Regele Arthur


Regele Arthur


Legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde reprezinta unul dintre cele mai vechi mituri britanice . Arthur a fost consideray regele etern , care si-a aparat glorios poporul de saxoni , legenda subliniind promisiunea facuta de acesta ca se va intoarce din mormantul sau de pe insula Avalon pentru a apara Britania , in cazul in care tara ar fi fost din nou amenintata de invazia straina .

Cultura populara europeana este plina de legende legate de domnitori, care au promis ca se vor intoarce cand tara lor va fi in pericol . Francezii vor fi salvati de Carol cel Mare , germanii de Frederic Barbarossa , iar irlandezii , de marele lor erou Fionn McCumhaillig . Insa , dintre toate aceste povesti , cea mai reprezentativa ramane cea a regelui Arthur , aceasta legenda avand o oarecare credibilitate istorica .

In sec. al cincilea d.Hr atrait un mare sef de trib , probabil un britanic romanizat , care a reputat numeroase victorii impotriva saxonilor care jefuiau imprejurimile . Conform cercetatorilor , regele Arthur a avut drept model un luptator neinfricat , un soldat pe nume Ambrosius Aurelianus . Cand armata romana s-a retras din Britania , englezii au ramas fara un conducator national.

In jurul anului 410 d.Hr , Britania se bucura de aproape 400 de ani , datorita protectiei oferite de armata romana , de pace si imbelsugare . Reteaua drumurilor asigura conditii optime comertului , facand rapida deplasarea legiunilor romane intre locuri de tabara si orasele mai mari . Dupa ce armatele romane s-au retras in Italia , din cauza amenintarilor barbarilor , britanicii au fost lasati in voia soartei . Astfel , in Britania a izbucnit razboiul civil : a inceput lupta pentru bogatiile lasate in urma de catre colonizatorii romani .

Tiranul Vortigern a reusit sa obtina cea mai mare parte a puterii , datorita faptului ca si-a intarit oastea cu mercenari anglo-saxoni , condusi de doi luptatori excelenti , Hengist si Horsa . Acestia din urma s-au revoltat impotriva lui Vortigern , omorandu-l . Noi trupe anglo-saxone au traversat Canalul , pentru a-si lua partea ce li se cuvenea .

Solutia a venit din partea unui comandant britanic necunoscut , pe nume Ambrosius Aurelianus . Acesta i-a invins pe saxoni in 518 , la Mount Badon . Despre acel geniu militar , se stie doar ca se numea Arthur . Aceasta victorie a fost covarsitoare . Timp de 50 de ani a domnit pacea in Britania . Cronicile walesiene vorbeau despre Arthur ca fiind ' regele minunilor si al vrajitorilor ' , faptele lui fiind cunoscute in intreaga Britanie .

In Annales Cambriae , o cronica scrisa de calugari , se relateaza despre cum a luptat Arthur timp de trei zile si trei nopti , in cele din urma obtinand victoria .

Nasterea lui Arthur a fost invaluita in magie si comploturi . Tatal sau,      Uther Pendragon , regele Angliei , se indragostise de Ygraine , sotia celui mai fidel om al sau , printul Gorlois de Cornwall . O dorinta coplesitoare a pus stapanire pe rege ; in cele din urma , l-a convins pe vrajitorul sau Merlin sa prepare o bautura fermecata , prin care el a capatat infatisarea lui Gorlois , l-a ucis pe acesta , iar el a aparut sub chipul sotului in dormitorul Ygrainei, la castelul din Tintagel . Arthur a fost rodul pasiunii lui Uther pentru Ygrina . Merlin a incredintat copilul unui cavaler pe nume Ector , la care trebuia sa ramana pana la varsta de 15 ani . Dupa moartea lui Uther , nobilimea s-a strans la Londra si , sub ochii lui Merlin , fiecare print si conte si-a incercat norocul cu piatra magica , incercand sa elibereze sabia Excalibur , pe care scria : ' Cel care va scoate sabia din piatra , va fi regele Angliei . ' Nimeni n-a putut sa scoata sabia in afara de Arthur .

Arthur a fost ales regele Angliei , dar au trecut multi ani pana cand a fost pe deplin recunoscut si acceptat ca rege . Unul dintre nobilii revoltati , Loth of Lothian , i-a oferit lui Arthur mana frumoasei Morgause si cei doi au avut un copil impreuna . Arthur nu stia ca Morgause este de fapt sora lui , fiica lui Gorlois si Ygraine . Merlin a prezis ca Mordred , baiatul nascut din aceasta relatie incestuoasa , va cauza sfarsitul lui Arthur si al regatului sau .

Mai tarziu , Arthur s-a recasatorit cu Guinevere si s-a stabilit la Camelot , acolo unde se pomeneste si despre Masa Rotunda cu cei 12 cavaleri ai sai . Cei 12 cavaleri de seama din Camelot erau egali , neexistand nici un privilegiu . Un singur loc era liber , fiindu-i destinat acelui cavaler care , intr-o buna zi , ar fi gasit Sfantul Graal , cel mai de pret obiect al lumii crestine , pocalul din care a baut Iisus Hristos la Cina cea de Taina . Conform credintelor , Graalul a fost adus in Anglia de catre Iosif de Arimathia , care a fugit de pe Taramul Sfant de teama evreilor . Legenda mai spune ca Iisus si-a petrecut anii de copilarie in Anglia , mai precis in sud , motiv pentru care Biblia nu pomeneste despre copilaria din Palestina a Mantuitorului .

Viata lui Arthur a fost plina de minciuni si de tradari . Sotia lui              , Guinevere , s-a indragostit de unul dintre cavaleri , Sir Lancelot ; apoi Mordred va acuza in public cuplul de adulter si tradare . Lancelot si Guinevere , insotiti de grupul cavalerilor care au participat la revolta , fug in Franta , insa Arthur ii urmareste si are loc o lupta sangeroasa . Intre timp , la Camelot , Mordred preia tronul lui Arthur , in absenta acestuia . Arthur si cavalerii sai fideli il infrunta pe Mordred si pe oamenii acestuia , pe campul de lupta din Camlann . Pasind printre trupurile neinsufletite ale cavalerilor sai, Arthur isi raneste mortal fiul , dar Mordred , cu ultimele puteri , il strapunge si el cu sabia pe Arthur . Regele ranit este dus pe malul unui lac fermecat , intr-o capela construita de Iosif de Arimathia pe insula mistica Avalon .

Legenda regelui Arthur a generat numeroase variante si fiecare continea noi si noi fapte eroice . In 1135 , un calugar pe nume Geoffrey of Monmouth a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului sau intitulat ' Istoria regilor Angliei ' , sustinand ca respectivele evenimente erau fapte istorice , nu legende sau mituri .

Despre mormantul regelui , se spune ca a fost gasit pe insula Avalon ,  avand insemnat o cruce cu urmatoarea inscriptie : ' Hic jacet sepultus inclitus Rex Arthurus cum Wenneveria uxore sua secona in Insula Avallonis ' , tradus insemnand ' Aici se odihneste vestitul rege Arthur cu Guinevere , ce-a de-a doua sotie a lui , inmormantati pe insula Avalon .Se spune ca s-ar fi gasit mormantul la 5 m adancime , dar in morminte s-au gasit alte doua lazi , ce contineau portretele si blazoanele lui Arthur si Guinevere . In portret , regina purta o coroana intacta , iar Arthur , o coroana pe care se vedeau urmele luptelor . El avea multe cicatrici din lupta sa cu Mordred pe campul din Camlann , unde ii fusese taiata urechea stanga . In lazi a fost gasit scheletul lui Arthur , ce se vedea ca fusese un barbat inalt , puternic , iar ramasitele Guineverei indicau ca aceasta fusese o femeie fragila .

In 1960 , cativa arheologi au inceput sa faca sapaturi in locul in care s-a afirmat ca se afla mormantul regelui . Au gasit cateva indicii conform carora acolo fusese , candva , o groapa si au gasit si urmele unei pietre comemorative .

Oare era intr-adevar mormantul regelui Arthur si al reginei Guinevere ? Oare a trait , a luptat , a iubit regele mitic in epoca de glorie a Camelotului ?        Poate ca mormantul lui continua sa existe acolo , undeva intr-un loc stiut numai de cavalerii sai credinciosi Nu vom sti niciodata .