Atena si Sparta,Corint si Teba-Civilizatia greaca referat

Civilizatia greaca


Civilizatia greaca a fost creata de un mic numar  de state nemultumite , printre care Atena si Sparta . Faptele lor eroice , experientele politice cat si realizarile cuturale au asezat temelia traditiei occidentale.

Grecia a iesit din lunga perioada a Anilor Intunecati ca un teritoriu mic , in special format din comunitati de gospodari in stare sa-si asigure existenta . Aceste comunitati au fost capabile sa sustina un oras care servea ca centru civic , spatiu de intrunire si refugiu pentru vremuri grele . Orase ca Atena , Sparta , Corint si Teba au fost numele in jurul carora s-au format si micile orase state ale lumii grecesti. In ciuda faptului ca erau orase mici , orasele state grecesti au fost intotdeauna admirate ca un loc in care multitudinea ideilor politice au fost incercate si testate de la inceput. In timpul anilor intunecati , asezarile turcesti s-au extins in dreptul Marii Egee si de-a lungul coastei Asiei Mici . Prin secolul al 18-lea inainte de Hristos , grecii au inceput sa-si reorganizeze legaturile comerciale cu alte popoare , exportand produse asemanatoare cu uleiul de masline , vin , ceramica si lucrari din metal . Arta scrisului , pierduta in timpul Anilor Intunecati , a fost redescoperita cu ajutorul unei recente inovatii feniciene aceasta fiind alfabetul.Pacea si prosperitatea au pricinuit cresterea rapida a populatiei . Hranirea populatiei a devenit astfel o problema , data fiind slaba dezvoltare a agriculturii .

Reactia grecilor a fost de a trimite o parte a populatiei pentru a intemeia noi orase sau colonii care ar fi putut ajuta . Ca urmare multe colonii au fost intemeiate in sudul Italiei si in Sicilia iar zona a devenit cunoscuta ca Grecia Mare.

Copyright © Contact | Trimite referat