Dimitrie Cantemir marele enciclopedist roman si primul din neamul sau ales membru al unei academii straine referat

Dimitrie Cantemir

- marele enciclopedist roman si primul din neamul sau ales membru al unei academii straine -

Bizade (fiu de print), Dimitrie era al doilea copil al lui Constantin Cantemir, voievodul Moldovei (1685- 1693). S-a nascut la Iasi in 1673, iar educatia i-a fost data de catre dascali de slavona, greaca, latina, teologie si filozofie. Incepand cu anul 1688, la varsta de 15 ani, va trai in capitala Imperiului Otoman, Istambul, anticul Constantinopol, metropola politica si culturala a Imperiului Roman de Rasarit si a Imperiului Bizantin. Desi ostatic la curte sultanului, are posibilitatea sa-si continue invatatura la Academia Patriarhiei constantinopolitane. In foarte bogata-i biblioteca afla o pleiada de lucrari din cele mai diverse ramuri ale stiintei si culturii: logica, filozofie, geografie, istorie, medicina, chimie, limbi orientale (turca, araba, persana). Ii cunoaste si intretine discutii pe teme filozofice si politice cu ambasadorii francezi, olandezi si rusi.
Dupa circa 22 de ani de studii in Constantinopol s-a intors la Iasi, fiind coparticipant la domnia tatalui sau. Ales apoi domnitor, in martie1693, nu a detinut tronul Moldovei decat 2 luni, nefiind confirmat de catre sultan. S-a intors la Constantinopol spre a-si continua studiile. Cu prilejul unui razboi turco-austriac efectueaza o calatorie in Europe Central, prilej cu care a ajuns si in Banat, la Timisoara. Are astfel prilejul de a se convinge de unitatea lingvistica a poporului roman.

Antioh, fratele mai mare, isi insuseste intreaga mostenire, lasandu-l intr-o situatie financiara precara. Candideaza la tronul Moldovei si obtine confirmarea Portii Otomane la 14 noiembrie 1710. Aliindu-se cu tarul Rusiei Petru cel Mare (1682- 1725), ia parte la razboiul ruso-turc. Pierzand batalia de la Stanilesti pe Prut (1711), l-a urmat pe tar in Rusia. Langa Harcov i se acorda un intins domeniu feudal si este investit cu inaltul titlu de Principe Serenissim al Rusiei (1 august 1711).Lucrarile sale despre structura si evolutia Imperiului Otoman ii aduc celebritate stiintifica pe continent, La 11 iulie 1714 a fost ales membru al Academiei din Berlin. Pe temeiul unor subtile analize politice de anvergura intercontinentala europeana-asiatica a demonstrat ce imperiul sultanilor se afla intr-un profund doliu ce se va sfarsi prin disparitia acestuia de pe harta lumii, previziune ce s-a dovedit conforma cu realitatea.

In scrierile sale istorice, a demonstrat romanitatea poporului roman, unitate de origine daco-romana si de limba a acestuia. 52393qco89xnm3n

A intocmit cea dintai harta dupa coordonatele geografice precise a Principatului Moldovei.

A incetat din viata in 1723 pe mosia sa Dimitrievka si a fost inmormantat in Rusia. Actualmente, osemintele sale se odihnesc in biserica “Trei Ierarhi” din Iasi.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani