Parintele al limbii germane literare Martin Luther bibliografie imagini pozeMartin Luther

Cel mai important dintre reformatorii bisericii catolice din secolul XV este Martin Luther, parintele al limbii germane literare care fara el nu ar fi fost de conceput in Germania de Mijloc si de Nord de la inceputul secolului XVI.

Cine citeste lucrarile doctorului Martin Luther poate observa cum limba literara germana ,,creste'' lucrare cu lucrare .

Acest reformator nu poate fi inteles decat in contextul epocii in care a trait: Columb tocmai descoperise America misticismul facea ravagii Colonianismul spaniol si portughez era in floare, trecerea la crestinism a popoarelor cucerite facandu-se de cele mai multe ori brutal.

Superstitiile de toate felurile se dezlantuiau in popor. Umanismul, al carui exponent principal a fost Erasm din Roterdam, lupta si el impotriva acestor curente ale vremii.

Se descopera tiparul fara de care opera reformatorului german n-ar fi cunoscut o asemenea raspandire.

Biserica catolica este in declin , popii se dedau la orgii si nepotism , vand ,, indulgente'' fac tot soiul de abuzuri in numele credintei.

Martin Luther n-a cunoscut biserica din est, biserica Ortodoxa si de aceea nu se poate afirma ca ar fi fost vreodata impotriva preceptelor ei. Biserica Ortodoxa nu vindea nici indulgente, nu predica nici purgatoriul si nu avea nici inchizitie.

Martin Luther a fost botezat o zi dupa nastere , la 11 noiembrie 1483 in localitatea Eisleben, unde va si muri printr-un ciudat joc al sortii.

Dupa mutarea parintilor la Mansfeld urmeaza scoala latina unde invata sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca si sa cante.

In 1497 se muta cu scoala la Magdeburg, unde isi descopera si piosenia.

Ajutat cu bani de Ursula Hotta urmeaza mai departe la Eisenhacher si la universitatea din Erfurt. Tatal sau dorea sa-l vada avocat. In urma unei intamplari care il socheaza ( pe camp e lovit de un traznet si scapa cu viata) se hotareste pt. MANASTIRE si o cariera teologica .

In 1505 e promovat Magister artium, in 17 iulie intra la Manastirea augustinilor din Erfurt. In 1511 termina si facultatea de teologie si in 1512 este promovat doctor in teologie si lasat sa predea Noul si Vechiul testament.

In 31 octombrie 1517 bate pe usa bisericii din Wittenberg celebre sale 95 de Teze ca inseamna defapt ruperea doctrinara de biserica catolica.

E de mentionat ca in Transilvania toate bisericile catolice au trecut spontan la reforma renuntandu-se cu acordul general al Enionasilor si preotilor la randuiala catolica.
Astazi Biserica Evanghelica Confesia Augustana , este o biserica cu largi vederi ecumenice care conlucreaza strans cu biserica Ortodoxa si sunt mandru de acest lucru.