Egiptul de Jos de Sus, Mumiile, Caretea Mortilor, CalendarulEgiptul antic


Egiptul s-a format pe valea Nilului prin unirea Egiptului de sus cu Egiptul de jos. Egiptului i se mai spunea Kemet care insemna pamantul negru. Egiptul nu este decat o oaza intinsa de 2000 km.

Egiptul de Jos


Cele mai importante orase ale Egiptului de Jos erau Buto, Busiris, Heliopolis, Sais si Tantis.


Buto dupa numele zeitei Uto, se mai numea si Per-Uadjet. In epoca predinastica era unul dintre orasele importante, mentionat de legendele referitoare la luptele dintre Seth si Osiris.

Busiris, Bus-Osiris, era cel mai vechi sanctuar al zeului Osiris care a luat locul lui Andjh.

Heliopolis Lun sau On, in egipteana, era orasul zeului Soare Helios, iar Ra era nete-rul, zeul templului consacrat.


Sais sau Sait, orasul zeitei Neith, la inceput ea nu capata o importanta, dar dupa aia devine capitala tari.


Tanis sau Djanet in egipteana, era consacrata cultului lui Seth.


Egiptul de Sus

Cele mai importante orase ale Egiptului de Sus au fost Thinis, Assuan, Heracleopolis, Hermopolis, Hierakonpolis, Memfis, Teba.

Thinis situat undeva pe malul Nilului, in fata orasului Abydos.

Assuan era la Extremitatea sudica a Egiptului situat pe Nil, aproape de prima cataracta si langa Abu.Heracleopolis situat la intrarea in depresiunea Fayum.

Hermopolis este unul dintre orasele stravechi ale Egiptului.


Hierakonpolis capitala federativa a Egiptului in epoca predinastica, avea drept zeu tutelar soimul, care a fost identificat cu Horus.


Memfis fost unul dintre cele mai importante orase ale Egiptului deoarece avea o pozitie geografica foarte importanta.

Teba a fost orasul ce mai mare , cel mai frumos si cel mai important al Egiptului antic deoarece era situat la 700 km de Cairo .

Piramidele

Timp de un mileniu, regii Imperiului Vechi, apoi cei din Imperiul Mijlociu au dispus construirea Piramidelor ca morminte regale. Aceste monumente cuprindeau o camera mortuara unde era depus un sarcofac de piatra dura. Piramida apare pentru intaia oara la Sakkarah, datorita talentului arhitectului Zoser renumitul si genialul Imhotp. Piramidele au fete triunghiulare si ea dateaza din epoca Snefru. Cea mai mare piramida din Egipt este cea alui Keops.


Mumiile


Imbalsamarea era o operatie foarte complexa, dar necesara pentru conservarea trupului, fara decare nu se putea indeplini, in Lumea de dincolo, unirea fortelor vitale cu substanta fizica. Mai intai se scotea creierul si toate organele interne, in afara de inima. Toate aceste organe interne dupa ce erau tratate erau pastrate separat in patru vase funerare avand forma unui urcior astupat cu o piatra plata sau cu un dop cu enigfa raposatului.

Cartea mortilor


Cartea mortilor nu este o poveste coerenta a intamplarilor raposatului in lumea de dincolo. Este o carte de rugaciuni , o carte cu multiple invocati magice, care ofera raposatului posibilitatea de a se orienta in Duat, evitand piedicile care il pandeau.


Calendarul


Anul egiptean era impartit in 365de zile, 12 luni, de cate 30 , la care se adaugau 5 zile la sfarsitul anului. In Egipt erau trei Anotimpuri, de cate patru luni fiecare . Ele erau: Inundatia, Revarsarea, Recolta. Lunile au fost denumite abia in epoca tarzie.