Stalin IosifIosif Stalin
I INTRODUCERE  

Iosif Stalin (1879-1953),secretar general al partidului Comunist din Uniunea Republicilor Sovietice (URSS)din 1922 in 1953, a fost un conducator despotic care mai mult ca orice individ a modelat trasaturile ce caracterizau regimul sovietic si a dat o forma directiei Europei dupa al doilea razboi mondial.

Stalin s-a nascut sub numele de Iosif Vissarionovich Dzhugashvili in orasul Gori, Georgia, care la acea vreme era parte integranta a Imperiului Rus. El al treilea si singurul copil supravietuitor a unui ciubotar si a unei casnice. In 1888 Stalin a inceput cursurile la scoala bisericii din Gori, unde a invatat rusa si a fost un elev remarcabil, si a castigat o bursa la Seminarul Teologic din T'bilisi in 1894.

II Stalin - Tanar Revolutionar

Stalin si-a inceput studiile la seminar ca un bun si devotat crestin ortodox. El a fost curand expus ideilor radicale ale colegilor sai si a inceput sa citeasca carti interzise bazate pe opera germanului Karl Marx. In 1899 inainte de a absolvi renunta la educatia religioasa si este absorbit de miscarea revolutionara rusa anti - monarhica. In timp ce lucra ca contabil in T'bilisi, Stalin raspandea propaganda  Marxista in interesul organizatiei Social Democratice locale printre lucratori feroviar. Dupa ce se muta lin portul Bat'umi, unde organizeaza miscari de protest in 1902, Stalin este urmarit si arestat de politia imperiala. Un an mai tarziu este exilat in Siberia. Reuseste sa scape si revine in Georgia in 1904.

Cand Partidul Social Democratic Muncitoresc Rus (PSDMR) s-a impartit in Mensevici si Bolsevici in 1903, Stalin a fost atras de militantii Bolsevici condusi de  Vladimir Lenin. In Georgia, Mensevismul predomina, Stalin a castigat o reputatie de urmas beligerant si fidel a lui Lenin pe care la intalnit prima oara in 1905 in Finlanda la o conferinta.

In 1905 Stalin s-a casatorit cu Yekaterina Svanidze, a georgianca care a murit doi ani mai tarziu. Stalin a fost arestat si exilat de politia imperiala in 1908 datorita activitatilor sale ilegale subpamantene. A scapat in anul urmator fiind din nou de mai multe ori arestat si exilat. In 1912 Lenin la ridicat pe Stalin, care pe acum avea pseudonimul de "om de fier", la conducerea Comitetului Central al Partidului Bolsevic. La cererea lui Lenin, Stalin scrie opera sa teoretica, Marxismul si Intrebarea Nationala. Stalin a fost arestat si trimis in Siberia inainte ca eseul sa fie publicat in 1913.

Stalin a fost eliberat din exil dupa rasturnarea monarhiei ruse in Februarie (sau Martie, dupa calendarul nou). Merge la Petrograd, unde devine membru al biroului Comitetului Central al partidului. Aici ia controlul asupra ziarului partidului Pravda (Adevarul).

Desi nu a jucat un rol proeminent in guvernul bolsevic nou format in Octombrie (Noiembrie - stil nou), Stalin a devenit membru al Comisariatului Sovietic al Oamenilor. Lui Stalin i s-a dat o functie cu importanta vitala - probleme nationale - intr-un timp in care bolsevicii incercau sa pastreze teritoriile din fostul imperiu rus. Functia lui Stalin a fost cruciala in victoria bolsevica din timpul Razboiului Civil Rus (1918-1921). In 1919 a fost ales membru al corpului decizional din Comitetul Central si al corpului organizational al comitetului. Ca si comisar politic in Armata Rosie in razboiul civil , Stalin a condus activitatii militare impotriva Fortelor Albe din frontul de vest conduse de generalul Pyotr Wrangel. In timpul razboiului dintre Rusia si Polonia (1920 - 1921), deciziile sale ca comisar politic s-au finalizat cu un conflict cu comisarul de razboi Leon Trotsky. Intre timp, Stalin, a carui prima nevasta a murit in 1907, s-a recasatorit cu Nadezhda Alliluyeva in 1918 si s-a mutat cu guvernul de la Petrograd la Moscova.

III DICTATORUL SOVIET

Dupa victoria bolsevicilor in razboiul civil, Stalin s-a ocupat de treburi organizatorii si administrative. Fiind comisar inca din 1919, Stalin si-a pastrat postul pana in 1923, chiar daca a fost ales in 1922 secretar al partidului comunist. Aceasta ii oferea controlul asupra intalnirilor si astfel pune bazele puterii sale politice. Comportamentul agresiv a lui Stalin la adus pe acesta in conflict cu Lenin, care inainte de moarte in 1924 scrie testamentul sau politic in care zvoneste neincrederea sa in Stalin. In testament Lenin exprima indoiala ca Stalin si-ar putea folosi puterea, si cere inlaturarea lui din post. Lui Stalin i se ingaduie sa primeasca testamentul, in timp ce acesta coalizeaza cu Lev Kamenev si Grigory Zinovyev pentru al exclude de la pe Trotsky. In 1925 insa, Stalin se recoalizeaza cu Nikolay Bukharin si Aleksey Rykov intr-o noua coalitie impotriva fostilor sai parteneri, care la randul lor se coalizeaza cu Trotsky in 1926 pentru a forma o coalitie ce dorea excluderea lui Stalin. Dupa ce reuseste in 1928 sa-si inlature adversari se intoarce impotriva aliatilor Bukharin si Rykov. In 1929 Stalin a reusit prin manevre politice sa-si inlature adversarii si sa devina lider al URSS.

IV POLITICA INTERNA

In1920 Stalin a stabilit Noua Politica Economica (NPE), pe care Lenin o introduce in 1921 pentru a facilita reinflorirea postbelica. Rata cresterii economice era in declin si tarani nu produceau destul grau pentru a satisface cererea. In loc de a le da ajutor ii obliga sa lucreze pe ferme colective. In paralel Stalin incepe o industrializare densa mai intai printr-un program de cinci ani inceput in 1928. Stalin credea ca Uniunea Sovietica trebuie sa se industrializeze rapid pentru a intari puterea comunistilor si pentru a se putea apara de eventuali inamici. Planul lui Stalin prevedea exploatarea resurselor din mediul rural. Planul a dus la o cadere aproape totala a agriculturii sovietice si la moartea a milioane de tarani rusi de foame. Industrializarea s-a facut dar cu un pret mare.

Desi era dictator Stalin se temea pentru eventuale conspiratii mai ales ca nevasta lui se sinucide in 1932. Stalin incepe "curatarea" partidului inca din decembrie 1934 cand ordona asasinarea sefului de partid Sergey Kirov in Leningrad. Chiar daca "curatarea" a inceput prim arestari selective in 1934 si 1935, in 1936 Politia Secreta Sovietica aresta si executa membri ai partidului cu miile. Inalt mediatizatele judecari ale conducatorilor partidului - inclusiv Kamenev, Zinovyev, si Bukharin - au fost tinute la Moscova si se finalizau prin executarea membrilor pe baza acuzatiilor false. In 1937 si 1938 teroarea s-a raspandit peste tot in societatea rusa, inclusiv intre comandantii militari. Estimari ale celor arestati si executati intre 1936 si 1938 se ridica intre 1.5 milioane si 7 milioane. Nenumarati altii au fost inchisi in lagare de munca fortata. In 1938 teroarea a incetat. Oricum, decimarea posturilor militare au lasat Rusia vulnerabila invaziei lui Hitler din al doilea Razboi Mondial.

V POLITICA EXTERNA  

In 1930 Stalin prin politica sa incearca sa faca un front comun in E Europei anti-fascist dar renunta la idee in 1939 cand semneaza o alianta cu germanii in august. Prin Pactul de neagresiune sovieticii si nazisti imparteau Europa in doua sfere de influenta; sovieticii au permis Germaniei sa invadeze Polonia cu conditia ca nu se vor atinge de teritoriul rus. In ciuda avertismentelor, Stalin este luat prin surprindere de atacul german din iunie 1941 cand germani lanseaza operatiunea "Barbarossa". Rusii nu erau pregatiti pentru atac si pierd foarte multi oameni in batalii precum: Stalingrad in ianuarie 1943. In 1945 germani se retrag si odata cu ei sovieticii patrund in E Europei. Cu acordul Aliatilor sovietici elibereaza mai multe tari unde instaureaza regimuri comuniste lasand astfel "cortina de fier" intre E si V Europei.

In 1947 sovieticii formeaza Biroul de Informatii Comunist, un birou prin care Stalin controla liderii comunisti. Iugoslavia a fost scoasa din alianta dupa ce il condamna liderul iugoslav Iosip Broz Tito pentru nerespectarea ordinelor. In acelasi an Moscova anunta blocada Berlinului.

Stalin dorea sa ajunga din urma SUA realizand bomba atomica care se va face la putin timp dupa moartea dictatorului in august 1953.

VI ULTIMI ANI

In 1950 Stalin era bolnav atat fizic cat si psihic si absenteaza mult de la lucrarile guvernului de la Kremlin. Subalternilor lui Stalin le era frica sa nu cada victima paranoiei crescande. In ianuarie 1953 Stalin ordona arestarea unor doctori din Kremlin pentru ca ar fi incercat uciderea oficialilor sovieti. Pe cand un nou val de teroare parea iminent Stalin moare datorita unei congestii cerebrale in martie. In incercarea de a repara anumite abuzuri urmasii lui Stalin au actionat rapid si eficient. Nikita Khrushchev, care la inlocuit pe Stalin la putere a denuntat metodele de conducere si teoriile politice ale lui Stalin intr-un discurs tinut in cadrul celui de al 20 - lea Congres al Partidului din 1956.
Baban ciprian - clasa vii a