Winston Churchill referat

Winston Churchill (


Sir Leonard Spencer Churchill s-a nascut la 30 noiembrie 1874 in palatul parintilor sai , fiind primul fiu al lordului Randolf Churchill .
In familia Churchill pasiunea pentru arme s-a transmis de-a lungul a 7 generatii astfel ca si Winston si-a manifestat inca din copilarie atractia pentru cariera militara ( el se juca cu soldatei de plumb cu fratele sau ,Jack ) . A urmat colegiul Harrow ,apoi Academia Regala Militara de cavalerie de la Sandhurst pe care a terminat-o al 8-lea din 150 .

In 1897-1898 a participat la inabusirea revolutiei triburilor indiene , apoi a participat la cucerirea Sudanului ( publica o carte : The River War ) . Intre 1899-1902 a fost corespondentul ziarului 'Morning Post' .In 1901 isi incepe cariera politica , fiind ales deputat din partea partidului conservator .In 1904 intra in partidul liberal unde este ales deputat pentru districtul Dunder .

In 1911 este numit prim lord al amiralitatii .In acesta postura ,Chhurchill va lua o serie de masuri pentru aducerea la zi a tehnicii flotei , aceasta fiind in aceasta perioada cea mai puternica arma de aparare a Agliei .In 1915 ,dupa esecul operatiunii 'Dardanelele' ,Winston demisioneaza si se inroleaza in fortele de infanterie engleze din Franta cu gradul de locotenent-colonel .In 1917 este numit ministru al armamentului , postura in care se ocupa de demobilizarea armatelor englezesti ,apoi este ministru al aviatiei intre 1918-1921 .

Dupa puenice miscari de strada ,in anul 1920 .guvernul de coalitie cade ,iar Churchill ,ramas fara functie scrie 'Istoria Primului Razboi Mondial' ( The World Crisis , 4 vol., 1929-1939 ) . In anul 1924 se reintoarce in politica , ca membru al partidului conservator,

si devine ministru de finante pana in 1929 .Incercarile lui de a reforma economia englezeasca au generat greve generale in toata tara . Intre 1929-1939 se retrage din politica pentru ca odata cu atacarea poloniei de catre germania fascista sa fie numit din nou Prim Lord al Amiralitatii .

La 10 mai 1940 ,dupa esecul fortelor anglo-franceze de a apara Norvegia si inceputul invadarii Frantei de catre nazisti , ministrul englez Chamberlain demisioneaza ,locul lui fiind luat de Winston Churchill ,care formeaza un nou guvern ,unul dintre cele mai stralucite din istoria Angliei .Churchill va incerca o alianta cu franta ,care esueaza din cauza ca francezii erau pe punctul de a capitula .

In luna iunie ( 22 ) , dupa infrangerea Frantei , Churchill respinge propunerea Germaniei de a incheia pace si ordona dezarmarea tuturor navelor franceze aflate in porturile engleze , temandu-se de un atac neasteptat .Noul ministru s-a preocupat de mobilizarea marelui imperiu britanic , fiind singura modalitate de a intrece la productie germania si aliatii ei . Astfel a fost introdus serviciul militar obligatoriu si a fost dezvoltata industria de armament .Churchill a respins orice propunere a germaniei ,iar Anglia s-a aparat eroic in lupta aeriana ,pieryand 730 de avioane in timp ce germanii au pierdut peste 2300 .

La 12 iunie 1941 s-a incheiat acordul sovieto-britanic de lupta impotriva fascismului (desi Churchill era un mare adversar al comunismului ) . Prin aces acord cele 2 tari se angajau sa nu incheie pace separata cu germania si se obligau sa-si acorde ajutor reciproc ( nu se precizau insa proportiile ) . Acesta a fost primul acord oficial al coalitiei antifasciste . Dupa incheierea acordului de principiu rusii au cerut sa li se recunoasca granitele din 1941 ,cerere refuzata de englezi .

La 1 octombrie , la Moscova se semneaza un acord de prietenie si se stabileste ritmicitatea ajutoarelor engleze si americane pentru Rusia , primele ajutoare sosind la 12 octombrie , la Arhanghelsk . Ajutorul britanic a fost acordat destul de repede in timp ce americanii au fost ceva mai rezerveti (oricum ambele popoare au intampunat dificultati la realizarea acestui acord din cauza razboiului nedrept dus de Rusia in tarile baltice si anexarea unei parti din Polonia etc. si pe de alta parte a organizatiilor anticomuniste si sindicatelor care s-au impotrivit vehement ) . Ajutorul american a putut veni abia dupa extinderea legii 'Lend and Leese' , lege ceruta printr-o scrisoare de Churchill lui Roosewelt , in urma faptului ca trezoreria Angliei fusese golita de necesitatile razboiului .

Prin acesta lege presedintele Statelor Unite putea sa imprumute sau sa inchirieze armament oricarei tari care avea o insemnatate importanta pentru apararea Statelor Unite. La 2 noiembrie 1941 congresul american a extins aceasta lege si pentru Rusia . In toamna anului 1941 si iarna '42-'43 convoaiele nu au intampinate aproape nici o dificultate din partea Germaniei si a aliatilor ei ,dar odata cu primavara anului 1942 convoaiele au fost puternic atacate ,o parte din ajutoare pierzandu-se .Ca o contramasura ,convoaiele au fost mai putenic aparate si s-au folosit rute ocolitoare .Aceste ajutoare au fost esentiale pentru Rusia in anii '41-'42 ,pana s-a putut mobiliza industria de armament ruseasca .In anii   '41-'42 ajutoarele au reprezentat 15-20 % din productia de razboi ruseasca iar pe intreaga perioada a razboiului ajutoare au reprezentat doar 4 % .La sfarsitul razboiului livrarile americane pentru rusia depaseau suma de 9,5 miliarde dolari .La 14 august 1941 Marea Britanie si SUA au publicat Carta Atlanticului ,pact la care a aderat si Rusia la 1 ianuarie 1942 ,in schimbul promisiunii deschiderii unui al doilea front in vest .Principiile Cartei Atlanticului au fost urmatoarele :

Nici un fel de marire teritoriala .

Nici un fel de modificari teritoriale fara consimtamantul popoarelor interesate .

Dreptul popoarelor de a dispune de ele insele .

Accesul liber al tuturor popoarelor la pietele internationale si la materii prime .

Dezvoltarea economiei si a asistentei sociale .

Pace stabila si garantata .

Libertatea navigatiei pe mare .

Dezarmarea puterilor agresoare .

Acest tratat se referea doar la popoarele din Europa ,el fiind brutat incalcat in alte continente .Churchill a declarat ulterior ca el nu a fost numit prim-ministru ca sa ingroape Imperiul Britanic .

La 28 noiembrie –3 decembrie 1943 s-a desfasurat la Teheran o conferinta la care au participat cele 3 mari puteri .Aici s-a hotarat sprijinirea popoarelor cotropite da fascisti pentru redobandirea independentei .Astfel partizanii din Zugoslavia aveau sa fie sprijiniti cu echipament militar cat mai mult posibil si cu operatiuni de comando .In ceea ce priveste Romania Churchill era de parere ca trebuie sprijinit nationalist – taranistului Iuliu Maniu , incurajandu-se astfel rezistenta poporului roman in fata cererilor guvernului hortyst .

Dupa terminarea razboiului ,Churchill pierde alegerile din iunie-iulie 1945 .In anii urmatori de opozitie Churchill scrie lucrarile 'The Secound World War' si 'A History of English Speaking People' .In 1953 primeste Premiul Oscar pentru literatura .

In 1951 devine pentru a doua oara prim-ministru .In anii '53-'54 Churchill a incercat sa reinnoiasca relatiile diplomatice dintre Anglia si Rusia (deteriorate dupa sfarsitul razboiului ) prin contacte si conferinte diplomatice .La 5 aprilie 1955 si-a prezentat demisia ,la varsta de peste 80 de ani ,recunoscand diminuarea capacitatilor sale .A continuat sa reprezinte Woodfort in Camera Comunelor  .

S-a stins din viata la 24 ianuarie 1965 ,cu el disparand o mare personalitate a secolului XX .
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani