Reformarea protestanta din Germania Martin Luther-Biserica Catolica medievala referat

Martin LutherReformarea protestanta din Germania a fost inceputa de Martin Luther in 1517. El a incercat sa reformeze Biserica Catolica medievala, dar datorita rezistentei de care a dat dovada, ea a fost impartita in structura actuala.

Luther s-a nascut in Eisleben, Saxonia pe data de 10 noiembrie 1483, parintii lui fiind Hans and Margaret Ziegler Luther. Dupa putin timp familia lui s-a mutat in Mansfeld, unde Hans (tatal lui) a lucrat ca miner. Tanarul Luther a studiat la Magdeburg si Eisenach inainte sa se inscrie la Universitatea Erfurt. In 1505 indrumat de tatal lui a inceput sa studieze dreptul dar si-a inceput viata religioasa devenind un calugar Augustinian. Luther a devenit un mare teolog. El si-a luat doctoratul in teologie in anul 1512 si a devenit profesor al literaturii biblice la Universitatea Wittenberg.


Seriozitatea cu care Luther cu care si-a sustinut vocatia sa religioasa l-a condus la o criza personala grava: se intreba cum este posibil sa reconcilieze cerintele legii lui Dumnezeu cu inabilitatea omului de a o urma. El a gasit raspunsul sau in Noul Testament: Dumnezeu avand in subordinea lui pe Iisus Christos a reconciliat omenirea catre EL. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare stricta a legiilor si a obligatilor religioase ci un raspuns al credintei care era acceptat de Dumnezeu. Aceasta credinta trebuia sa fie bazata pe dragoste nu frica.


Aceasta credinta a lui Luther l-a facut sa intre in conflict cu Biserica Catolica 1517. Papa Leo al X-lea pentru a strange fonduri pentru construirea bisericii Sfanta Peter’s Basilica din Roma, a vandut indulgente oamenilor. Aceste indulgente erau folosite pentru iertarea pactelor contra cost. Luther era impotriva acestora.


Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente. Aceste teze au circulat repede prin Germania si au cauzat o mare controversa.Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.


In 1521 papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce I-a zis acesta a convocat un concil pentru examinarea lui Luther. Dieta I-a cerut sa-si retraga declaratiile, dar el a refuzat si a fost declarat ca fiind in afara legii.


Cu ajutorul prietenului lui, guvernatorul din Saxonia, care l-a ascuns in castelul Wartburg, castel care se afla langa Eisenach. Cat timp a stat acolo el a inceput sa traduca Noul Testament in Germana.


In sfarsit preocuparea imparatului principala era razboiul cu Franta, si astfel el s-a reintors la munca sa de la Wittenberg. El incercand sa corecteze religia nuprea a avut succes. In anul 1524 multi tarani din Germania au folosit acest pretext pentru a se revolta.


In anul 1525 Luther s-a insurat cu o fosta calugarita Katharina von Bora. Acest lucru demonstreaza ca el era improtriva celibatarului la preoti. Restul vietii si l-a petrecut scriind, tinand predici si organizand reforma bisericii in Saxonia. El a murit pe data de 12 febroarie 1546 la Eisleben – care a fost si locul lui de nastere.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani