Sfirsitul colonialismului European, Colonialismul din sec XIX, India, Asia referat

Sfirsitul colonialismului European:


Al doilea Razboi Mondial a zgduit marele imperii pina la temelii.Dupa1945,in mod intentionat putrile coloniale s-au retras lasind in urma multe state independente.In 1914 imperiile europene din Asia, Africa erau puternice ,iar administratorii imperiali erau siguri ca fac o treaba buna aducind civilizatia in rindul popoarelor ce le stapineau. In Imperiul Britanic colonialismul exercitat de 'tara mama' a fost inlocuit cu autoguvernarea proprie- o implicare mai mare sau mai mica in dirijarea propriilor afaceri - in comunitatile in care colonistii albi au in majoritate. Dintre acestea , Canada, Africa de Sud ,Australia si Noua Zeelanda devenisera deja cunoscute sub numele de Bominioane,cea ce inseamna ca acestea sufera schimbari in cadrul Imperiului. Dupa Primul Razboi Mondial coloniile Armeniei,Turciei care fusese infrinte au fost impartite intre aliatiinsa nu au devenit posesiuni absolute.In schimb acestea au devenit tutele ale Ligii Natiunilor.Dupa ce le-a facut unele promisiuni arabilor in timpul razboiului ,UK a infiintat regatele Irakului si Iordanului, iar in 1932 Irakul a ignorat suveranitatea britanica si a devenit independent. De asemenea UK a promis ca va crea o 'Casa Nationala'pentru evrei ,dar in curind a intimpinat dificultati in indeplinirea obligatiilor fata de arabi si evrei.O alta consecinta si mai grava asupra Imeriului s-a produs dupa al doilea Razboi Mondial, in special in Orientul Mijlociu si Asia.Suveranitatea coloniala fusese sfidata in multe zone,iar imperiilor coloniale ,epuezate in urma razboiului ,li se parea imposibilsa o ia de la capat. Franta a abandonat Libia si Siria ,colonia libiana ai Italiei care fusese , infrunta a devenit regat independent, la fel ca si Iordanu, iar in Palestina, UK a renuntat pur si simplu la mandate, retragindu-se in 1948, lisind Natiunile Unite sa se confrunte cu problema arabilor si evreilor.

In Asia, victoriile japonezilor au umbrit imaginea superioritatii europene. Un episode dramatic a fost predarea celor 60.000 de militari britanici si imperiali, care aparau inexpugnabilul Singapore. Cind in sfirsit japonezii au plecat, nationalistii au preluat Indiile de Est olandeze, iar in Indochina franceza, un grup de comunisti si nationalisti au proclamat independenta Vietnamului cu capitala la Hanoi. Olandezii au luptat pentru a redobindi controlul fostei lor colonii pina in 1949, cind aceasta a devenit independenta sub numele de Indonezia. Francezii au avut mai mult succes in Indochina; ei au recapturat Hanoi, dar s-au confruntat cu o rezistenta formidabila.


India:

Evenimentele din India britanica au urmat un curs stabilit cu mult inainte de razboi.Indemnat de principala miscare politica nationala, Congresul National Indian ,guvernul britanic a declarat in 1917 ca India ar trebui sa se spre autoguvernare , dar nu s-a facut referire la statul de dominion.Asemenea progrese lente insa nu-i satisfaceau pe nationalisti .In urmatorii ani s-au inregistrat progrese importante-indienii au preluat conducerea guvernului local si o mare parte a serviciului civil -insa relatiile dintre conducatorii si supusiii erau tensionate. Cel mai grav incident a fost de la Amritsar din 1919, cind gloantele trupelor britanice au facut aproape40 de victime.Si indieni reau violenti, dar cele mai eficiente campanii, sustinute de Congres si conduse de Mahatama Gandhi (1869-1884) avocatul devenit lider religios,aveau la baza principiul actiunii passive (non violenta).Principala tactica rea nesupunerea fata de autoritati,insa fara opunere fizica;de exemplu demonstranitii refuzau sa se deplaseze, darn u luptau atunci cind erau imprastiati cu forta. Aceasta tactica era atit de eficienta incit este folosita adesea de manifestantii din intreaga lume.Tulburari interne:

Situatia se complica datorirta deselor suspiciuni dintre hindusi si musulmani,care s-au dedat la acte grave de violenta in anii 1920. Aceste 2 comunitati au convetuit in multe zone ale Indiei britanice,insa hindusii erau peste tot in majoritate, cu exceptia nord-vestului si nord-estului ;si in 1930 unii musulmani au cerut ca,dupa dobindirea independentii aceste zone sa formeze un stat musulman separat. Acest antagonism a fost partial promovat de politica britanica si a fost intensificat de aranjamentele politice in cadrul carora hindusii si musulmanii erau intodeauna reprezentati separate.Acesta a fost continuat in Guvernul din 1935 al Actului Indian ,care acorda multe drepturi de autoguvernare indienilor.Congresul National Indian a refuzat orice concesie in fata Ligii Musulmane,principalul reprezentant al comunitatii islamice , prapastia dintre cele doua comunitati adincindu-se treptat.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial Marea Britanie era pregatita sa recunoasca independenta Indiei, cu conditia ca indienii sa coopereze cu englezii impotriva japonezilor, dar indienii isi doreau libertatea imediata. Congresul a lansat o miscare de eliberare a Indiei care a fost inabusita, insa un lider mai radical, Subhas Chandra Bose, a organizat o Armata Nationala Indiana (formata in cea mai mare parte din indieni, fosti prizonieri ai japonezilor) care a luptat impotriva britanicilor.Dupa razboi, Marii Britanii i-ar fi fost greu sa refuse independenta Indiei;insa alegerile generale din 1945 au rezolvat aceasta problema, deoarece noul guvern laburist britanic a promis retragerea. De fapt, britanicii, preocupati de propria lor tara devastate de razboi erau nerabdatori sa plece. In 1946, majoritatea musulmanilor au votat in favoarea ligii, prin urmare, violenta intercomunala a izbucnit. In Congresul, confruntat cu doua alternative de razboi civil sau impartire teritoriala, a adoptat-o in sila pe a doua. Aceasta a avut consecinte violente, cu multe victime, iar aproape doua milioane de oameni din rindul minoritatilor au emigrat pentru a fi alaturi cei de aceeasi religi.

In noaptea dintre 14-15 august 1947, India si Pakistan au devenit independente. Ambele au ales sa ramina in cadrul Commonwealului britanic, cum era numit acum vechiul imperiu, iar in Marea Britanie se vorbea despre viitorul rol al acestuia ca asociatie intre natiuni libere si independente.


Asia de sud-est:

Britanicii sau retras si din Ceylon (acum in Lanka) si Birmania evenimentele din Malaya sau complicat din cauza unei minoritati comuniste inarmate,care a condus o campanie terorista din adincurile jungliei intre 1940-1960.Ei au fost infrinti la inceputul anilor 1950,iar independenta din 1957 a fost urmata de largirea federatiei Malaeziei in 1963. In Malaya comunismul se identifica prin minoritatea chineza, dar in Vietnam grupa comunista a ajuns sa reprezinte rezistenta nationala in potriva Imperialismuli.Incercarea francezilor de a redobindi controlul din Indochina sa sfirshit printr-un dezastru,lupta de la Dien Bien Phu(1954).Dupa retragerea francezilor,Vietnamul a fost impartit in nordul communist si sudul pro-occidental.Sudul, atacat de gherilele comuniste ce primeau ajutor din nord,era sprijinit de SUA.Acesta era inceputul unei implicarei care sa dovedit a fi dezastruoasa pentru Vietnam si demoralizatoare pentru SUA .


Africa:

Stapinirea coloniala parea sa dureze mult mai mult in Africa, unde economia era in general mai putin dezvoltata, iar conflictele dintre triburi adesea divizau populatia.Multe colonii nu aveau nici o origine geografica sau etnica coerenta, de vreme ce granitele lor reau niste simple linii drepte trasate de negociatori in numele puterilor europene rivale pe timpul 'Luptei pentru Africa' din anii 1880.Nationalismul avea o influenta puternica doar in rindurilr grupurilor relative restrinse de intelectuali negri si angajati civili.Totusi,acestea 2 grupuri au devenit treptat active in anii 1950, iar atitudenea autoritatilor si a populatiilor africane a inceput sa se schimbe.In Kenya, britanicii au destrus societatea secreta in Mau Mau, care a desfasurat o campanie terorista (1952-56) in potriva colonistilor albi care ocupau piminturile cele mai fertile; ina acest conflict nu era tipic.In 1957, campania politica militanta de tip occidental,condusa de Kwamae Nkrumah, a determinat UK sa recunoasca independetna Coastei de Aur, devenita sub numele de Ghana.orice iluzie a UK de a fi o putere mondiala adevarata de criza Canalului de Suez din UK si franta sau inclus intr-un razboi israeliano-egiptean pentru a ocupa Canalul de Suez,fiind apoi formata sa se retraga umilitor sub presiunea SUA "imperialism" si "colonialism" au imceput sa resemneze abuzul unui system invechit. Prin urmare, discursul primului ministru britanic Harold Macmillan, in care acesta vorbea despre "vintul schimbarii" care batea prin Africa, a anuntat intentia Marii Britanii de a se retrage de pe continentul African. Prin 1964 Nigeria, Tanganyka si Zanzibar, Uganda, Kenya, Rhodesia de nord (Zambia) si Nyasaland (Malawi) au fost declarate independente. Acelasi vint al schimbariiera prezent si in Jamaica, precum si in multe alte insule colonizate din Caraibe.
Franta face concesii:

Pentru Franta ,decolonizarea a fost un proces mai dureros.ea a renuntat la protectoratele asupra Marocului si Tunisiei fara prea multe dificultati,in 1956,dar Algeria si alte colonii conduse direct, faceau practic parte din Franta. Si ami important era ca in Algeria existau peste 1 mln.oameni cu stramosi francezi-colonisti-care nu doreau sa se desparta de Franta,respingind totoodata ideea de a deveni o minoritate intr-un stat dominat de arabii musulmani. Revolta nationalista araba ce a izbucnit in 1954 s-a transformat in curind intr-o lupta salbatica care a fost atit revolta coloniala cit si razboi civil.


De Gaulle cedeaza:

Multi lideri ai armatei franceze simpatizau cu colonisti, iar in 1958, cind imaginea politicienilor francezi a fost zguduita de razboi platit in singe, bani si prestigiu acestia ua inscenat o revolta care l-a adus pe generalul Charles de Gaulle la putere in Franta. Insa, ei s-au inselat crezind ca fostul lider,patriotic inflacarat, din timpul razboiului va continua sa lupte.Cu un realism neasteptat, de Gaulle a recunoscut in cele din urma independenta Algeriei si , o data cu 'vintul schimbariii' al UK , apus capat stapinirii coloniale a Frantei in intinsele teritorii din sudul Saharei.


Date importante:

1935 Guvernul rezultat din Legea Indiei

1947-49 India,Pakistan,Ceylon (Sri Lanka) ,Birmania si Indonezia isi dobindesc independenta

1952-56 Mau Mau face ravagii in Kenya

1954 Franta se retrage din Indochina ; incepe revolta algeriana

1956 Esecul Francezilor si englezilor la Canalul de Suez,Marocul si Tunisia nu mai sunt protect

1957 Malaiezia si Coasta de Aur devin independente.

1958 De Gaulle devine presedinte al Frantiei.

1960 Discursul lui Macmillan despre 'vintul schimbarii'

1960-65 Majoritatea coloniilor Africane si din Carajbe devin independente

1963 Formarea Federatiei Malaeziei.

1965 Rhodesia 'alba' isi proclama independenta,ce este coniderata ilegala de catreUK

1975-76 Coloniile Africane ale Portugaliei devin independente

1980 Rhodesia devine Zimbabwe

1982 Razboiul pentru insulele Falkland

1990 Africa de sud-est Namibia devine independentaCopyright © Contact | Trimite referat