Vlad Tepes, viteaz domnitor al istoriei tarii noastre
Vlad TepesVlad Tepes,viteaz domnitor al istoriei tarii noastre,a avut o copilarie zbuciumata,soltita a fi ostatic la, Instambul,impreuna cu fratele sau Radu.Mai tarziu,cand paraseste Imperiul Otoman el ajunge la curtea lui Iancu de Hunedoara unde isi desfasureaza mestesugul armelor si ajutat de acestora in anul 1456, reuseste sa urce pe tronul Tarii Romanesti,unde cu putin timp inainte statuse si parintele sau Vlad Dracu.

Ocupand tronul el isi formulase programul de domnie:intarirea Tarii inlauntru pentru ai asigura independenta Tarii, ocrotea taranii din care facea buni ostasi si contribuabili de abuzurile boierimi iar pe boierii care il tradau si treceau de partea otomanilor ii pedepsea aspru.

Socotindu-se destul de puternic, avand consintamantul rudei sale Matei Corvinu, organizeaza o incursiune in tara Fagarasului si Amlasului facand represalii impotriva negustorilor Brasoveni si Sibieni, care nu-i respectasera dispozititile cu privire la limitarea activitatilor negustoresti la targurile din Tara Romaneasca.

Crezandu-si puterea consolidata si linistea din lautrul tarii asigurata, Tepes refuza in 1456 tributul datorat turcilor dupa cel platise 3 ani. Acest refuz a fost o sfidare pentru Mahomed cuceritorul Constantinopolului.

In iarna lui 1461-1462 Vlad Tepes face o serie de actiuni, elibereaza Giurgiul, trece in Sudul Dunari si pustieste malul drept de la guri pana la Zilnicea, omoara peste 20.000 mii de turcii si acapareaza bogate prazi.

Timp de 6 ani de domnie, el nu a avut ragat(vreme) pentru a retrage populatia in munti si a-si allege un loc favorabil luptei, dar cu toate acestea Tepes este un mester in intinderea de capcane. Este cunoscut atacul de noapte din 16/17 iunie 1462 de langa Targoviste cand Tepes cu o mana de ostenii imbracati turceste au patruns in tabara vrasmasa facand mare galagie. Otomani au iesit din corturi, crazand ca e vorba de o intreaga oaste romaneasca. Tepes cu ai sai s-a retras, iar otomani sau macelarit intre ei pana la zi.Tot in acel an sultanul vrea sa-l prinda pe Tepes intr-un viclesug si-a trimis pe Hamza-Pasa pentru a lua de la Tepes tribut 500 de copii ostatici.Tepes nu s-a lasat inselat. El a ascuns in padure o oaste de viteji si cand Hamza-Pasa se pregatea sa-l prinda,acestia au sarit la lupta si iau spulberat pe otomanii,iar ce-i prinsi au fost trasi in teapa.

Vazand acest lucru sultanul a venit in acelasi an in fruntea unei ostiri numeroase.Ne-mai avand forta sa i se opuna, Tepes pleaca in Transilvania si da acolo de regele Ungariei Matei Corvin cu care avea tratat de alianta.Acesta crede in acuzatile negustorilor sasi care lau parat regelui ca a trecut de parte turcilor.

Prins de Matei Corvin,Tepes este inchis peste 14 ani in temnita la Buda,apoi eliberat Tepes participa la alte campanii impotriva turcilor ,iar domnia si-o redobandeste in 1476.

El continua cu aceasi inflacarare lupta pentru independenta, dar in acelasi an cade victima unui complot al boierilor.

Se pare ca mormantul viteazului domnitor se afla la Znagov.

Vlad Tepes a fost criticat de catre unii pentru caracterul sau aspru si laudat de catre alti pentru eroismul sau in apararea tarii si pentru eforturile sale de a pune randuiala intr-o societate cuprinsa de anarhie.

Actiuniile sale au intarziat instaurarea dominatiei otomane asupra tarilor romane ca peste 3 sferturi de veac.

Clasa a VI-a A