Hitler - NazismulNazismulLa inceput a fost Adolf Hitler. Adolf era un copil cinstit care nu avea o viata foarte interesanta. Tatal sau care era functionar la granita dintre Austria si Germania era un om foarte aspru si dominant. La varsta de 14 ani lui Adolf i-a murit tatal, si de atunciau inceput sa se observe semnele de ura si viciozitate pe care avea sa le manifeste mai tarziu. Cand avea 19 ani, Adolf a plecat la Viena, unde, visand sa devina pictor, a vrut sa intre la o scoala de arta dar a fost respins. In anii petrecuti in Viena, Hitler dezvolta un puternic sentiment de ura pentru evrei si dupa spusele lui, tot acolo isi formeaza si teoriile privind rasa suprema.

Primul razboi mondial lovea Europa precum o furtuna si Hitler decide sa se inroleze in armata germana. A fost un luptator indarjit, daca nu chiar nebun. Odata a capturat 21 de barbati, fara a se folosi de arma, dar a fost ranit cu gaz de mustar si a stat foarte mult timp in spital pentru a se vindeca. Cand a iesit din spital razboiul se terminase si oarecum slabit Hitler a gasit o slujba de curier in Munchen. Aici el s-a intalnit cu Partidul German al Muncii si a fost impresionat de ideile acestora.

Hitler nu a infiintat acest partid, ci doar i s-a alaturat acestuia si mai tarziu l-a dominat.

In 1919, la varsta de 30 de ani, Hitler a depus un efort intens pentru partid, si datorita lui miscarea a avut succes. El era unul dintre cei 7 membri din comitetului director al partidului. La inceput Hitler a impartit celorlalti membrii invitatii pentru prietenii si familiile acestora dar putinii oamenii li s-au alaturat. Insa cu timpul partidul s-a extins si au inchiriat o pivnita de bere care putea gazdui 100 de oameni si care s fost supraaglomerata. Unul dintre cei care le-a vorbit oamenilor din aceea camera a fost chiar Hitler, care, spre surprinderea tuturor, s-a dovedit a fi un foarte bun si provocator orator, el a descris acest moment in cartea sa autobiografica, Mein Kampf: ' Am vorbit 30 de minute, si ceea ce, pana atunci, eu doar simteam in sinea mea ca pot fara sa fiu constient de acest lucru, s-a dovedit a fi realizabil: Puteam sa vorbesc! Dupa 30 de minute multimea din camera aceea mica era electrizata si entuziasmul a fost dovedit de faptul ca referirea mea la sacrificarea celor prezenti a dus la strangerea unei donatii de 300 de marci'.

In 1920 Hitler devine seful propagandei de partid si sustine organzarea primei intalniri in masa a membrilor. Desi ceilalti conducatori ai partidului s-au opus organizarii unei intalniri in masa, aceasta a avut totusi loc. Se temeau ca revolutionarii Marxisti ar putea veni la intrunire si ar distruge-o, dar Hitler asta isi dorea. El a presupus corect ca asta doar ar extinde miscarea bazandu-se pe frica germanilor de o revolutie comunista.

Pe 24 februarie 1920, Hitler a intrat in sala unde a gasit 2000 de oameni care asteptau sa inceapa intrunirea. Printre acestia era un numar considerabil de comunisti care doreau sa distruga adunarea. La cateva minute dupa inceperea discursului lui Hitler, comunistii au inceput sa scandeze lozinci si astfel au starnit taraboiul, dar dupa cum sperase Hitler, comunistii erau prea putini si astfel lozincile au fost acoperite de aplauzele celor adunati.

Apoi el a prezentat cele 25 de articole ale cu privire la Partidul German al Muncii, intrunirea a fost un succes.

'Dupa aproape 4 ore sala incepea sa se goleasca si multimea, umar la umar, se indrepta usor spre iesire, mi-am dat seama ca principiile unei miscari care nu va fi uitata niciodata se transmiteau printre oameni.' ( Mein Kampf )

Tot in 1920 Hitler a adus, ca simbol oficial al miscarii, swastika odata cu un nume nou: Partidul National Socialist al Muncitorilor din Germania ( pe scurt Partidul Nazist ). La sfarsitul anului 1920 partidul numara deja 3000 de oameni.

In scurt timp Hitler si-a facut un renume in Germania, ca fiind un om capabil sa conduca tara si sa o fereasca de o revolutie comunista similara cu ceea din Rusia. Astfel, in 1921, Hitler s-a dus la Berlin sa caute sprijin din partea celorlalte partide nationaliste. Ceilalti lideri ai Partidului Nazist erau insa sceptici, gelosi si nu doreau ca Hitler sa conduca partidul. Astfel, in timp ce el era la Berlin, ceilalti lideri au format o alianta cu un alt partid nationalist din Augsburg pentru a-l detrona pe Hitler. El a demonstrat inca o data la Berlin capabilitatile sale manipulative politice, iar pe 11 iulie 1921 s-a intors la Munchen si a demisionat din Partidul Nazist.

Ceilalti lideri ai partidului si-au dat in curand seama de greseala facuta, demisia lui Hitler insemna pierdere avantajelor partidului si chiar distrugereu lui. Insa si Hitler si-a dat seama ca fara el partidul va pieri si a trimis o scrisoare liderilor partidului prin care spunea ca va veni inapoi doar daca va fi numit presedinte al partidului si va avea putere suprema. Partidul a supus la vot propunerile lui Hitler si in urma voturilor, 543 pentru si numai 1 impotriva sa, el a ajuns noul lider al partidului. Pe 29 iulie 1921 Hitler s-a prezentat multimii sub titulatura de 'Fuhrer', nume pe care-l va purta toata viata.

Pana in 1923 partidul numara 55.000 de membri si in noiembrie 1923 Hitler a condus 'Beer Hall Putsch', miscare care a incercat sa doboare guvernul din Bavaria si eventual pe cel din Berlin, dar care nu a avut succes. Aceasta incercare a fost impiedicata de caderea economica care a lovit Germania. Sfarsitul a fost dramatic iar Hitler si alti lideri nazisti au ajuns la inchisoare. In inchisoare el a scris faimoasa autobiografie Mein Kampf. Scoaterea nazismului in afara legii a dus la cresterea popularitatii acestuia printre tineretul german. De cand a iesit din inchisoare si pana in anul 1933 a fost o perioada de liniste deplina in care nu s-a intamplat nimic cu exceptia faptului ca Partidul Nazist se extindea foarte repede.

In acesti ani s-a format organizatia Tineretul Hitlerist.

In 1933, datorita capabilitatilor de foarte bun politician ale lui Hitler, el si partidul sau au luat cu asalt guvernul si au format 'Reich'-ul. Al treilea Reich. Probabil ultimul.

Bineinteles ca restul e stiut de orice student bun la istorie. Hitler a facut din Germania o adevarata masina de razboi si de asemeni a distrus casele, familiile si vietile celor pe care ii considera 'rasa nepotrivita' din care faceau parte si evreii. A intreprins o actiune de ucidere in masa a milioane de oameni: evrei, polonezi, crestini si alte minoritati etnice sau religioase. Al doilea razboi mondial a destramat Europa, parte din Africa, Japonia dar mai ales marele invins Germania. Aceasta a insemnat sfarsitul nazismului.