Razboiul de 30 de ani 1618-1648 LIGA CATOLICA Principatele catolice Germane, Austria si Spania referat

Razboiul de 30 de ani incepe cu rebeliunea Cehilor impotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi , in anul 1618 , cind tensiunea atinge cote maxime . LIGA CATOLICA , o alianta militara formata in anul 1609 , declara razboi Cehilor . Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane , Austria si Spania . La inceputul razboiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereste pina si suburbiile Vienei . Totusi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fotele si sa i-i dea o replica distrugatoare Cehiei .

In anul 1620armata ceha a fost spulberata in batalia de la Muntele Alb . Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in razboi . In anul 1625 Anglia , Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice . Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor , finanteaza abundent fortele protestante . In acest razboi este antrenata aproape toata Europa . Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot impotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna .
Franta este inspaimintata de pericolul iminent al invaziei inamice . Cardinalul Richelieu reuseste sa indeparteze de tara sa acest dezastru . El realizeaza o alianta cu regele Suediei Gustav Adolf . Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei . In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva . In primavara anului 1631 ocupa tot Pommeronul iar in luna septembrie a aceluiasi an suedezii reporteaza o glorioasa victorie in batalia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in miimile lor . In anul 1632 , in luna noiembrie , armata suedeza zdrobeste forta armata a Ligii Catolice la Lutzen .

Talentat conducator si reformator , militar si comandant militar , regele Suediei Gustav Adolf a fost invins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstante Franta nu are alta sansa decit sa declare razboi Austriei, fiind sustinuta de Olanda Mantua Savoia si Venetia . La inceput ea i-si apara teritoriile impotriva unei invazii , dar pe parcurs ,Armata adoptind tehnici de lupta mai bune si crescind numeric , paseste pe teritoriile inamice . In luna mai a anului 1643 Franta invinge armata spaniola in batalia de la Rocroi si in anul 1648 razboiul se termina prin tratatul de la Westfalia . Imparatul Sfintului Imperiu Roman Germanic este constrins sa semneze tratatul . In tratat Dinastia

Habsburgilor se obliga sa accepte ca statele germanice din Sfintul Imperiu se guverneaza intr-un mod inca mai independent decit inainte de razboiul de 30 de ani . 52169jrh68ilm4v

La inceputul secolului al XVII ea armata franceza nu era numeroasa si nici pe departe bine pregatita pentru a se apara si de aceea luptele erau duse de mercenari . Cardinalul Richelieu a fost cel care a lansat dezvoltarea unei armate nationale . In anul 1640 Franta avea o armata compusa din 150 000 de unitati de infanterie si 30 000 de unitati de cavalerie . cel care a supravegheat formarea armatei nationale a fost Michel Le Telieu , care mai tirziu , in anul 1643 a fost promovat in fruntea Ministerului Apararii Armate . El a stabilit un numar de intendenti civili care trebuiau sa fie atasati pe linga comandamentul ofiterilor . nichel Le Telieu a reusit sa finanteze armata , sa o aprovizioneze cu alimente si imbracaminte , sa realizeze fortificatii si chiar si spitale si tribunale militare . Aprovizionarea cu produse alimentare nu se facea prin comenzi ci s-au construit magazine speciale pentru aceasta destinatie . UN dezavantaj major al trupelor armate nationale il reprezenta modul si mijloacele de deplasare , lucru de o mare importanta in operatiunile strategice . Di rindul soldatilor se alegeau viitorii ofiteri , care erau supusi unor pregatiri mai intense si complexe . Destinul ofiterilor era strins legat de cel al monarhului . Ceea ce Le Tielieu a inceput , fiul sau , Marchizul de Luvuas a continuat . Ajutata de priceperea si indirjirea unor oameni cu pricepere Franta a intrat in posesia unei armate dintre cele mai mari si mai bine pregatite , armata ce era capabila sa urce pe scara dominatiei in Europa .Franta a dus o politica coloniala continua .

Evenimentele istorice ale rozboiului de 30 de ani au fost :

  1. Batalia de la Muntele Alb

  2. Batalia de la Breitenfeld rl169j2568illm

  3. Batalia de la Luzen

  4. Batalia de la Merlingen

  5. Batalia de la Wistock

Tehnici de razboi : baza trupelor de infanterie a secolului al XVII lea era creata de soldati care aveau in dotare arme de foc numite muschete , lancii iar pe cap aveau coifuri metalice pentru protectie . o muscheta avea putere destula pentru a deteriora armura cavalerilor . Baioneta a fost inventata in Franta in anul 1640 si a fost introdusa in dotarea armatei in anul 1699 . In anul 1782 fratii Montgolfier au inventat un balon de hirtie capabil sa se ridice de la sol , atunci cind era umplut cu aer cald . Cu ajutorul lui

 

 

 

 

s-a rezolvat problema majora a mobilitatii armatei nationale , el folosindu-se la transportul prafului explozibil al tunurilor in timpul campaniilor militare .

BATALIA DE LA WHITE MOUNTAIN

8 noiembrie 1620

Razboiul Boemian a durat aproape trei ani fara a se ajunge la un punct decisiv . Slovacii reprezentau natiunea cu cel mai mare numar de soldati in armata acestei forte . Ducele de Bavaria a insistat in luarea suprematiei si a deplasarii direct la Praga . Armata a fost condusa spre Praga de comandantul Bukois . Armata slovaca a incercat sa-si blocheze inamicul in pozitii cit mai defavorabile , alegind pentru ea cele mai bune pozitii de lupta . In aceasta batalie au luptat 28 000 de soldati din partea Aliantei Catolice impotriva a 22 000 de soldati slovaci . Dupa doua ore de lupte crincene batalia s-a soldat cu victoria imperiului . Foarte multe alta nationalitati s-au aflat pe baricadele celor doua armate care s-au infruntat . De partea slovacilor au fost austriecii, ungarii si olandezii iar de partea Uniunii Catolice au fost germanii , polonezii , spaniolii si italienii .BATALIA DE LA BREITENFELD

17 SEPTEMBRIE 1631

A durat un an si trei luni pina la lupta decisiva . Armata suedeza- saxoniana numara 39 000 de soldati cu 75 de tunuri iar ceea a Imperiului 26 000 de soldati si 26 de tunuri . Thylly a sperat ca numarul mai mic de soldati din armata sa , fata de cel al lui Gustav Adolf va fi compensat de calitatea trupelor sale . Pornind din Leipzig , Thylly i-si pozitioneaza armata in vale in partea dreapta a orasului Breitenfeld la doi kilometri de piriul Loberbach . Armata suedeza traverseaza piriul si ataca . Destul de repede trupele Imperiului au fost infrinte . Grav ranit aproape pe moarte Thylly se retrage la Galle iar armata care a fost capturata a trecut de partea suedezilor .

BATALIA DE LA LUZEN

16 noiembrie 1632

Valenstein invadeaza Saxonia si pune cucerire pe Lepzig . Pentru a-l obliga sa-si paraseasca pozitia Gustav Adolf ocupa o pozitie buna pe riul Saale la nord de Hammburg , in asa fel incit Valenstein hotaraste sa-si duca trupele in tabara de iarna din orasele saxone ne indraznind sa atace . Gustav Adolf urmarind miscarea ataca imediat . Dupa ce sapte zile in sir cele doua armate s-au infruntat , Valenstein ocupa o pozitie defensiva aproape de orasul Lutzen . Armata lui Gustav Adolf numara 16 300 de soldati cu 21 de tunuri iar cea a lui Valenstein 12 000 de soldati si 60 de tunuri . Numarul mai

mare de soldati si calitatea armatei suedeze , fata de cea a lui Valenstein i-a facut pe suedezi victoriosi .

BATALIA DE LA NERLINGER

27 august 1634

Dupa uciderea lui Valenstien , in anul 1634 , armata regelui Ferdinand , sub comanda lui Gallas a luat cu asalt Douna . De ce a permis Suedia Uniunii Catolice sa ia asa usor unul dintre cele mai importante orase protestante ?

Stabilindu-si tabara linga Bapfurgen ( la 10 km de Nerlingen ) si primind intariri , a hotarit sa se apropie de asediatori si sa ocupe o pozitie strategica pe drumul de legatura dintre Ulm si Nerlinger . datorita amplasarii inspirate a armatei Suedia a putut sa se aprovizioneze si in acelasi timp sa impiedice aprovizionarea inamicilor . Albuch a luat trupele imperiale in timpul luptelor desfasurate numai pe timpul noptii . Spre dimineata Gorn a incercat sa ocupe Albuch , dar a esuat , in fata superioritatii trupelor oponente . Vazind ca nu este posibila ocuparea Albuchului , se decide sa se retraga sub acoperirea cavaleriei dar armata imperiala contraataca . Armata protestanta se transforma intr-o masa de oameni dazorientati , infanteria fiind distrusa si Gorn luat ostatic .

BATALIA DE LA VITTSTOCK

4 octombrie 1636

In vara anului 1636 trupele imperiului unite cu cele ale saxonilor reusesc sa ocupe Magdeburg . In nordul orasului aproape de Werben trupele suedeze i-si stabilesc tabara sub comanda lui Banner . Banner detinea o armata compusa din 16 000 de soldati cu care incearca o invazie a Saxonei in timp ce aliatii il forteaza sa se retraga . Aceasta batalie a fost cea mai singeroasa si crincena din istoria lumii . Soldatii inamici in numar de 22 000 sunt flancati pe doua directii si Baner in urma strategiei aplicate iese victorios in ciuda superioritatii numerice a inamicului sau .

Datorita pericolului ce la reprezentat pentru Franta invazia Uniunii Catolice armata nationala a suferit mari trnsformari definitivindu-se si o legislatie in favoarea ei . Cardinalul Richelieu a fost primul care a acordat o importanta majora formarii unei armate nationale ajutind la trnsformarea statului feudal .

Razboiul a fost devastator pentru toate tarile implicate . In acel moment parea imposibil ca armatele franceze sa elibereze teritoriile ocupate . In acea perioada au avut loc multe acte de eroism care au intarit moralul si pozitia trupelor franceze . Astfel putem exemplifica cazul Turenne , care cu un numar foarte mic de ostasi a cucerit o

fortareata foarte bine aparata la Lamot de trupele mult mai numeroase ale armatei imperiale . pentru aceasta actiune i sa acordat gradul de maior-general .

In Franta secolului al XVII lea in timpul razboiului de 30 de ani sa realizat un nou mod de guvernare „monarhia absoluta”.Cardinalul Richelieu stringe toata puterea in mina regelui obligind nobilimea sa se supuna .Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani