Lumea antica in China Rascoalele populare din China, regiuni ale Chinei referat

Rascoalele populare din China

În lumea antica in China in perioada dintre secolul I i.e.n. pina in secolul II e.n. la cirmuirea statului s-au aflat regii familiei Han, care in urma campaniilor de cotropire au capturat sute de mii de prizonieri care i-au trasformat in robi la care s-au alaturat si chinejii ce nu plateau impozitele sau pentru cea mai mica vina pe care o capatau impreuna cu ceilalti membri ai familiei.

Pe linga robi o viata putin mai buna o duceau taranii. Aceste situatii provocau lupte impotriva exploatatorilor, dind nastere la rascoale in diferite regiuni ale Chinei. Ei fugeau cu miile in paduri si munti, atacind functionarii, proprietarii de sclavi si puneau stapinire pe arme.Pentru a putea fi deosebiti de ostasii regelui, rasculati isi vopseau sprincenele in culoarea rosie.

Toate acestea pregateau o rascoala mult mai puternica care era condusa de fratii Djang. Însa un tradator a destainuit planul rascoalei, in urma careia au fost executati peste 1000 de adepti ai fratilor, dar ei au ordonat inceperea imediata a rascoalei trimitind gonasi in toata tara. Iuteala raspindirii rascoalei putea fi asemanata cu o „reactie in lant”.Rasculatii purtau pe cap turbane galbene, ceea ce insemna lupta impotriva asupritorilor. Forta ce napustea asupra regelui si proprietarilor de sclavi ii ingrozea foarte tare. Însa din cauza ca rasculatii nu si-au unit fortele, fiecare detasament actionind in mod separat, lipsa de armament si conducatori de osti experimentati de care dispuneau trupele regale, „Turbanele galbene” au fost impinse in mlastini si riu, aceasta rezultindu-se cu moartea a circa 150 mii de oameni. Dar detasamentele robilor erau ca niste fantome – la distrugerea unuia aparea altul ca si rascoalele de pe teritoriul Chinei – la inabusirea uneia lua nastere alta, lupta durind 20 de ani, dupa care regele familiei Han a fost asasinat, statul farimitindu-se in regate mai mici, iar puterea familiei fiind zdrobita. Aici a fost pus capatul orinduirii sclavagiste din China.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani