Celebritati, ROALD AMUNDSEN, CRISTOFOR COLUMB, ERIK CEL ROSU, IBN-BATTUTAH, JEANNE D ARC referat 

ROALD AMUNDSEN(1872-1928)

 

Explorator norvegian,Roald Amundsen a fost primul care a stra- batut Pasajul de Nord-Vest,din Insula Groenlanda pana in Alaska, des- coperind astfel calea maritima care permite trecerea din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific,prin arhipelagul arctic Canadian.Porneste spre cucerirea Polului Nord,pe care il atinge la 15 decem- brie 1911,cu o luna inaintea exploratorului britanic Robert Scott.Dispare in regiunea Polului Nord,incercand sa salveze echipajul dirijabilului “Ita- lia”,condos de V. Nobile.

 

CRISTOFOR COLUMB(1451-1506)

 

Celebru navigator genovez stabilit initial in Portugalia, Cristofor Columb este descoperitorul Americii.Trecand in slujba regelui Spaniei, care a aprobat proiectul de navigatie spre Asia de vest,Cristofor Columb a intreprins patru calatorii(in inervalul 1492-1504),in urma carora a des-coperit majoritatea insulelor din America Centrala si din America de Sud(Bahamas,Cuba,Haiti,Guadalupe,Jamaica).

Descoperirea insulei Watling(San Salvador)din Arhipelagul Baha- mas,in ziua de 12 octombrie 1492,intra in istorie ca data a descoperirii Americii.

Moare in anul 1506,la Valladoid,Spania.

Columb nu a avut constiinta descoperirii unui nou continent.

 

ERIK CEL ROSU

 

Erik cel Rosu este un explorator norvegian care in anul 982 a des- coperit Groenlanda,pe care a numit-o “Tara Verde”.El a instalat acolo o colonie.Fiul ssau,Leif Erikson,a atins tarmul de est al Americii de Nord cativa ani inaintea descoperirii Americii de catre Cristofor Columb. Vikingul numea noile teritorii descoperite “Vinlsnd”,adica “Tara Vinului”. Data aceasta nefiind consemnata pe vreun document,n-a putut fi confir- mata.

 

IBN-BATTUTAH(1304-1377)

 

Calator si geograf arab,Ibn-Battutah paraseste Tangerul(Africa de Nord) si,in 1325,pleaca intr-o calatorie pe mare si pe uscat,care va dura 25-30 de ani.El a strabatut astfel Africa,Arabia(Orientul Mijlociu) Crimeea,Asia Meridionala,India,Sumatera si Extremul Orient(China).In- tre 1330-1331 a trecut prin Dobrogea.Descrierile sale au oferit multa vreme pretioase informatii geogafice si etnografice.A fost considerat unul dintre cei mai mari exploratori ai Evului Mediu.

 

 

IOANA D’ARC (JEANNE D’ARC;1412-1431)

 

Eroina a poporului francez, supranumita “Fecioara din Orleans”, Ioana d’Arc a jucat un rol important in Razboiul de o 100 de Ani, dintre Anglia si Franta,desfasurat intre 1337 si 1453. La indemnul acestei tinere taranci din Lorena, armata franceza,insufletita de patriotism,a obtinut o stralucita victorie la Orleans(1429),eliberand o mare parte din nordul Frantei.In 1430 insa,Ioana d’Arc a fost judecata si condamnata de catre Inchizitie la arderea pe rug,fiin acuzata de erezie.Ulterior,va fi canonizata.