Simon Jose Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar El Libertador"El Libertador"

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar s-a nascut in Caracas pe 24 iulie 1783,parintii lui fiind Vicente Bolívar y Ponte si Maria de la Concepción Palacios y Blanco.Fiind un aristocrat inca de la nastere, Simón Bolívar a avut parte de o educatie excelenta de la profesorii sai,in special de la Símon Rodríguez.Multumita profesorilor sai,el s-a familiarizat cu gandirea iluministilor si de asemenea si cu cea a Greciei Clasice si a Romei.La varsta de 9 ani,Bolívar si-a pierdut ambii parinti si a fost lasat in grija unchiului sau,Carlos Palacios.

Cand Simón avea 15 ani,unchiul lui l-a trimis in Spania pentru

a-si continua studiile.

Simón a plecat spre Spania in anul 1799 cu prietenul sau Esteban Escobar.Pe drum,ei s-au oprit in Mexico City,unde s-au intalnit cu vice-regele Spaniei cu care au discutat in particular despre interesele independentei Spanio-Americane.Bolívar a ajuns in Madrid in luna iunie a aceluiasi an si a stat acolo alaturi de unchiul sau Esteban Palacios.

Dupa pierderea sotiei sale,s-a intors in Spania alaturi de prietetenul si profesorul sau Simón Rodríguez,in 1804.In Europa,Simón era martorul proclamarii lui Napoleon ca imparat al Frantei si mai tarziu a incoronarii lui ca rege al Italiei in Milan.Bolívar si-a pierdut respectul pentru Napoleon,considerand ca Napoleon a tradat idealurile republicane. A urmat momentul cand Simón a facut acel juramant celebru pe varful muntelui Aventin din Roma,spunand ca nu va avea liniste pana cand America va fi libera.

Bolívar s-a reintors in Venezuela in 1807 dupa o scrisoare de vizita a Statelor Unite.In 1808,Napoleon isi instaureaza fratele,Joseph pe tronul Spaniei.Acest lucru a cauzat o mare revolta populara in Spania,cunoscuta sub numele de "Razboiul Peninsular".In America si in Spania,regiunile impartite s-au unificat pentru a putea face fata puterii noului rege.Spre deosebire de statele impartite ale Spaniei,statele Americii au luptat impotriva puterii regelui Spaniei,nu doar impotriva lui Joseph Bonaparte.

In acel an,in Caracas,statele si-au declarat independenta fata de Spania si Bolívar a fost trimis in Anglia,alaturi de Andrés Bello si Luis López Mendez intr-o misiune diplomatica.Bolívar s-a intors in Venezuela si a tinut un discurs in favoarea independentei Societatii Patriotice.Pe 13 august,fortele patriotice sub comanda lui Francisco de Miranda au castigat o batalie in Valencia.Pe 24 iulie 1812,Miranda s-a predat dupa mai multe infrangeri ale armatei, iar Bolívar a trebuit sa fuga in Cartagena.Acolo,el a scris faimoasa "Cartagena Manifesto" in care a afirmat ca Noua Granada ar trebui sa ajute la eliberarea Venezuelei, deoarece luptau pentru aceeasi cauza si libertatea Venezuelei ar fi putut apara Noua Granada.Bolívar a primit ajutor de la Noua Granada si in 1813, el a invadat Venezuela.A pus stapanire pe Merida in 23 mai si a fost proclamat de catre oameni "Eliberatorul".Pe 8 iunie, Bolívar a pornit "Razboiul Mortii" pentru libertate.A capturat Caracasul pe 6 august si doua zile mai tarziu, Caracas a devenit a doua republica a Venezuelei. Dupa mai multe lupte,Bolívar a trebuit sa fuga din nou,de aceasta data in Jamaica in 1815.Acolo,el a scris "Scrisoarea catre Jamaica ".

In acelasi an,Bolívar a calatorit spre Haiti si l-a rugat pe presedintele ei,Alexander Sabes Petión sa ajute cauza Spanio-americana. In 1817,cu ajutorul primit din partea Haitei ,Simón s-a


In Spania,Simón a intalnit-o pe Maria Teresa Rodríguez del Toro y Alaysa cu care s-a casatorit ulterior in anul 1802.

Curand dupa ce s-au reintors in Venezuela,in 1803,Maria Teresa a murit de febra galbena.Foarte afectat de moartea ei,Simón a jurat ca nu se va mai casatori niciodata,lucru care l-a si facut.


intors pe continent, pentru a lupta in continuare. "Batalia Boyaca" din 7 august 1819 a fost o mare victorie pentru Bolívar si pentru armata revolutiei. In acel an , Bolívar a creat "Congresul Angostura" care a fondat "Marea Columbie" (o federatie care actual cuprinde Venezuela, Columbia, Panama si Ecuador),care l-a numit pe Bolívar presedinte. Opozitia regala a fost eliminata in urmatorii ani.Dupa victoria lui Antonio José de Sucre impotriva fortelor spaniole in "Batalia de la Pichincha" din 23 mai 1822,toata partea dinspre Nord a Americii de Sud a fost eliberata. Cu aceasta mare victorie, Bolívar a pregatit marsul armatei sale in jurul Andesului si a pregatit eliberarea Perului Pe 26 iulie 1822, Bolívar s-a intalnit cu José de San Martín la Guayaquil pentru a discuta despre strategia eliberarii Perului. Nimeni nu stie ce s-a discutat in intalnirea secreta dintre cei 2 eroi ai Americii de Sud, dar se stie ca San Martín s-a intors in Argentina, in timp ce Bolívar se pregatea sa lupte impotriva ultimului bastion spaniol. In 1823, Bolívar a preluat comanda invaziei Perului si in septembrie a ajuns in Lima cu Sucre pentru a planui atacul. Pe 6 august 1824 , Bolívar si Sucre au invins impreuna armata spaniola in "Batalia de la Junin". Pe 9 decembrie, Sucre a invins ultimele ramasite ale armatei spaniole in "Batalia de la Ayacucho, eliminand prezenta Spaniei in America de Sud. Pe 6 august 1825, Sucre a chemat "Congresul Perului Superior", care a creat Republica Bolivia in onoarea lui Simón Bolívar . "Constitutia Boliviana" din 1826 desi nu a fost niciodata legalizata, a fost scrisa de Simón Bolívar. Tot in 1826, Bolívar a chemat "Congresul Panama", care a fost prima conferinta emisferica.

Dar in in urma unor rivalitati personale intre generalii revolutiei, razboaiele civile au explodat. Acest lucru a distrus unitatea Americii de Sud, unitatea pentru care Bolívar a luptat atat de mult. Inconjurat de luptele de factiune si suferind de tuberculoza, "El Libertador"" Simón Bolívar a murit la varsta de 47 pe 17 decembrie 1830