Fantasmagorie despre noua ordine in Europa - Toti negrii si evreii in Madagascar, Imperiul germanic mondial pana in Urali, Centrul lumii Walhalla lui Himmler referat

Cel de-al doilea razboi mondial a reprezentat probabil cea mai grea incercare la care a fost supusa omenirea de-a lungul istoriei sale framantate. Nu o singura data ne-am pus cu totii intrebarea cum ar arata lumea astazi daca Hitler ar fi murit inainte de inceperea razboiului , sau mai grav , ce s-ar fi intamplat daca el ar fi castigat razboiul . Presupunand ca Hitler ar fi murit intr-un accident de automobil in 1938 , imediat dupa anexarea regiunii sudete . In acest caz , intreaga situatie pe plan mondial ar fi luat cu totul alt curs:

  1. N-ar fi izbucnit razboiul.
  2. N-ar fi avut loc masacre in masa , dat fiind ca doar intinsele regiuni din rasarit au putut oferi posibilitatea pentru comiterea lor.

  3. Uniunea Sovietica n-ar fi ajuns o putere mondiala .

  4. “Reich “-ul , in schimb , in care fusesera reuniti aproape toti germanii , ar fi putut sa-si duca mai departe experienta de mare putere .

Fara indoiala , ca Hitler ar fi ramas in istorie ca fiind cel mai mare german al tuturor timpurilor .

La cea de-a doua intrebare , putem raspunde cu usurita datorita cartii scrise de catre Hitler – “ Mein Kampf ” (in traducere, “Razboiul Meu “)– in care acesta isi publica intentiile referitoare la soarta lumii. Fireste , majoritatea cumparatorilor n-au citit-o , dar varfurile partidului trebuiau sa o cunoasca in liniile ei generale .

In “Mein Kampf “ Hitler vorbeste fara ocol despre necesitatea largirii “spatiului vital “ al poporului german . Analizeaza deosebit de scrupulos ce regiuni ar putea oferi asemenea posibilitati de extindere si, dupa consideratii detaliate , ajunge la urmatoarea concluzie : ”Vom sista vesnicul curs germanic spre sudul si apusul Europei si ne vom indrepta privirea spre tara din rasarit . Caci daca este sa vorbim astazi in Europa despre un spatiu nou , nu ne putem gandi decat , in primul rand , la Rusia si la statele limitrofe supusei “.

Hitler s-a tinut cu sfintenie de programul sau din anul 1923 ; iar cand , in anul 1939 , el a pornit intr-adevar razboiul , pana si oamenii din imediata sa apropiere s-au aratat supusi : nu citisera cartea maestrului lor , ori crezusera ca nu trebuie luate chiar in serios declaratiile lui imbacsite de la inceputul carierei sale.

Fara indoiala o concluzie eronata , caci pe sine insusi Hitler se lua foarte in serios . Un anumit cerc restrans ,dar important din jurul sau nu se poate disculpa nici pretextand convingerea ca elucubratiile de pe vremuri ale lui Hitler n-ar fi servit decat unor scopuri de propaganda . Caci la 5 noiembrie 1937, in timpul faimoasei Conferinte de la Hossbach , el le-a spus de-a dreptul oamenilor sai de incredere Göring , Raeder si Neurath ca problema germana nu va putea fi solutionata decat pe calea violentei . Ca daca ii va fi dat sa mai traiasca pana atunci , hotararea lui nestramutata va fi sa rezolve problema spatiului vital al germanilor.

Deci inca din anul 1923 Hitler anunta viitorul “curs germanic” spre rasarit , adica spre Polonia si URSS .

Daca vrem , asadar , sa ne imaginam viitorul asa cum arata el in planurile lui Hitler trebuie sa privim realitatea in fata . Caci toate planurile lui Hitler se intemeiau pe victoriile pe care el abia urma sa le repurteze.Europa cea inrobita de el nu constituia dacat o baza solida si de nezdruncinat .

Faptul ca Europa n-a fost nicicand in intregime inrobita , nici macar in perioada de glorie maxima a lui Hitler , asta pe el nu-l deranja catusi de putin .In ceasuri de noapte tarzii isi framanta mintea cu planuri grandioase de constructie , pentru perioada de dupa raazboi ; problemele curente nerezolvate le expedia cu cateva cuvinte repezite .” Anglia va fi ingenunchiata” , spunea ca si cum simplele sale cuvinte ar fi avut , chiar ele , insele , forta magica . “Practic Rusia a si pierdut razboiul “ , declara el desi fapte evidente demonstrau contrariul .

Fantasmagorie despre noua ordine in Europa

Hitler a trait intr-adevar intr-o lume a fantasmelor , in care realitatea si visele sale aberante se impleteau , formand o lume

periculoasa de naluciri. Nalucirile sale se bazeaza , dupa cum am mai aratat , pe o Europa ingenunchiata odata pentru totdeauna. Ultimii adversari , Marea Brianie si URSS sunt ca si invinsi si ei. Ba mai mult , dintr-o lovitura au fost sterse de pe harta lumii pana si tarile neutre :

1.In ultimele luni de razboi , pe Hitler il mai batea gandul sa atace si sa cucereasca Elvetia . Planurile militare elaborate in acest sens purtau denumirea codificata “Operatiunea Tannenbaum”. Elvetia urma sa fie apoi imparita , potrivit celor trei zone lingvistice , intre Germania , Italia si Franta .

2. SS-Fürerul Heinrich Himmler , si el tot un fantast , a vorbit in repetate randuri de intentia sa de a imparti dupa razboi Suedia . Partea de nord ar primi-o in dar finlandezii , drept recompensa pentru fratia lor de arme . Partea centrala si de sud ar primi-o Marele imperiu germanic .

3. Planul de atac elaborat impotriva unei alte tari neutre , si anume Portugalia , purta in documentele Statului major german denumirea codificata “Isabella “.Portugalia urma sa fie cucerita cu acordul Spaniei ,in timpul “Operatiunii Felix”-cucerirea Gibraltarului-care avea sa se desfasoare in paralel . In luna Ianuarie 1941 , Churchill inca se mai temea ca Hitler va trece la realizarea prin surprindere a acestor doua operatiuni .

4.Irlanda , care se declarase nebeligeranta , Hitler intentiona s-o foloseasca in momentul oportun impotriva Marii Britanii , pentru a o putea subordona pe aceasta cale Berlinului.5.In ceea ce priveste Turcia , Hitler oscila intre ideea de a atrage Ankara de partea sa , ca aliat ,si posibilitatea ispititoare de a o supune si pe ea prin forta . Il fascina gandul ca ar putea gasi in Turcia o noua baza militara impotriva URSS si ar putea trimite totodata trupele germane ss patrunda prin teritoriul turc in Siria si in zonele petrolifere ale Angliei din Orientul Apropiat , unde , la un termen stabilit , ele ar putea face apoi jonctiunea , la Canalul de Suez , cu “ Afrikakorps”al lui Rommel.

 

 

6.Ca ultima putere neutra , dupa ce si Spania va fi participat la razboi de partea Germaniei , n-ar mai ramane apoi decat

Vaticanul . In ce priveste Biserica , Hitler , Himmler si Rosenberg au planuri bine precizate .Himmler pusese la cale, indata dupa caderea lui Mussolini rapirea Papei .Trupe de desant aerian , sub comanda lui Ottoskorzeny , urmau sa fie plasate in Piata Sf. Petru din Roma , sa-l aresteze pe Pius al-XII-lea si sa-l duca in Germania.

Toate acestea nu sunt pure fantezii . Planurile fiecareia dintre actiuniile amintite erau gata elaborate ; parte din ele s-au pastrat in original , parte au fost confirmate prin alte documente ori prin depozitiile martorilor. Evolutia reala a situatiei de razboi constituie cauza pentru care ele nu au putut fi puse in aplicare . Existenta tuturor acestor planuri , insa pune in evidenta intentia clara a lui Hitler de a supune Europa in intrgime.

Toti negrii si evreii in Madagascar

Fiind convins de victoria finala , fiind chiar el acela care a declarat razboi Statelor Unite , Hitler trebuie sa fi crezut intr-adevar ca poate ingenunchia si America. Intentia lui era sa desfiinteze pe vecie America in calitate de factor politic mondial . Preconiza ca dr. Goebbels , in calitate de dictator si sprijinit de Göring , sa elimine populatia evreiasca din SUA si sa “reimprospateze “ partile de origine germana ale populatiei pana cand , in final , America de Nord va deveni o tara germana . Se prevedea izgonirea tuturor negrilor si evreilor din America . Urmau sa fie dusi undeva , in alta parte , eventual in Madagascar .

Despre evreii din URSS , Hitler spunea ca “trebuie organizata o expeditie de pedeapsa care sa le harazeasca soarta cei paste pe toti criminalii si raufacatorii : condamnarea la moarte , executia ! Evreii din Rusia trebuie ucisi ! Trebuie starpiti pana la unul !

“Intr-o stare de vesnica subordonare “ se spunea ca vor trebui mentinute si Franta – ea in primul rand – si tarile balcanice. Luxemburgul si parti din Olanda , Belgia si Danemarca urmau sa fie anexate la teritoriul Reichului.

Imperiul germanic mondial pana in Urali

Si in interiorul Germaniei se preconizau schimbari substantiale. Himmler vorbea despre planul de a face din Berlin un oras cu opt milioane de locuitori . In acest scop teritoriul inconjurator pe o raza de o suta de km avea sa fie expropiat si recladit . Doar putine sate trebuiau sa ramana in zona inconjuratoare a noului oras devenind proprietati model . Noile colonii de vile prevazute in plan , situate in mijlocul unor spatii verzi intinse , vor deveni apoi ramificatii ale super-orasului.

Inspre rasarit , Imperiul mondial trebuia sa se intinda pana dincolo de Moscova , pana la poalele Uralilor . Caci intentia reala a lui Hitler era de a germaniza intreaga Europa pana la Urali , dar si dincolo de Urali voia sa-si asigure in colaborare cu Japonia o influenta atat de puternica , incat nici acolo sa nu se mai poata constitui vreodata entitati nationale . Hitler pornea de la ipoteza ca dincolo de Urali n-ar mai exista decat eventual triburi nomade , care , cine stie cum , ar mai putea avea pe deasupra si obraznicia sa atace granitele germane. Oricum , insa el conta pe posibilitatea de a-si crea de-a lungul Uralilor o asa – zisa “ granita a sangelui “ , peste care , secole de-acum inainte , sa nu poata trece niciunul din popoarele Asiei.

Centrul lumii : Walhalla lui Himmler

In centrul imensului Imperiu germanic mondial Himmler preconiza sa construiasca un edificiu de proportii uriase , “o cetate de scaun “ a Ordinelor cavaleresti din Urali , din Capul Nord si din Africa de Sud . Himmler a ajuns atat de departe incat inca din 1934 a inceput constructia edificiului. Cetatea era aproape gata cand evolutia razboiului a oprit continuarea lucrarilor.

La 23 mai 1945 Himmler a luat , dupa cum se exprima un ziarist , “ expresul cianhidric spre Walhalla “ . Inca inainte , Hitler isi pusese capat zilelor cu un glonte ( conform celor prezenti in bunkarul unde se gasea Hitler la momentul mortii sale , dar raportul autopsiei a aratat ca acesta a murit otravit cu cianura) .

In Duminica Pastelui 1945 , un comandou SS a incercat sa arunce in aer , cu incarcatura exploziva si torte incendiare intregul edificiu . Actiunea a reusit numai in parte .Drept cuvant de incheiere mi se pare potrivita urmatoarea apreciere a lui P.J. Franceschini :

“ In <<casa de nebuni>> - care era Europa de dupa primul razboi mondial si pe care o denunta Moscova , o miscare , fascismul , a incercat sa combata tentativa de revolta marxista impotriva societatii burgheze de ansamblu . A facut-o , Insa cu metode si forte complet staine traditiilor de viata si gandire ale burgheziei . Lumea urma sa plateasca foarte scump aceasta colosala neintelegere. “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Daca nu vom invata aceasta lectie , vom pierde batalia pe care in timpul razboiului am castigat-o atat de greu .”

R . V. Jones

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

 

  1. “Ultimele zile ale fascismului in Europa “-

Jacques de Launay

  1. ”Un razboi ultrasecret “ – R. V. Jones

  2. “Procesul de la Nürnberg” – Joe Heydecker

Johannes Leeb

  1. Manual de istorie pentru clasa a XI- a – editura CorintCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani