Mussolini referat

Viata lui Mussolini


Benito Mussolini s-a nascut la Predappio, pe 29 iulie 1883. Fiu de fierar, si in buna masura un autodidact, el a devenit profesor si apoi jurnalist in nordul Italiei. Mussolini a fost inchis pentru opozitia sa fata de razboiul Italiei contra Libiei (1911-1912). Curand dupa aceasta, a fost numit editor al ziarului partidului socialist din Milano, Avanti!. Demis din partidul socialist, a inceput sa-si publice propriul ziar, Il Popolo d’Italia (Poporul italian), care mai tarziu a devenit organul miscarii fasciste.
In martie 1919, Mussolini, impreuna cu alti tineri participanti la Primul Razboi Mondial, au fondat Fasci di Combattimento. Aceasta miscare nationalista, antiliberala si antisocialista, a atras suportul clasei de mijloc. Crescand repede dupa mijlocul anilor ’20, fascismul s-a raspandit in zona rurala, unde militia sa in camasi negre a castigat suportul proprietarilor de pamant si a atacat ligile taranilor si gruparile socialiste. In momentul cand, la 28 octombrie 1922, fascistii au marsaluit asupra Romei, regele Victor Emmanuel al III-lea l-a invitat pe Mussolini sa formeze un guvern de coalitie. Pana in 1926, conducatorul fascist a transformat tara intr-un regim totalitar. In aceasta noua forma, angajatii si muncitorii erau organizati in grupuri care reprezentau diferite sectoare ale economiei. Sistemul a mentinut capitalismul, dar a desfiintat uniunile de comert liber si dreptul la greva. Pactele laterane cu Vaticanul, din 1929, au incheiat o jumatate de an de conflicte intre stat si biserica, si s-au dovedit a fi de lunga durata.

Adoptand o politica externa agresiva, Mussolini a sfidat Liga Natiunilor si a cucerit Etiopia. Aceasta victorie i-a crescut popularitatea in aproape fiecare sector al populatiei. Aceasta popularitate a inceput sa scada, insa, dupa ce a trimis trupe in sprijinul generalului Francisco Franco in razboiul civil din Spania, s-a aliat Germaniei naziste, si a invadat Albania.Datorita ne-pregatirilor mili-tare, Mussolini nu a intrat in al Doilea Razboi Mondial pana in iunie 1940, cand germanii au ocu-pat Franta. Italia s-a luptat cu bri-tanicii in Africa, a invadat Grecia, a declarat razboi Statelor Unite si s-a alaturat Ger-maniei la ataca-rea Uniunii Sovi-etice. Dupa mul-tele infrangeri ale Italiei, regele Vic-tor Emmanuel l-a inlaturat pe Mussolini de la conducere, iar in septembrie a ob-tinut un armisti-tiu cu Aliatii, ca-re invadasera su-dul Italiei. In ul-timele zile ale razboiului, Mus-solini a incercat sa fuga in Elvetia. Partizanii italieni l-au capturat si l-au impuscat pe 28 aprilie 1945, la Giulino di Mezzegra, langa lacul Como. Avand in vedere dezastrele cauzate tarii lor, putini italieni au regretat rasturnarea regimului fascist si moartea lui Mussolini.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani