Simbolul primaverii-Martisorul-Istoria martisorului,Simbolul florilor,Trandafirul referat

Partea I


Martisorul

(Simbolul primaverii)Acest stravechi obicei al primaverii

este specific poporului roman si isi are

originea in credintele si practicile agrare.

Sarbatoarea lui are loc in prima zi a

lui martie, considerata ca prima luna

a primaverii.


Istoria martisorului


La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 Martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica nasterea naturii. La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas-Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.

In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martiaoare cu o vechime mai mare de 8 000 de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si negru, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor, era specifica intelepciunii barbatului. De altfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii.

Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta sau inmormantare.

Raspandit in toate proviciile tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu.

Folcloristul Simion Florea Marian relateaza ca in Moldova si Bucovina martisorul consta intr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gatul copiilor. Era credinta ca portul martisorilui face ca acestia sa aiba noroc. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pana la sosirea berzelor sau pana ce inflorea primul pom. Dupa aceea, cu snurul legau creanga pomului, iar cu banul primit isi cuparau cas, pentru ca tot anul sa la fie fata frumoasa si alba.Partea a II-a


Simbolul florilor in anotimpul iubrii


Se pare ca traditia daruirii de flori are

mai putin de-a face cu romantismul si

sentimentalismul cavaleresc si mai

mult cu nesiguranta. Pentru cei timizi

sau nesiguri pe ei, inmanarea unui

buchet de flori este adesea cel mai usor

mod de a-si exprima sentimentele.
Cu cat o floare este mai populara, cu atat mai multe superstitii si intelesuri ii sunt asociate. Trandafirii sunt printre primele flori cultivate de om, iar asta se intampla inca de acum 5 000 de ani, in gradinile imperiale din Asia. Oamenii de stiinta au gasit fosile de trandafiri salbatici care dateaza de acum 35 milioane de ani. Popularitatea acestei flori dovedeste faptu ca trandafirul a trecut testul timpului.
Regina florilor


Popoarele antice explicau frumusetea trandafirului prin originea sa divina. Grecii povestesc cum, intr-o zi, zeita Chloris a gasit din intamplare o frumoasa nimfa moarta si a transformat-o intr-o floare. Afrodita i-a daruit frumusete, Dionis i-a dat in dar nectarul sau parfumat, in timp ce Zephirus, vantul de vest, a alungat norii de pe cer, astfel incat Apollo sa scalde floarea in lumina. Aceste gratii i-au oferit exuberanta, sarm si voiosie. La sfarsit floarea i-a fost daruita lui Eros, protectorul iubirii, si a fost aleasa 'Regina florilor'.Romanii aveau si ei propria varianta despre originea florii. Legenda lor o are in centru pe frumoasa Rodhante, o femeie asaltata de foarte multi petitori. Rodhante nu era interesata de nici unul dintre ei, dar tinerii erau atat de indragostiti de ea, incat ii ofereau chiar si poarta casei. Acest incident a maniat-o pe zeita Diana, care a transformat-o pe femeie in floare, iar pe petitori - in spini, pentru a le da o lectie.
Trandafirii vorbescOricare ar fi originea sa, trandafirul este cu

siguranta cel mai cunoscut simbol al frumusetii si al iubirii. Este in general cunoscut faptul ca trandafirii rosii inseamna 'Te iubesc'. Mai putini stiu insa ca diferitele culori ale trandafirului pot nuanta acest mesaj. Rosu si alb impreuna inseamna unitate, rozul semnifica gratie si frgilitate, iar galben simbolizeaza bucuria. Persoanele pasionale pot trimite trandafiri de culoare portocalie sau corai. Rosul de Burgundia va omagia frumusetea nestiuta a persoanei iubite. Un singur trandafir sugereaza simplitate.

In sfarsit nu confundati trandafirii albi cu bobocii de trandafiri albi. Primii inseamna 'Esti divina', ultimii- Esti prea tanara pentru iubire

Daca nu sunteti o persoana traditionala sau nu vreti sa transmiteti mesajul 'Te iubesc', alegeti o alta floare ca purtator al sentimentelor dumneavoastra.
Nu toate florile simbolizeaza iubirea


Unele flori au aceeasi semnificatie cu trandafirul: crizantemele, lalelele si garoafele rosii transmit acelasi mesaj. Margareta va aduce un omagiu frumusetii iubitei, in timp ce eleganta cala omagiaza frumusetea iesita din comun. Nu puteti trimite o creanga de liliac decat odata, pentru ca el simbolizeaza prima iubire. Gardenia destainuie o dragoste secreta impartasita. Violetele simbolizeaza afectiunea. Puteti ridiculiza vanitatea unei persoane trimitandu-i narcise, floarea iubirii de sine. Petunia simbolizeaza mania si resentimentele. Oare de ce atat de frumoasa floare a soarelui are semnificatii atat de negative? Poate ca prea multa frumusete aduce cu sine aroganta si chiar false aparente. Exista si flori pentru gusturi mai aparte. Cactusul da impresia de intimitate, dar trimite un mesaj mai profund, de caldura sufleteasca. Busuiocul transmite cel mai crud mesaj: ura.Cuprins:


Partea I : Martisorul

: Istoria martisorului


Partea a II-a  : Simbolul florilor in anotimpul iubirii

: Regina florilor

: Trandafirii vorbesc

: Nu toate florile simbolizeaza iubirea

Creat de Arania
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani