Piramidele, piramidele cu fete triunghiulare, Regii Imperiului Vechi, urmati de regii Imperiului de Mijloc, piramida lui Sneferu de la Dahsur referat

Piramidele

In ultimile zeci de ani piramidele au fost unul dintre cele mai vorbite subiecte.

Regii Imperiului Vechi, urmati de regii Imperiului de Mijloc , de la dinastia a III-a pana la dinastia a XII-a au dispus timp de 1000 de ani construirea Piramidelor ca morminte regale.

O camera mortuara, in care era depus un sarcofag din piatra dura se afla in aceste monumente egiptene. La Sakkarah apare pentru prima oara piramida (cea in trepte) , datorita talentului arhitectului regelui Zoser, renumitul si genialul Imhotep. Scara simbolica pe care urca sufletul regelui , inaltandu-se catre parintele sau, Ra, era reprezentata de aceste trepte ale piramidei.„Ei au adus o scara pentru Teti, ei au instalat o scara pentru Teti; scara iat-o apare . Apare si numele tau pe care l-au rostit zeii“ rostesc Textele Piramidelor. 25372fpz26jjc7r

Din epoca regelui Snefru dateaza piramidele cu fete triunghiulare. Ni se povesteste ca aceasta trecere de la una la alta a fost foarte simpla. Ea s-a efectuat in momentul in care arhitectul a materializat in piatra traiectoria triunghiulara in care se inscrie profilul in trepte al monumentului. Astfel Inaltarea a sufletului regelui era inlesnita atat de pantele al caror varf se ridica la cer , cat si de treptele gigantice construite pana atunci .

Pentru slavirea vesnica a numelui lor, faronii, pe langa mormintele regale, inaltau un anasmblu intreg de constructii legat de aceste piramide cum ar fi: temple , capele, incinte etc.

De exemplu piramida lui Sneferu de la Dahsur era flancata , pe latura estica de templul de sus, destinat sa primeasca ofrandele pentru cultul regelui zeu, iar pe latura sudica o mica piramida . O incinta inconjoara tot ansmablul si comunica printr-un drum de legatura , uneori fiind acoperit, cu un templu de acces , care probabil la inceput avea ca destinatie operatiile rituale de mumificare.

La nordul si sudul piramidei se gaseau deseori canale mari, taiate in roca platoului, care adaposteau „barcile lui Ra“, simboluri ale calatoriei faraonului catre Duat „ cerul de jos“ si al dreptului capatat de faraon, devenit zeu, de a-l insoti pe Zeul Soarelui, Ra, in barca sa cereasca , in calatoria facuta aproape in fiecarre zi. Recent s-au decsoperit trei canale de acest fel , langa piramida lui Keops si cinci canale langa cea a lui Kefren . pj372f5226jjjc

Dupa moartea regelui cultul sau funerar era oficiat in aceste temple.Aproape de drumul care duce la Piramida lui Keops strajuieste Marele Sfinx, cioplit dintr-o stanca. Leu , cu cap de om, paznic al apusului unde odihneste Ra, Sfinxul masoara treizeci si noua de metri in lungime si saptesprezece metri in inaltime.

Marea piramida a lui Gizeh, masurata in coti regali egipteni (0. 524 de metri), prezinta o baza de 440 de coti, circa 230,5 , metri si o inaltime teoretica de 280 de coti, circa 146,7 metri. Panta sa excata este de 51de grade, 50 de minute , 35 de secunde.

Aceasta piramida are o serie de coridoare care duc la camera regelui. Aceasta piramida este construita din blocuri de granit perfect asezate si lustruite ; pe axa N-S se afla un frumos sarcofag din granit rosu, fara capac , deoarece acesta nu a fost inca descoperit.

In camera regelui si a reginei sunt plasaste doua canale de ventilatie. Datorita acestor canale, care au contact in permanenta cu exteriorul , chiar daca intrarea piramidei este inchisa, in interior si mai ales in camera regelui si a reginei, orice activitate omeneasca poate continua. Aceste canale de aerisire ale camerelor , iesind in exterior spre nord si spre sud si incalzirea in mod diferit de catre soare a fetelor piramidei, permit o ventilatie suficienta.

De la faraonul Keops nu ne-a ramas decat amintirea unui mare rege, deoarece mormantul sau a fost pradat de hoti. Keops, acest mare rege, zeu pe pamant, a dorit sa lase generaþilor viitoare un monument demn de numele sau si parintele sau, Ra.

Piramidele domina intinderea nesfarsita a desertului , continuand in veci sa slaveasca maretia acestor regi trecuti in nefiinta.

Copyright © Contact | Trimite referat