Grecia antica legende Solon - legenda si adevar, Personalitati ale lumii antice referat

Solon - legenda si adevarGrecia antica a dat lumii barbati intelepti, sapte fiind ilustri. Nu se stie de ce s-a ales aceasta cifra simblica de sapte, pentru ca in realitate lista se pare ca este mult mai lunga.O figura legendara din seria barbatilor intelepti ai Greciei antice, a sasea dintre cele sapte este legislatorul Solon.

Personalitatea lui Solon este de dimensiuni incomparabile: este unul din cei mai mari oameni de stat pe care i-a avut Grecia, a fost un renumit legislator si unul dintre primii poeti greci.

S-a nascut in jurul anului 640 i.e.n. in insula Salamina, fiind un descendent al unei familii regale saracite, in urma falimentului in afaceri. Inca de copil scria poezii in loc sa munceasca si isi petrecea timpul cu tinerii neavand apucaturi prea serioase. Dar in momentul in care familia sa si-a pierdut banii in afaceri, Solon s-a gandit la aceasta problema si a scos intreprinderea tatalui sau din faliment prin comert pe mare, realizand in scurt timp o avere si o reputatie solida, de om priceput si cinstit.

Desi familia lui avusese interdictie de a intra in Atena, Solon infrunta interdictia, se duce in piata publica unde se tineau discursurile si isi striga poemul compus de el care era o indrazneata chemare la lupta pentru Salamina. Atena era unul din statele puternice "asezata in peninsula Atica, devine unul dintre cele mai stralucite focare de cultura, asa ca atenienii l-au primit bine pe Solon care era un om cu vasta cultura si aprecia in mod deosebit poezia.

In urma victoriei in lupta pentru Salamina, Solon devine popular, incat a fost ales arhonte eponim cu atributiuni largi, confirmate si de Oracolul din Delphi, ale caror preziceri erau crezute in toata Grecia.

Solon se implica in viata publica ateniana, interventia sa reducand puterea eupatrizilor si asa cum ne spune Plutarh "Solon era respectat de cei bogati pentru bogatia lui, iar cetatenii saraci ai Atenei il respectau si-l iubeau pentru cinstea lui desavarsita, pentru bogatia mintii lui, a talentului si a intelepciunii dar si pentru generozitatea, echilibrul si mandria lui.

Ca arhonte, Solon a avut functia suprema legislativa. Solon a dat Atenei prima sa constitutie adevarata. Reformele lui s-au concretizat in legi socotite de contemporani drepte. Marea schimbare facuta de Solon a fost impartirea populatiei pe baza cenzitara; toti cetatenii erau liberi si supusi aceleiasi legi "i-a impartit in patru categorii de contribuabili, in functie de averea si de veniturile fiecaruia, iar drepturile lor politice variau dupa impozitele pe care le platea fiecare.

Cine varsa mai multi bani in tezaurul public avea drept in timp de pace sau razboi la tot mai multe functii.

In urma acestei legi Atena devine o democratie care a servit model tuturor celorlalte cetati. De la inceput Solon a dat legea primita mai ales de oamenii saraci, de stergere a tuturor datoriilor. Aceasta lege refacea baza sociala distrusa prin transformarea in sclavi pentru datorii, desfiintand astfel sclavia. Ceea ce face Solon este o adevarata revolutie care ii duce la pierderi substantiale de bani pe creditori.

Astfel in constiinta si mintea atenienilor a ramas intangibilitatea pamantului si a persoanei. Solon a reformat si codul moral, facand din trandavie o crima, iar pe cei care in caz de revolutie ramaneau  neutri ii condamna la pierderea cetateniei.

Puterea de convingere si talentul sau de diplomat erau enorme, ca sa-i permita sa imprime codul moral si acelora carora le leza interesele si sa-si pastreze postul 20 de ani, ba chiar,   s-a propus sa ramana pe viata si cu depline puteri, dar a refuzat, s-a retras din functie la 65 de ani.A obtinut angajamentul cetatenilor de a nu schimba legile timp de 10 ani. Solon a fost o personalitate de exceptie, care si-a dominat contemporanii prin inteligenta politica deosebita, prin sinceritate, dreptate si mila fata de poporul sau.

Prin poezia sa, care este un ecou fidel al vietii lui si imagine a caracterului sau, deplange mizeria in care traiau atenienii, face elogiul justitiei care trebuie pusa la baza societatii, si isi cheama la lupta concetatenii pentru demnitatea si gloria Atenei.

Daca am vrea sa-l caracterizam scurt, am spune ceea ce el insusi a scris intr-un vers: "Imbatranescdar imbatranesc invatand in fiecare zi cate ceva."

Bibliografie:


  • INDRO MOTANELLI - Istoria Grecilor
  • OVIDIU DRAMBA - Incursiuni in Civilizatia omenirii, Vol. I
  • IOHANNA SARAMBEI - Personalitati ale lumii antice
  • PIERRE MILZA - Istoria Europei

Intocmit Ciobanu Valentin
clasa a IX-a


Copyright © Contact | Trimite referat