Primului Razboi Mondial Viata cotidiana, Statele Balcanice ataca Turcia referat

Viata cotidiana

in timpul Primului Razboi MondialIncepônd din 1907 , continentul European redevine centrul de gravitate al relatiilor internationale , iar in Balcani , la limita de influenta dintre zonele austro-ungare si ruse , se situeaza punctul de rupturõ cel mai sensibil al echilibrului dintre marile puteri .
In atmosfera de crizõ permanentõ care se instaleaza , riscurile unui razboi devine din ce in ce mai mari , noi focare incendiare se aprind in Balcani – datorita intensificarii antagonismelor aparute in perioada precedenta .

Italia , aliata puterilor germane din cadrul Triplei Aliante este cea care declanseaza criza din1911 , prada unei puternice crize nationaliste , declara razboi Turciei , urmata de marile natiuni crestine Serbia , Bulgaria , Grecia , Muntenegru , profita de situatie si impart ultimele posesiuni ale Imperiului turc .

Franta care se teme sa nu fie trasa intr-un angrenaj fatal determinaRusia sa opreasca in ultimul moment tõvõlugul care l-au pornit . Fiind prea tôrziu Statele Balcanice ataca Turcia , care este invinsa , abandonônd posesiunile de pe continentul European cu exceptia Constantinopolului si regiunile de lônga litoral .

In toate statele europene , evenimentele ultimilor 10 ani dinainte de rõzboi , au tulburat opinia publicõ , au creat un climat incõrcat de pasiuni .

Pe 28 iunie 1914 – vizitônd , cu ocazia marilor manevre , orasul Sarayevo din Bosnia , arhiducele mostenitor de Austria , Francisc Ferdinanad si sotia sa – ducesa de Hohenberg sunt asasinati de un student bosniac , membru al unei societati secrete legata de miscarea nationalista iugoslava .

Guvernul si Statul Major de la Viena , considera ca este momentul de-a interveni in Serbia . Dintre toate tarile implicate , Austro-Ungaria este cea care isi asuma riscul de a-si pierde in zona dunareana atôt prestigiul côt si dezmembrarea imperiului .

Germania este hatarôta , considerônd momentul favorabil , sa se profite de avantajul reorganizarii armatei ruse .Rusia nu poate risca pierderea influentelor din Balcani , fiind aliatõ cu Serbia – la 31 iulie Germania trimite douõ ultimaturi – unul Rusiei ordonôndu-i demobilizarea , celalalt Frantei , sa-si precizeze atitudinea in cazul razboiului germano-rus .

Neprimind raspuns Germania declara razboi Rusiei , invadeaza Belgia . Marea Britanie declara razboi Germaniei – toate acestea reprezinta preludiul primului razboi mondial din istorie .

In urma acestui conflict Europa va iesi total transformata si total stoarsa de vlaga , cu capacitati reduse , pentru ca isi va pierde nu numai superioritatea fata de restul lumii , dar si sensul insusi al propriului destin .

Aruncata intr-un razboi pe care nici unul nu se gandeste sa-l castige repede , statele europene stabilesc un armistitiu in luptele politice interne si isi arunca in batalie toate fortele de care dispun pentru a incerca sa-i puna capat in cateva saptamani . Ofensivele lansate esueaza si la sfarsitul anului 1914 frontul se stabilizeaza .

Intre 1915 – 1917, dorinta de a se agata de terenurile cucerite , duce la un razboi de pozitii .

Ingropati in transee , soldatii cunosc infernul unui razboi de uzura , al caror supravietuitori vor cunoaste ororile , frigul , lipsurile si moartea .

Marile ofensive sfarsesc prin esecuri sangeroase , bataliile avand de acum inainte drept obiectiv slabirea adversarului si mai putin infrangerea rapida a acestuia .

Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta – Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .

Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determina ca cele doua tabere sa nu mai intreprinda actiuni de anvergura , inainte de-asi asigura serios pozitii defensive .Pentru a se apara de inamic , fiecare se ingroapa in transee legate prin tuneluri si aparate de sarma ghimpata . Soldatii vor trai aici 3 ani intrerupti de cateva perioade de odihna si permisii scurte . Conditiile de viata sunt abominabile . Macinati de frig , prost hraniti , infruntand moartea si nebunia , oamenii trebuiau sa reziste , in ciuda bombardamentelor artileriei si atacului dusmanului .Imediat ce trec parapetul care protejeaza transeea pentru a porni asaltul liniilor dusmane , soldatii patrund intr-un infern in care domneste mitraliera , tunul cu tir rapid , grenada si gazul asfixiant .Asfel ofensivele sfarsesc in hecatombe si aceasta pentru o bucata de teritoriu de cativa kilometri,adesea , pierdut din nou dupa cateva zile sau ore , in timpul contraatacului inamic .

Pana in 1917 – moralul soldatilor nu cedeaza , cele doua armate se intrec in eroism si rezistenta fizica . Esecurile bataliilor din 1915-1916 indeparteaza mai mult ca niciodata perspectiva de pace .

Numarul soldatilor morti si raniti in ambele tabere este extrem de mare , incat guvernele folosesc recruiti foarte tineri , instruiti in graba , care sunt trimisi in primele linii ale frontului pentru a umple golurile .

In contact cu greutatile si riscurile zilnice , avantul din primele saptamani slabeste rapid .

Atitudinea unor sefi militari , hotarati sa mentina disciplina oarba , chitibuseala de catre oamenii care isi risca viata si decisi sa-si atribuie gloria succeselor obtinute fara a tine seama de sangele varsat , provoaca tulburari . In trupele Franceze apar tulburari , refuzul de a lupta in prima linie .

Interventia Americana va juca un rol capital atunci cand SUA va reusi sa mobilizeze si sa transporte in Europa mai mult de 1.000.000 de soldati . Pana atunci , in ambele tabere au loc instalarea unor guverne puternice , permitand beligerantilor sa redreseze situatia interna si sa mobilizeze toate fortele pentru ultima faza a razboiului .

In 1918 se incheie razboiul , dupa 52 de luni de batalii cumplite , un conflict ale carui cauze au fost uitate de toata lumea , care s-a soldat cu distrugeri ingrozitaore : 8.000.000 de morti , 20.000.000 de raniti si mutilati .

Viata economica este subordonata practic exigentelor operatiunilor militare . In uzine muncitorii trimisi pe front au fost inlocuiti cu femei si muncitori straini , se abandoneaza productia obisnuita si se fabrica pentru armata uniforme , arme , muunitie . Niciodata , nici un razboi European nu a necesitat o astfel de concentrare de energie si de resurse materiale . La marea oboseala a combatantilor se adauga dificultatile cu care se confrunta familiile care traiesc in spatele frontului . Renuntarea la liberalism , conditiile de viata dificile atrag dupa sine aprovizionarea cu alimente insuficienta , caci proviziile sunt rezervate in primul rand armatei . Blocada maritima instituita de Franta si Anglia , le obliga practic sa traiasca in anarhie si conditii de restrictie severe .

In marile orase izbucesc revolte provocate de foamete si de cumplita oboseala a populatiei . Sub presiunea militantilor , partidele socialiste parasesc guvernele , propaganda sindicala este reluata mai ales in uzinele de armament . Se produc dezbinari ce dau nastere la curente pacifiste care se transforma in miscari revolutionare .

Tratativele de pace fragile nu dau rezultate , primele rezultate var fi materialite de catre tanarul imparat Carol I , papa Benoit XV , presedintele SUA – Wilson .

Intre 12 ianuarie – 28 iunie 1919 are loc la Paris – Conferinta de pace – urmata de principiul – reconstructia Europei .Dobre SmarandaCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani