezrobirea si improprietarirea taranilor .In timpul celor 3 luni de putere ,Balcescu ,devine ministru de Externe apoi secretar ,insa nu reuseste sa-si impuna punctele de vedere .El va sustine votul universal ,va infiinta comisia pentru propaganda ,dupa model francez si ziarul zilnic ‘Nationalul’ . ub829v1573kbbm

Dupa infrangerea revolutiei ,Balcescu ca mai toti conducatorii revolutiei ,se va refugia in dtrainatate .Balcescu se va duce in Transilvania pentru a urmari revolutia Transilvana la fata locului .

Spre sfarsitul lui 1848 , merge la Constantinopol ,unde constata ca idealurile revolutiei esuasera . El organizeaza impreuna cu Ion Ghica o legiune de voluntari romani ,care sa lupte alaturi de trupele maghiare de eliberare . El ajunge cu legiunea in Medahia , insa maghiarii sunt suspiciosi iar revolutia lor este infranta inainte sa intervina si legiunea romana .

Balcescu reuseste sa scape cu greu din Transilvania si ajunge cu la Paris in 1849 . Aici el incearca unirea emigrantilor romani divizati din cauza problemelor de principiu si a unor chestiuni personale . Elanul revolutionarilor se stingea incet-incet .Spre sfarsitul anului 1850 si inceputul anului 1851 ,Balcescu se retrage din viata politica si continua munca la monografia lui Mihai Viteazu .Starea sanatatii sale se deterioreza in continuare . Se stabileste langa Paris ,la Ville d’Avray ,in speranta insanatosirii ,care nu se produce insa . In primavara lui 1852 porneste spre tara ,in dorinta revederii pamantului natal . In luna august il gasim la Constantinopol ,de unde se imbarca spre Galati ,dar nu e lasat sa debarce ,chiar si cu interventia cumnatului sau ,Scarlat Geanolu la domnul tarii .La 22 septembrie se afla din nou la Constantinopol ,in pragul mortii .Sfatuit de medici ,se indreapta spre Italia si se stabileste la Palermo ,unde moare , la 29 noiembrie 1853 ,intr-o camera modesta a hotelului Trinacria ,in mizerie si saracie .