Rezistenta armata anticomunista din anii 1948-1958, Caracterul rezistentei armate anticomuniste referat

Eroii si martii neamului romanesc

Alexandra Andreea Stanescu

Clasa a VII-a A, Sc. Gen. „Nicolae

Titulescu” nr. 3, Bucuresti

 

 1. Rezistenta armata anticomunista din anii 1948-1958

 

Lupta si jertfa rezistentei armate anticomuniste a avut drept sens apararea fiintei neamului, a demnitatii nationale, a credintei in Dumnezeu, pentru un viitor fericit al Romaniei. Rezistenta armata a incorporat mii de luptatori din toate categoriile sociale (militari, preoti, invatatori, profesori, medici, studenti, elevi, tarani, muncitori – barbati si femei). Unii au luptat cu arma in mana, altii sustinandu-i pe acestia, cu pretul libertatii si al vietii. Toti muntii Romaniei si-au adus contributia la acesta lupta: M-tii Fagarasului, M-tii Apuseni, M-tii Bucegi, M-tii Banatului (Cernei), M-tii Olteniei, M-tii Vrancei, M-tii Bucovinei, M-tii Maramuresului, pana si Dealurile Dobrogei.Rezistenta armata din Romania a fost cea mai ampla, cea mai sangeroasa si cea mai lunga rezistena armata anticomunista, care a durat 18 ani.

 

Cea mai puternica rezistenta au dovedit-o luptatorii din M-tii Fagaras – unde au luptat grupurile lt-col. Gheorghe Arsenescu, lt. Toma Arnautoiu, Ion Gavrila Ogoranu, grupul „Arnota”, grupurile Matei si Saplacana - M-tii Fagarasului insemnand o cetate vie, lunga de cca. 100 km si lata de cca. 60 km.

In lupta dreapta cu armatele ateiste ale Securitatii nu a fost ucis nici un luptator anticomunist. Pentru urmarirea unor grupuri mici de partizani, precum cel al lui Ion Gavrila Ogoranu de 10-15 oameni, Securitatea folosea peste sapte batalioane, cca. 50 de caini politisti, alte forte, de multe ori fara nici un rezultat. In acesta situatie de infrangere rusinoasa, Securitatea a adoptat metoda lui Iuda, cea a tradarii, a vanzarii, a infiltrarii de grupuri false de partizani, a dislocarii unor categorii intregi de persoane.

Urmarea a fost arestarea, torturarea si executarea, uneori fara judecata, a tuturor prinsilor. Au scapat cu viata doar trei luptatori. La loc de seama se situeaza cel mai temerar erou: Ion Gavrila Ogoranu – supravietuitor in libertate al represiunii timp de 21 de ani, azi in varsta de peste 80 de ani, autor al cartii „Brazii se frang, dar nu se indoiesc”, demonizat de Securitate sub numele de „banditul Cosma”.

Caracterul rezistentei armate anticomuniste: 42246tol39scn6b

 1. caracter national

 

In rezistenta anticomunista au participat toate elementele sociale, insusindu-si prerogativele statului de drept national.

Marea majoritate a luptatorilor din rezistenta erau obsedati de un singur obiectiv: alungarea ocupantului sovietic si a acolitilor sai locali.

 

 1. caracter crestin

 

Aproape toti luptatorii au apartinut organizatiei crestine militante „Fratiile de Cruce”, toti luptatorii fiind constienti ca sunt ostasii lui Hristos.

 1. caracter monarhist

ntreg neamul romanesc descinde ontologic din regi si preoti – inclusiv marile eroine si martire din rezistenta anticomunista:

  1. Lenuta Faina, zisa „Craiasa Muntilor” sau „Zana padurilor” oc246t2439sccn

  2. Maria Cornea

  3. Eugenia Grecu

  4. Alexandrina Pop

  5. Nicoleta Nicolescu, zisa „Fecioara temerara”  6. Marieta Nicoara (maica Mihaela Iordache), „Fecioara intelepciunii”

  7. Marioara Ilascu

  8. Minodora Novac (eleva)

  9. Alexandrina Teglariu

  10. Maria Plop

  11. Elisabeta Rizea

 

Un ajutor spiritual si material oferit ca imbarbatare partizanilor a fost daruit din dragoste de parintele Arsenie Boca („Sf. Fagarasenilor”). Saizecisipatru de localitati din M-tii Fagaras au sustinut lupta anticomunista a partizanilor romani.

 1. slaba organizare, lipsa unui program politic si economic

Grupurile de rezistenta anticomunista nu au avut o doctrina sau nici macar un program clar de lupta. Au avut un obiectiv obsesiv: alungarea ocupantului sovietic si a conducatorilor impusi romanilor de acesta. Doar gruparea „Graiul Sangelui” prezinta din cercetarile de pana acum, o doctrina ce amesteca orientari nationaliste cu vederi de centru-stanga in domeniul economic.

Datorita faptului ca intre conducatorii impusi de sovietici exista un mare numar de evrei si de maghiari, ideile puse in circulatie de grupurile de rezistenta anticomunista prezinta numeroase elemente nationaliste, care au fost exploatate de ocupantul sovietic pentru a-i califica pe luptatorii anticomunisti drept teroristi, criminali sau legionari.

Cei mai multi dintre luptatori au actionat in grupuri mici sau chiar individual, primind sprijin de la rude, consateni sau cunoscuti, mai ales in zona de munte.

Acest lucru nu le reduce meritele sau valoarea sacrificiului facut, dar a limitat mult efectul rezistentei lor, de pe pozitii de inferioritate evidenta, impotriva ocupantului sovietic si a conducerii comuniste din Romania.


Elisabeta RIZEA, din com. Nucsoara, jud. Arges, membru si sustinator al grupului de partizani organizat de Lt-col. Gheorghe ARSENESCU si Lt. Toma Arnautoiu in m-tii Fagaras.

 

Ion GAVRILA OGORANU, din satul Galtiu, Jud. Alba, azi in varsta de peste 80 de ani, supravietuitor al luptelor din m-tii Fagaras – in anii studentiei la Cluj si intr-o imagine recenta, impreuna cu sotia Ana, care l-a sustinut si l-a ascuns de Securitate timp de 21 de ani.

Sustinatoarea lor Lenuta FAINA

Aristina SAILEANU, fiica partizanului Nicolae POP din Tara Lapusului, care a fost urmarita de Securitate timp de 11 ani, cu arme si caini, luptatoare incepand de la varsta de 18 ani (fotografie din anul 2004).

Gavrila VATAMANIUC, singurul supravietuitor al rezistentei din M-tii Bucovinei, fotografie recenta

Copyright © Contact | Trimite referat