Cicero si Roma referat


Cicero si Roma


Ilustrul orator si filosof s-a nascut in anul 106 I.Hr. la Alpinum.Numele complet al lui Cicero era Marcus Tullius Cicero. Marcus era numele sau personal , Tullius era numele de familie ( in vechea limba romana insemnand ,,rau'') iar Cicero era porecla unui stramos care avusese pe nas un neg de forma unui naut. Referindu-se la aceasta porecla , Cicero s-a angajat sa o faca celebra, si s-a tinut de cuvant.

A fost contemporan cu Caesar , Pompei, Crassus, Cato, Antonius, si impreuna cu acestia a scris pagini marete in istoria Romei. Cicero a studiat elocinta , legile , literatura greceasca , actoria, cu ilustrii invatati ai vremii, inclusive Esop.

Referindu-se la talentul si cultura lui Cicero , unul dintre profesorii sai , Apollonius Molon din Rodos spunea: ,,Te felicit si te admir , tinere, dar plang soarta Greciei vazand ca tu vei duce la Roma singura avere care ne mai ramane: elocinta si eruditia''.

Ca om , Cicero avea o fire bolnavicioasa , dar avea o voce puternica si sonora ; era vanitos, indraznet,infumurat, barfitor, omenos, schimbator, drept, laudaros, avea curaj civic , era pacifist.

Istoricul Plutarh spunea ca marele orator era bogat precum Crassus si puternic precum Pompei.

De la inaltimea cuvantului sau , de o ascutita ironie , Cicero si-a poreclit marii contemporanii atragandu-si dusmania lor . De altfel ,fie nestatonica , el a fost cand prieten, cand dusman ai acestora.

Republica romana in vremea lui Cicero era tulburata de conflicte, rzboaie civile, coruptie, iar legile nu erau garantate. Societatea romana era impartita in bogati si saraci iar numarul sclavilor era mare. De asemenea nu exista preocupare pentru cultivarea pamantului ci pentru razboaie.

Cicero, reprezentant si aparator al aristocratiei, a ocupat functile importante de chestor si consul, a fost numit ,,parinte al patriei''[pater patria] si ales membru in consiliul augurilor . Daca in anul 81 I.Hr. a avut loc prima sa aparitie in public, in anul 63 I.Hr. Cicero este ales consul.

In timpul consulatului sau, Cicero este stapanul lumii, pentru ca este stapanul Romei.

El exclama in versuri ,,O fericita Roma! care te-ai nascut in timpul consulatului meu '' iar romanii spuneau ,,e al treilea rege strain pe care il avem'' - facand aluzie la locul sau de origine , Alpinum.

Viata politica romana era publica : se ataca sau se apara conducerea statului cu vorba sau cu spada. Cicero era maestrul cuvantului, nu al armelor.

In cetatea eterna actorii luptei pentru putere erau Caesar ( de aceasi varsta cu Cicero), Pompei , Crassus, Catilina.. Cicero reprezenta linia de mijloc la Roma , omul de geniu care si-a dominat epoca din toata inaltimea sa.

Numele lui Cicero este legat si de ceea ce este cunoscutv sub numel de ,,Conjuratia lui Catilinia''.

Patricianul Lucius Sergius Catilinia, fost partizan al lui Sulla , fost pretor si administrator al Africii, este impiedicat sa candideze la consulat in anul 65 I.Hr. sub acuzatia de abuz adusa de o delegatie din Africa. Acest lucru il impinge la conjuratie. Cicero, reprezentantul cel mai de temut al al aristocartiei, afland de complot, declanseaza in campania electorala din 61 I.Hr. , de la inaltimea functiei de consul pe care o dobandise, cunoscuta ofensiva impotriva lui Catilina. In opera lui Cicero , discursurile impotriva lui Catelina poarta numele de ,,Catilinare''.

Campania dusa de cel mai important om al momentului, a dus la condamnarea si executarea, fara temei legal a cinci dintre principalii colaboratorii a lui Catilina . Acesti colaboratori, mambrii ai conjuratiei, erau ceateni romani, iar la Roma exista o lege care prevedea ca un cetatean nu poate fi condamnat la moare. Cand aceasta lege a fost invocate , Cicero a replicat: ,,Dusmanul patriei nu e cetatean''. Dupa judecarea si condamnarea membrilor Conjunctiei lui Catilina , Cicero era incredintat ca salvase Roma.

De fapt acest complet fusese organizat impotriva autoritatii senatului aristocratic. Cicero, facea parte din partida optimatilor, si se considera dator sa apere aristocratia.

De pe aceeasi pozitie consulul se opune impartirii terenurilor publice [ ager publicus] si private.

In conflictul dintre Caesar si Pompei Cicero are pozitii schimbatoare: ii ia apararea lui Caesar aparand-ul cu toga lui iar despre Pompei cu care fusese prieten dar ii devenise dusman scrie: ,,Nici un spirit de dreptate nici de sinceritate, nici un motiv onorabil in politica pe care o face. Nimic inaltator, puternic, generos.''.

Primul triumvirat format in anul 63 I.Hr. de Pompei , Caesar si Crassus era o victorie impotriva aristocratiei senatoriale. Cicero se impotrivea acestei intelegeri a celor trei barbati, de fapt era impotriva lui Pompei care ii devenise potrivnic.

De pe pozitia de avocat , de viu cunascator al vietii, politice, ilustrul orator caracterizeaza judecatorii ca fiind ,,senatori necinstiti , cavaleri in zdrente, tribuni pazitori ai tezaurului plini de datorii, fara un ban , si in mijlocul acestora cativa oameni cinstiti, care nu puteau fi atinsi de renegare, stand tristi, cu sufletul indoliat, cu fruntea rosie de rusine''.

Pentru ca a criticat condamnarea la moarte a lui Clodius, Cicero este trimis in exil, insa este apoi rechemat in patrie printr-o lege a Senatului.Dupa moartea lui Crassus in lupta cu partii , se radicalizeaza conflictul lui Caesar cu Pompei.

Cicero este in relatii bune cu Caesar dar si locotenent al lui Pompei. Oratorul se adreseaza senatului cerand impacarea dintre cei doi, facand dovada atitudini sale pacifiste. El merge la Caesar , dar in razboiul civil el ramane de partea lui Pompei, fata de care se considera dator. De fapt Pompei reprezenta aristocratia , asa cum Crassus reprezentase propietatea , iar Cato, legea .

Cand Caesar trece Rubiconul in anul 49 I.Hr. si se apropie de Roma, Cicero fuge. Caesar insa il cheama la Roma pentru ca Cicero reprezenta cuvantul de care fostul guvernator al Galliei nu se putea dispensa. Dar si Pompei ii cere ajutorul facand apel la devotamentul si patriotismul lui fata de Republica.

Cicero se ofera sa fie mediator intre ,, voi doi si cetatenii vostrii''.

Dup moartea lui Pompei in Egipt in anul 48 I.Hr. , retorul se impaca cu Caesar care fusese numit dictator.

Cel mai consecvent aparatr al principilor republicane, Cato, se sinucide la Utica in anul 46 I.Hr. .

Dupa formarea celui de al treilea triumvirat in 43 I.Hr., intre Antonius, Octavian si Lepidus, intre victimele proscriptiei ( 2000 de cavaleri si 300 de senatori ) se numara si Marcus Tullius Cicero.

Iesea astfel din scena unde se desfasurae unul dintre cele mai grandioase spectacole ale lumii , Cicero , cel mai mare orator al lumii romane, filosof, istoric,poet.

Ideile sale politice , filosofice, despre istorie si despre Republica romana se gasesc in scrierile sale: ,, DeRepublica'' , ,,Despre Orator'' , ,,Oratorul'' , ,,Despre legi'' dar si in corespondenta sa cu contemporanii sai.
Bibliografie:


Iohanna Sarambei, Nicolae Sarambei - ,,99 personalitati ale lumii antice''-editura

Albatros , Bucuresti, 1983


Vasile Cristian - ,,Istoriografie generala'' - Editura didactica si pedagogica Bucuresti 1979


Alexandre Dumas- ,,Cezar ''- editura Dacia, Cluj-Napoca 1975 (Traducere de Horia Vasilescu)


**** ,,Istoria lumii in date ''-Editura enciclopedica romana , Bucuresti 1972Copyright © Contact | Trimite referat