Mayasii si egiptenii, urmasii atlantilor referatMayasii si egiptenii, urmasii atlantilor?


Platon, in doua dintre 'Dialogurile' sale, a relatat povestea Atlantidei, continentul disparut. Se pare ca acum 10.600-11.600 ani, dupa textele lui Platon, a avut loc un cataclism in urma caruia un continent numit Atlantida s-a scufundat in apele marii, innecand cu el si civilizatia ce se dezvolta acolo. Exista dovezi ca unii dintre locuitorii acestui vechi continent s-ar fi salvat si ar fi dus mai departe civilizatia si cultura populatiei ce traia acolo.'Candva a cazut din cer o stea si flacarile au cuprins intreaga fire. Toti au pierit, iar eu am scapat cu viata. Dar cand am vazut gramada de trupuri arse, amaraciunea mea a fost atat de mare, incat era sa mor de durere.'

Acesta este mesajul hieroglific inscris pe un papirus apartinand dinastiei a XII-a egiptene. El evoca, in felul sau, disparitia Atlantidei.

In cealalta parte a Oceanului Atlantic, la mii de kilometri de malurile Nilului, legendele incase si mayase relateaza, in termeni aproape identici, folosind aceleasi simboluri, 'marele naufragiu', 'caderea stelei', 'pieirea in adancuri, fiind acoperita de valuri, a unei imparatii vestite, odinioara puternica si suverana'. Astfel, un trib de indieni albi, paria, stabilit in satul numit in mod ciudat Atlan, pastreaza o traditie orala aproape milenara, amintind de 'Insula cea mare', pe care un cataclism urias a distrus-o, scufundand-o in adancul apelor oceanului.

Atlantologii, fie rusi, ca profesorul Nikolai Giroff, fie americani,ca Andrew Thomas, fie germani, ca arheologul Leo Frobenius, sau francezi, ca Paul Le Cour si Georges Barbarin, se vor folosi de aceasta coincidenta, pentru a afirma ca povestirea lui Platon nu se refera catusi de putin la o legenda confuza, ci la o realitate istorica.

Teza sustinuta de acesti specialisti se rezuma la faptul ca egiptenii, de o parte a oceanului, mayasii si incasii de cealalta parte, sunt ultimii supravietuitori ai poporului atlant care traia, in vremuri stravechi, pe un continent imens, situat in mijlocul Oceanului Atlantic.Este o teza indrazneata, dar care se bizuie pe o multime de fapte de ordin arheologic, artistic, ritualic, chiar si initiatic, dupa parerea unora.

Printre dovezile care ar putea determina obarsia comuna a indienilor din America si a egiptenilor figureaza in primul rand asemanarea izbitoare a scrierilor lor. Intr-adevar, de cincizeci de ani arheologii studiaza comparativ hierogrifele Americii preistorice si cele ale Egiptului antic.

Un cercetator francez Auguste Le Plongeon, citeaza treisprezece semne mayase care sunt identice cu cele folosite in Egipt. In plus, conform datelor actuale prezentate de egiptologi, acele treisprezece semne mayase care au fost descifrate, au absolut acelasi sens cu semnele egiptene.Un alt cercetator, dr. Bertoni, constata, la randul sau, ca guaranii (populatie indiana din Paraguay) au acelasi sistem de scriere ca egiptenii.In lucrarea 'Enigma Atlantidei', aparuta in 1952, unul dintre cei mai buni specialisti in acest domeniu, colonelul A. Braghine, afirma: 'Cum s-ar putea explica altfel asemanarile, uneori surprinzatoare, impresionante, care se pot constata intre onceptile religioase si astronomice, arhitectura si, in general, civilizatia egiptenilor, a sumerienilor, a toltecilor, a incasilor, a maiasilor? Toate datele acestea fac extrem de plauzibila ipoteza originii americano-atlante a givilizatiei egiptene'.

Pentru colonelul Braghine nu exista nici un dubiu: stramosii egiptenilor nu pot fi decat indieni din America, colonizati si puternic influentati de cultura si ivilizatia atlanta, care au emigrat spre Africa in urma cataclismului.

In prezent, dupa cateva zeci de ani de la publicarea lor, ipotezele lui raghine sunt confirmate in mod remarcabil de lucrarile intreprinse de arheologi. Atat pe tarmurile Nilului, cat si in regiunile accidentate ale Yucatanului, leaganul travechiului imperiu Maya, arheologii, veniti din toate colturile lumii, de nationalitati diferite, avand o cultura vasta, dar si conceptii variate, scot la iveala aceleasi semne misterioase: arabescuri, desene complicate, cadre dreptunghiulare; ei descopera aceleasi motive, aceleasi ornamente, pe picturile murale. Aceeasi vietate sacra, scarabeul, este reprezentata frecvent atat pe frontonul unui templu maya cat si pe frescele egiptene.

Exista peste cinci mii de lucrari, sute de mii de articole si de studii felurite, dedicate acestui continent scufundat, care a generat teorii stralucitoare sau ciudate si un numar infinit de ipoteze si de controverse.
Copyright © Contact | Trimite referat