Oberto prima opera Giuseppe Verdi Un Giorno di Regno, Nabuco, Bravo, bravo, viva il maestro, I Lombardi, Il Trovatore referat

Giuseppe Verdi

Nascut in 1813, in satul italian Le Roncole de langa Busseto, Giuseppe Verdi si-a petrecut anii tineretii studiind orga. La varsta de sapte ani, el a devenit organist in orasul San Michele Arcangelo. Acolo tanarul Verdi a cantat pentru biserica si dupa legenda, in 1814 mama sa l-a salvat de catre cotropitorii francezi. In 1823, Verdi s-a mutat la Busseto si a absolvit scoala de muzica condusa de Antonio Provesi. La varsta de 13 ani, Verdi era ajutor de conducator al orchestrei din Busseto. Dupa ce a terminat scoala, Verdi s-a prezentat pentru admitere la conservatorul din Milano. Dar a fost respins, iar unul din examinatori i-a spus lasa conservatorul si ia-ti un post de maestru in oras. Verdi a studiat compunerea in Milano cu Vicenzo Lavigna, compozitor si maestru la teatrul La Scala. Verdi a oscilat intre Milano si Busseto pana in Martie 1836, cand a fost numit maestrul filarmonicii din Busseto.
In mai 1836, el s-a insurat cu tanara, Margherita Barezii, fiica binefacatorului sau. El s-a intors in Milano cativa ani mai tarziu cu o tanara familie.

Oberto, prima opera a lui Verdi, a fost prezentata pe scena teatrului La Scala in noiembrie 1839. Firma Ricordi a publicat Oberto si pentru ca aceasta a fost un mare succes, firma s-a angajat sa publice alte trei piese ale lui Verdi. Verdi a inceput sa lucreze la urmatoarea sa opera Un Giorno di Regno, dar a fost intrerupt cand, unul dupa unul, toti membrii familiei Verdi s-au imbolnavit. In curs de doua saptamani Verdi si-a pierdut fiul fiica si sotia. Din nefericire Un Giorno di Regno, a fost un fiasco total. Atunci Verdi a jurat ca nu va mai compune niciodata comedii si si-a orientat gandirea spre destinul inevitabil. Chiar si asa directorul teatrului La Scala si-a pastrat increderea in Verdi , care, mai tarziu cu opera Nabuco a declarat cariera mea muzicala a inceput cu adevarat. La repetarile pentru Nabuco, la teatrul La Scala tamplarii care reparau cladirea s-au oprit din muncit si s-au asezat pe schele si scari pentru a asculta opera. La terminarea operei toti muncitorii au izbucnit in strigate de Bravo, bravo, viva il maestro!. Prezentarea piesei a fost un succes. Verdi a devenit faimos cerand un onorariu mai mare decat oricare alt compozitor al timpurilor sale. Dupa Nabuco, a urmat opera I Lombardi, care a castigat o victorie neasteptata asupra cenzorilor austrieci. Triumful lui Verdi in retinerea libretului si a temelor melodice i-a adus compozitorului o reputatie de erou ideologic al italienilor. Aceasta a fost una din multele bataliile pe care Verdi le-a cu cenzorii pentru libertate artistica.

Peste urmatorii sapte ani, compozitorul a scris zece opere de succes variat, facand legatura intre doua ere distincte ale compozitiei lui Verdi. Captat initial de stilul bel canto si mostenitor al stilului Donizetti, Verdi a incercat sa-si faca propriul sau stil. 51114rjt62xku5z

Il Trovatore a fost o strafulgerare de indrazneala despre care Verdi a spus ca este nucleul muncii sale, Cred (daca nu ma insel ca ceea ce am facut am facut bine; dar am facut mereu dupa cum imi dicteaza sufletul. Cu toate ca era un geniu Verdi a compus numai din inima. Ca un muzician scolit el a plasat sensibilitatea emotionala deasupra intelectului in tot ceea ce scria.Creatia unui tur operativ de forta bazat pe ingeniozitatea formularii artistice i-a asigurat lui Verdi nemurirea, incepand in 1851 cu Rigoletto, urmata de Il Trovatore, La Traviata, si in 1871 de Aida. Chiar si fara capodoperele care au urmat – Simon Boccanegra, Un Ballo in Maschera, La Forza del Destino si Don Carlos s-au Requiem Mass – maestrul s-ar fi putut retrage fara teama ca-l va putea depasi vreodata alt compozitor. Dar de fapt cu Aida, Verdi parea ca a abandonat sa mai compuna pentru cincisprezece ani.

Dar din fericire pentru posteritate, Otello, un libret electrizant, creat de poetul Arrigo Boito a adus compozitozitorului o retragere fortata. Deschiderea operei Otello in februarie 1887 a atras o audienta o audienta internationala la Milano.

In 1893, cu premiera operei Falstaff, Verdi si audienta sa au repetat intregul succes avut cu Otello, in onoarea unei comedii pe care jurase sa nu o mai scrie. In final maestrul s-a retras in satul natal Sant’Agata cu a doua sa sotie, cantareata Giuseppina Strepponi. Ei au petrecut cativa ani fericiti, pana la moartea ei in 1897. Moartea sotiei sale l-a lasat pe Verdi foarte indurerat. El s-a mutat de la Sant’Agata la hotelul Grand din Milano, iar dupa patru ani nefericiti, Verdi a murit in 1901. Moartea lui Verdi a lasat Italia in doliu. El este considerat in toata lumea muzicii un mare compozitor si mai particular, In Italia este considerat un erou patriotic si un campion al drepturilor omului. jk114r1562xkkuCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani