O zi din Atena, Copiii atenieni, viata in Athena referat

O zi din viata unui tanar atenian


Atena este una dintre cele mai importante cetati ale Greciei antice.
Una dintre perioadele cele mai glorioase ale acestui oras-stat a fost in timpul conducerii lui Pericle (462-429 i.e.n.). In aceste vremuri de pace, viata oamenilor era prospera.

Copiii atenieni mergeau de la 6 la 14 ani la scoala. Unii continuau scoala pana la 18 ani la o academie, iar intre 18 si 20 de ani toti tinerii trebuiau sa mearga la scoala militara.

In timpul lui Pericle, o zi din viata unui atenian de peste 20 de ani, este diferita in functie de rangul social sau averea familiei sale.

Astfel, o zi a unui tanar de rand cuprinde urmatoarele evenimente:

Trezirea devreme si luatul mesei de dimineata, care poate contine: turte de orez, grau sau faina de orz, usturoi sau ceapa, masline, branza de capra sau linte, iar ca desert prajituri cu miere. Ca bauturi, erau consumate apa, laptele de capra sau vinul.

Dupa terminarea mesei, el isi ajuta familia, in functie de ocupatia acestora: agricultori, pastori, pescari, mestesugari, negutatori, artisti etc.

Masa de pranz este ca si cea de dimineata mai putin importanta.

Dupa terminarea muncii, impreuna cu alti prieteni, tanarul atenian se putea duce la vanatoare, sau asista siparticipa la diferite concursuri: alergari, lupte, pugilism, jocuri cu mingea, lupte de animale etc.

Masa de seara era cea mai importanta pentru vechii greci. Ea era cea mai consistenta, tanarul de rand mancand: turte, masline, ulei de masline, peste (sardele, scrumbii), scoici, branza, carne (doar in zile speciale si in general de porc, deoarece era cea mai ieftina), iar ca desert fructe (smochine, nuci si struguri) sau prajituri. Seara se bea vin, simplu sau amestecat cu cimbrisor, menta, scortisoara sau miere.

Ora de culcare nu era foarte tarzie, deoarece a doua zi tanarul avea nevoie de energie pentru munca.

In timpul democratiei, nu numai nobilii si conducatorii se bucurau de lux, ci orice locuitor, in functie de averea sa.

O zi a unui tanar atenian de familie instarita cuprindea deosebiri importante fata de evenimentele prezentate mai sus:Trezirea se facea mai tarziu, insa masa de dimineata era mai lunga. Ea putea contine: paine de grau, branza, peste (ton, tipari), moluste, scoici, prajituri.

Toaleta era importanta chiar si pentru barbati. Astfel, pe langa imbracamintea eleganta si incaltamintea nu foarte complicata, tinerii atenieni dadeau o importanta ridicata pieptanaturii (isi prindeau pletele cu ajutorul unor ace de aur), parfumurilor si uleiurilor de corp si bijuteriilor (inele, lantisoare).

Distractiile erau reprezentate de vanatoare (mai mult de placere decat pentru carne) si diferite concursuri (alergari, aruncarea sulitei sau discului, curse de care, trasul cu arcul, si diferite sporturi cu mingea).

Masa de pranz era de asemenea mai putin importanta ca cea de seara si era asemanatoare cu cea de dimineata.

Masa de seara putea fi luata acasa sau la diferite ospete. Era cea mai cuprinzatoare masa a zilei. Ea putea cuprinde: carne (porc, capra, mile, pasari, vanat), peste, vietuitoare marine (scoici, raci, moluste, crabi etc.), paine de grau (care era mai scumpa), branza, masline si ulei de masline, ceapa, legume (erau rare si scumpe), fructe (smochine, struguri, nuci), prajituri cu miere de Himet. Bautura principala era vinul, in diverse sortimente.

Aceste ospete se prelungeau, astfel incat ora de culcare era inaintata.


Desi diferentele dintre cei instariti si cei mai saraci erau destul de mari, totusi legile democratice ale acelei vremi permiteau posibilitatea creearii de averi a celor nascuti in familii simple. Astfel, o zi din viata unui tanar atenian de rand, putea deveni la un moment dat o zi din viata unui tinar instarit.


Bibliografie: “Enciclopedia civilizatiei grecesti - Pierre Devambez, Robert                
Flaceliere, Pierre Schuhl, Roland Martin – Editura
Meridiane – Bucuresti,1970GEORGESCU VLAD

Clasa a IX-a JCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani