SACRIFICIILE AZTECE, SEVERITATEA DOMNIEI INCASE referatSACRIFICIILE  AZTECE

La azteci cultul sacrificiilor umane a ajuns la dimensiuni inimaginabile , in unele cazuri erau sacrificati mii de oameni deodata . De aceea aveau nevoie continuu de prizonieri de razboi noi in scopul sacrificarilor , si ca urmare formau o comunitate in permanenta stare de razboi . Popoarele subjugate urau dominatia azteca nemiloasa . Din aceasta cauza , cu toata forta sa militara imperiul aztec era foarte vurnelabil . Aproape simultan cu extinderea azteca si incasii au creat propriul imperiu , care se intindea din nordul Ecuadorului de azi pana la mijlocul statului Chile . Ca si aztecii , si ei trecusera printr-o perioada de dezvoltare lunga . Prin crearea unor terase mari in versantii muntilor , pe care la intareau cu piatra si folosind un sistem de irigatie dezvoltat , locuitorii Anzilor creau suprafete agricole . Confectionau tesaturi colorate , vase de lut si obiecte artizanale din aur , argint si alte metale .In America de Sud , pe langa cultura din munti existau si alte culturi , ca marele Imperiul din Tiahuanacao (500-1000 e.n.) si alte popoare ca popoarele Mocika si Cimu , care traiau in apropierea coastelor oceanice .

Si cultura incasa s-a cladit pe traditiile mostenite din trecut , dar ei au organizat imperiul cu o minutiozitate exemplara . Vointa domnitorului - Sapa Inca - dicta orice lege .

Centrul imperiului era legat cu tinuturile sale cele mai indepartate prin drumuri bune , avand o lungime de mai multe mii de km si pe posturile desemnate stateau pregatiti curierii , gata sa preia si sa predea informatiile ca la stafeta , cu toate ca nu cunosteau nici o forma a scrisului . Se puteau trimite instructiuni detaliate , se puteau informa despre evenimente in centru cu ajutorul codului kipu , adica cu ajutorul nodurilor legate pe fire colorate .


SEVERITATEA DOMNIEI INCASE

Oamenii simpli erau sub un control si o supraveghere stricta . Nu puteau parasi localitatile de domiciliu , trebuiau sa plateasca impozite , sa faca serviciu militar , erau datori cu corvoada pentru stapani , in schimb traiau in siguranta , datorita bunei organizari a statului puternic si a sistemului de distributie a alimentelor , bine pus la punct .

Unii istorici privesc statul incas ca o tiranie binefacatoare altii in schimb accentueaza natura lui agresoare .

Incasii au fost mari mesteri constructori , iar ruinele capitalei lor , Cuzco , precum si ale orasului montan Machu Pichu stau marturie . La constructii utilizau blocuri de piatra care erau cioplite cu exactitate milimetrica , imbinate intre ele fara mortar , cu atata exactitate incat in rosturi nu intra lama unui cutit .

Aproape sigur ca in jurul anului 1000 in America au sosit vikingii , si pentru o scurta perioada s-au stabilit in Newfoundland . Dar acest episod istoric nu a avut urmari . Nu la fel s-a intamplat dupa sosirea in 1942 a lui Cristofor Columb dupa traversarea Atlanticului . Aparitia europenilor in Lumea Noua a avut urmari catastrofale asupra aztecilor incasilor si a tuturor popoarelor bastinase ale Americii .