fItalia in anii 1970-1990 , Dezvoltarea postbelica referat
Italia in anii 1970-1990 , Dezvoltarea postbelica referat


Dezvoltarea postbelica atarii Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial,situatia economica a Italiei era deosebit de complicata:mii de intreprinderi si majoritatea statiilor electrice nu functionau lipsea materie prima a fost distrus transportul feroviar etc.Economia ei aproape in intregime depindea de materia prima straina.Italia nu avea flota comerciala,aceasta fiind una din cele mai complicate probleme cu care se confrunta tara.In Italia imediat postbelica,a fost inregistrata cea mai inalta rata a inflatiei in comparatie cu celelalte state ale Europei Occidentale: preturile au crescut de peste 400 sute de ori,existau milioane de someri ,nivelul de viata al oamenilor de rind a scazut simtitor fata de indicele anului 1939.In aceste conditii neprielnice ,pentru a scoate tara din impas,se impunea stringent infaptuirea unor reforme social-economice radicale. Din reprezentantii Miscarii de Rezistenta este creat un govern in frunte cu F. Parri.In componenta lui au intrat comunisti,radicali,socialisti,crestin-democrati,liberali pe care i-a unit lupta impotriva fascizmului si care intelegeau necesitatea introducerea unor transformari radicale . Dar in privinta acestor transformari existau divergente de opinii . Comunistii, socialistii si radicalii erau pentru instaurarea relatiilor socialiste ,iar crestin-democratii si liberalii – pentru calea capitalista de dezvoltare .Partidul Liberal insista sa fie restabilit regimul existent pina la venirea dictaturii fasciste . Celelalte forte optau pentru lichidarea monarhiei si reinoirea radicala a tarii . Partidul Crettin Democrat  (P.C.D.) era un partid catholic , sprijinit de Vatican .

Dimensiunile intre participantii la coalitia guvernamentala si impotrivirea fortelor conservatoare-monopolistii , mosierii , Biserica Catolica , aparatul birocratic-au impedicat reformarea rapida a tarii si au frinat dezvoltarea rapida a ei. Dupa demisia lui F. Parri, in fruntea guvernului ajunge A. de Gasperi, liderul P.C.D. Astfel , la putere vin fortele care au condus tara pina la instaurarea dictaturii fasciste in 1922 .

Italia de dupa razboi se deosebea radical atit de Italia lui Mussolini din epoca fascista , cit si din cea din perioada liberal-monarhica . In acest context , istoricii italieni mentioneaza ca forsele aflate la putere in primii ani postbelici nu erau capabile sa realizeze sarcinile si scopurile fixate de natiune . Cele mai avansate forme ale capitalismului monopolist de stat coexistau cu sectoarele in care predomina economia precapitalista , ideile innoitoare se imbinau cu viziunile patrirhale , specifice mai ales populatiei iataranesti din Sud .


Italy
Italia in anii 1970-1990 . In aceasta perioada se intevsifica lupta intre Partidul Comunist si Partidul Crestin-Democrat . Spre sfirsitul anilor 1990 , ca rezultat al compromiterii comunismului in Uniunea Sovietica si in Europa de Est , P.C.I.este reformat si isi schimba denumirea in Partidul Democratic al Fortelor de Stinga.

Tot in acesta perioada , pozitiile partidelor crestin-democrat si ex-comunist se diminueaza.Pe scena politica se impugn fortele de dreapta , conservatoire , in frunte cu magnatul Silvio Berlusconi . Acesta a detinut functia de prim-ministru pe parcursul anului dar a fost nevoit sa demisioneze din cauza acuzatiilor de complicitate cu structurile mafiote . In 2001 el a revenit la putere .

In present , Italia este o tara industrializata , ocupind locul al V-lea in lume dupa volumul productiei industriale . Dar decolajul de dezvoltare intre Sud si Nord se mentine , principalele intreprinderi industriale fiind concentrate in orasele Torino , Milano , Genova si zonele adiacente .

In anii 1970-1980 in Italia ia proportii terorismul , isi amplifica activitatea organizatiile de extrema stinga-“brigazile rosiiloading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani