Pablo Picasso, DATE BIBLIOGRAFICE referat


Pablo Picasso


Picasso si-a transformat viata in legenda. Dupa ani petrecuti printre boemii din Montmartre; a devenit–gratie geniului si spiritului sau inovator, dar totodata prieteniilor celebre-cel mai renumit pictor al secolului XX-lea .

Totul a inceput la Malaga cand Jose Ruiz Blasco si Maria Picasso Y Lopez s-au casatorit (1880). Pe 25 octombrie 1881 la ora unsprezece vine pe lume primul lor copil . La nastere copilul nu vroia sa respire ,toata lumea isi facea griji  pentru copil dar unchiul sau a suflat un fum de trabuc ,copilul se strmba si incepu sa tipe. Asa a venit pe lume cel mai renumit pictor al secolului XX, Pablo Picasso.

Copilul avea o privire ardenta, intensa,care excita o puternica impresie oricui sta in contact cu el. Mama lui povestea : ’Era un copil angelic , frumos si totodata demonic nu puteai sa-ti iei ochi de pe el ‘.El a invatat sa picteze de la tatal sau care era profesor la Scala de Arte Frumoase din Malaga. In 1891, familia Ruiz se muta la Coruna. Talentul lui ii uimeste pe toti profesori de acolo. El suporta cu greu educatia si rigoarea academica. O lovitura pentru el a fost moartea sorei lui mai mica Conchita. Ei se muta la Barcelona. Tatal observa talentul copilului si ii face cadou pensulele sale. Prin acest gest simbolic tatal recunoaste talentul fiului.

La Barcelona copilul isi continua studiile la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona. Manuel Pallares un coleg de-al lui spunea ‘ Rapiditatea cu care lucra ii uimea pe toti, el pur si simplu ii ignora pe toti profesori ‘. Pe la sfrsitul anului 1897, parinti il trimiteau la studi la Academia de Pictura din Madrid copilul este exmatriculat de acolo pe motiv ca spunea profesorilor glume sicane, se intoarce la Barcelona, apoi el isi schimba numele cu Picasso, numele mamei spunand: ‘ Suna bine ‘ Atmosfera din Barcelona unde infloreste modernismul sub tutueta lui Santigo Rosinola (1861-1981) I se potriveste ca o manusa. La localul Els Quatre Gats (La Patru Pisici) vin cei tri prieteni Pablo, Jaime, Manuel. Ei se numara printre obisnuiti localului. Jaime Sabartes spunea : ‘ Picasso are un program de viata invariabil. Se culca tarziu, se trezeste tarziu, fregventeaza cafenele, face plimbari scurte si apoi picteaza. ‘. Picasso isi expune pentru prima data panzele la Els Quatre Gats cand avea nouasprezece ani in 1900 si apoi pleaca la Paris.

Picasso isi va petrce urmatorii ani calatorind din Frata in Spania. In 1900 locuieste pe strada Gabrielle pe dealul Montmartre, fregventeaza barurile si bordelurile. Traieste o poveste de dragoste cu Odette. Mai vinde cateva tablouri unui negustor pe nume Pedro Manach si viseaza sa-l cunoasca pe idolul sau Toulouse-Lautrec(1864-1901) care tocmai pe vremea aceea murise in castelul Malrome. Un alt negustor ii expune panzele in galeria sa, acolo il va intalni pe poetul si pictorul Max Jacob(1876-1944). Asa incepuse o prietenie de lunga durata. El il descrise astfel: ‘ Era extraordinar de frumos, pe chipul lui ca sculptat in fildes, fara nici cel mai mic rid, ardeau ochii (…), parul negru ca pana corbului ii cadea pe frunte ca o mangaiere. ‘. Intre ani 1902-1902 ei vor locui impreuna intr-o mizerie crunta. Pablo va picta in nuante de albastru, triste (perioada albastra).

In 1903 Picaso va sta la Paris, acolo va intalni o tanara de care se indragosteste pe nume Fernande Oliver si in 1905 ei vor locui impreuna. In panzele lui Picasso de atunci domina rozul (perioada roz). El se departeaza de sculptura clasica si il intereseaza cea iberica, renunta la modele si picteaza exclusiv din imaginatie.

Din 1907-1973 (sfarsitul vieti) nu va mai cunoaste saracia, preturile lucrarilor sale cresc. O lucrare frumoasade atunci a fost ‘ Domnisoarele din Avignon’, la terminarea acestei lucrari Picasso a spus ‘una e sa vezi, altceva e sa pictezi ‘ Aceasta lucrare I-a adus multi bani. In 1909 se muta cu Fernande intr-un apartament elegant pe bulevardul Clichy. In 1912 el se muta cu noua lui iubita Marcelle Humbert in cartierul Montparnasse la o casa. Incepe sa fie cunoscut mai ales in Germania si S.U.A. In 1915 iubita lui moare bolnava de tuberculoza. El face decorurile pentru spectacolul ‘ Parada ‘ (1917). Pleaca la Roma unde se indragosteste de Olga Koklova (ea a fost geloasa pe rivalele ei pana la sfrsitul vieti ei in anul 1955), fica uni ofiter din Armata Alba. In 1918 ei se casatoresc. Trei ani mai tarziu va veni pe lume priml lui copil Paul. Relatiile celor doi soti se schimba radical. In 1927 Pablo se afla in fata unui mare magazin universal, face o gaura in ziarul pe care il avea in mana, urmarea o tanara pe nume Therese Walter. In 1935 vie pe lume fica lor Maya. Intre timp conflictul lui cu Olga ia amploare. Ea a plecat de acasa impreuna cu copilul ei si al lui Pablo. Dupa izbugnirea razboiului civil din Spania (iulie 1936) el pleaca cu familia si se pronunta de partea guvernului republican. Intre timp el isi impartea viata cu Dora Maar (fica une frantuzoaice si a unui iugoslavm ea a fost partenerul intelectual care ii lipsisea de mult) si cu Marie-Therese.

In iulie 1937, are loc la Paris Expozitia Mondiala. Tabloul lui se gaseste in pavilionul spaniol si aduce un omagiu orasului basc Guernica, bombardat de aviatia germana. In 1944 el se inscrie in Partidul Comunist Francez. La izbugnirea celui de al doilea razboi mondial el pleaca cu cele doua amante pe coasta Atlanticului, la Royan. El nu se va mai intoarce decat in 22 iunie 1940 (semnarea armistitiului dintre Franta si Germania). In anul 1946 el o paraseste pe Dora. El de fapt incepuse o relatie cu Fracoise Gilot pe care o cunoscuse cu trei ani in urma. Ea suporta cu greu legaturile de familie tot mai complicate ale lui Picasso si in plus suferea din cauza faptului ca renuntase la propia creatie. Ei se muta impreuna in sudul Frantei.In anul 1947, se naste fiul lor Claude. In 1948 ei vor locui in Vallauris. In 1949 vine pe lume fica lor, Paloma. Anul 1953 debuteaza cu despartirea de Francoise si divortul de Partidul Comunist Francez. Jacqeline Roque este ultima lui dragoste, dupa o casatorie discreta in 1961 ei se vor muta mai intai la Cannes si apoi la castelul Vauvenagues de langa Aix-en-Provence. Cei doi soti vor trai impreuna douazeci de ani, dupa care Pablo Picasso moare la Mougins langa Cannes pe data de 8 aprilie 1973. Pictorul pana la moarte a lucrat neobosit timp de nouazeci si doi ani. Vreme indelungata Jaqueline sa ocupat cu rabdare de problemele complicate ridicte de mostenirea ramasa dupa marele pictor, in cele din urma in 1986 moare la varsta de trizeci si trei ani sinucigandu-se.

Pierre Cabanne spuse in 1975 doi ani dupa ce murise : ‘ Omul si arta creaza un minunat spectacol (…), ofera o bucurie pe care numai petini artisti au fost capabili sa o dea (…); in el se afla o inepuezabila pofta de viata ‘.

Picasso nu s-a putut multumi in viata cu un singur rol. Va juca multe, reale si imaginare, dar pe toate cu aceasi pasiune. A fost andaluz si catalan, spaniol si francez. A fost un copil genial, un strain sarman si un ‘ iresponsabil ‘,din cauza caruia insa cartierul parizian Montmartre a intrat in legenda. A fost un sot si tata. Dar mai presus de toate cea mai stralucita personalitate artistica a secolului XX-lea, unul dintre marii maestri ai penelului, care a rupt definitiv cu conventiile stilului iluzionist si figurativ, dominat inca din perioada Renasterii. Asa cum tablourile cubiste au descompus realitatea si opera lui Pablo Picasso este o oglinda care ne permite sa urmarim soarta artei in secolul XX-lea si totodata viata particulara a artistului. Panzele lui ne amintesc de un jurnal personal. Optzeci de ani de activitate artistica (poezie, sculptura si pictura) reflecta multilateritatea creatiei lui Picasso care traieste pentru arta si prin arta.Text Box: DATE BIBLEOGRAFICE
1881-pe 25 octombrie la Malga, vine pe lume Pablo, fiul lui Jose Ruiz Blasco si al Mariei Picasso Y Lopez.
1904-Picasso se stabileste in Montmartre, cartier parizian al artistilor
1905-se muta cu Fernande Olivier,prima lui muza de care se va desparti in 1912.
1912-se muta cartierul Montparsse.
1915-cea de a doua tovarasa de viata, Marcelle Humbert, pe care o numeste Eva, maare de tuberculoza.
1918-se casatoreste cu Olga Koklova.
1912-pe 4februarie se naste primul sau copil, Paul.
1927-o cunoaste pe Marie-Thereses Walter cu are va avea o fica pe nume Maya, nascuta in 1935.
1936-o cunoaste pe Dora Maar.
1943-se imprieteneste cu Fracoise Gilot.
1944-intra in Partidul Comunist Francez.
1947-pe 15 mai se naste fiul sau si al lui Francoise Gilot, Claude.
1949-pe 19 aprilie se naste fica lui, Paloma.
1961-se casatoreste cu Jacqueline Roque, pe care o cunoscuse in 1953
1973-Pablo Picasso moare pe 8 aprilie.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani