IMPERIILE COLONIALE, PREMISELE COLONIALISMULUI DE LA SFARSITUL SEC AL XIX-LEA SI INCEPUTUL SEC AL XX-LEA referat

EUROPA SI LUMEA LA CUMPANA VEACURILOR

IMPERIILE COLONIALE

  1. PREMISELE COLONIALISMULUI DE LA SFARSITUL SEC AL XIX-LEA SI INCEPUTUL SEC AL XX-LEA

In prima jumatate a secolului al XIX-lea ,colonialismul s-a bucurat de un interes scazut .Economistii liberali Adam Smith sau David Ricardo il considerau lipsit de utilitate si sursa de despotism .In aceasta epoca,vocatia colonizatoare si-au mentinut-o doar Anglia si ,cu o oarecare inconsecventa,Franta.

Incepand insa din anii 1870-1880 ,colonianismul s-a accentuat datorita tendintelor manifestate de statele puternice si datorita mai multor factori favorabili .Unul dintre acesti factori a fost de ordin demografic. Intre 1815 si 1914 ,mai mult de 50 de milioane de oameni au migrat in afara continentului european .

Considerentele economice au jucat insa un rol determinant .Revolutia industriala a generat o nevoie crescanda de resurse materiale si de noi piete de desfacere .S-a adaugat exigenta rentabilizarii capitalurilor acumulate in urma cresterii economice .Colonianismul a fost totodata o modalitate de rezolvare a constrangerilor si a tensiunilor sociale generate de polarizarea accentuata a unei societati bulversate de urbanizare si de exodul rural.Sub aspect politic,colonianismul manifestat la sfarsitul sec al XIX-lea a coincis cu o epoca de afirmare a nationalismului.Franta vedea in expansiunea coloniala o compensatie pentru umilinta infrangerii in razboiul din 1870-1871.In Italia si in Germania recent unificate, sentimentul national trebuia consolidat prin succese coloniale.

Expansiunea europeana a mai fost impulsionata si de preocupari de natura strategica manifestate de multe din marile puteri.

Luarea in stapanire a noilor teritorii a fost precedata si insotita de sporirea cunostintelor geografice.Gratie unor initiative particulare sau unor societati si institute de geografie,in aceasta epoca au fost organizate numeroase expeditii si calatorii.

In plus,s-a desfasurat o intensa activitate misionara, datorata mai ales concurentei dintre misiunile protestante si catolice.

B.COLONIALISM SI FORME DE MANIFESTARE

Competitia colonialista a statelor europene declansata dupa 1880 a vizat,pentru inceput ,zona Marii Mediterane, a carei importanta economica si strategica a sporit dupa inaugurarea Canalului Suez.A urmat Africa ,la a carei cunoastere au contribuit expeditiile lui Livingstone si Stanley ,si apoi zona Extremului Orient.Constituind baze de aprovizionare navale si aeriene ,colonii de exploatare ,de populare sau mixte ,noile teritorii au fost din punct de vedere politico-administrativ obiectul unor politici de asimilare sau de asociere in grade si forme diferite cu structurile institutionale ale metropolei.Colonii sau semicolonii ,toate au suferit socul civilizator al lumii europene.

ROMANIA

In anul 1900 se aflau in SUA circa 20000 de romani .Majoritatea proveneau din Transilvania ,de unde au emigrat dupa Revolutia de la 1848.La sfarsitul secolului ,un nou val de emigranti a ridicat numarul romanilor americani la 150.000 in 1914.Asimilarea s-a desfasurat5 lent ,deoarece insemna acomodarea cu noul mod de viata ,invatarea limbii engleze ,a istoriei si a geografiei americane.Asemenea altor grupuri etnice,romanii au trait in colectivitati compacte ,raspandite in orasele Detroit,Chicago,Cleveland etc,constituind o rezerva de mana de lucru ieftina pentru economia americana .

In interiorul acestor comunitati ,romanii au continuat sa cultive limba romana ,sa frecventeze cultul ortodox in biserici ctitorite de ei,sa-si pastreze obiceiurile si traditiile .Ei au mentinut legaturile cu tara ,iar presa locala ediata in lmba romana cuprindea si informatii despre evnimentele din Romania.

BIBLIOGRAFIE: SORIN OANE

MARIA OCHESCU

 

Copyright © Contact | Trimite referat