Caderea lui Napoleon Bonaparte Legenda Napoleniana referat


V.            Caderea lui Napoleon
In 1812 Napoleon, a carui alianta cu tarul Alexandru I a fost dezintegrata, a pornit invazia Rusiei care s-a sfarsit intr-o retragere dezastroasa  la Moscova. Dupa aceea toata Europa s-a unit impotriva sa, cu toate ca el s-a luptat sansele erau foarte mici. In aprilie 1814 maresalii sai au refuzat sa continuie conflictul. NApoleon a abdicat si a fost exilat in insula mediterana Elba. Localizata departe de coasta Italiei, insula Elba este cunoscuta ca locul unde, dupa prima sa abdicare, a fost exilat imparatul francez Napoleon.

Marie Lousie si fiul sau au fost pusi sub custodia tatalui ei, imparatul Austriei. Napoleon nu i-a mai vazut pe nici unul din acestia doi niciodata.

In 1815 el a evadat din Elba si a marsaluit pana la Paris castigand lupta cu trupele trimise sa-l captureze. in Paris el a promulgat noi si mult noi constitutii democratice, si veterani din campaniile vechi ale sale au fost luati sub tutela lui. Napoleon a cerut pace aliatilor dar acestia au respins cererea, si s-au hotarat sa atace primii. Campania din Belgia s-a sfarsit cu infrangerea de la Waterloo din 18 iunie 1815. El s-a retras la Rochefort, unde s-a predat capitanului vasului englez Bellerophon. Dupa aceea a fost exilat in insula Sfanta Elena unde a ramas pana la moartea sa, din cauza cancerului la stomac, in 5 mai 1821.


VI.                Legenda Napoleniana


Ca prim consul si imparat, el a obligat cei mai buni artisti si scriitori, din Franta si Europa, sa-i glorifice documentele care au contribuit cultului prin elaborarea unor ceremonii cu care au fost celebrate regulile lui, pictandul ca arhitectul celor mai mari victorii ale Frantei. In 1840 ramasitele lui Napoleon au fost aduse in Paris la cererile regelui Frantei Louis-Philippe .VII.            Evaluare


In 1806 Bonaparte a ordonat construirea Arcului de Triumf ca monument al victorrilor sale. Constructia este inalta de 50m si lata de 45m. Pe zidurile din interior ale arcului sunt trecute numele multor generali si victorii militare ale lui Napoleon Bonaparte.


VIII.        Incheiere


Napoleon a fost cateodata un tiran si intotdeauna autoritar. El a mai fost un monarh luminat care a schimbat institutiile franceze si a incercat sa reformeze institutiile Europei si sa dea continentului o lege comuna. La Sfanta Elena el a spus „Waterloo va sterge memoria tuturor victorilor mele” dar el a gresit. El este reamintit co bine ca fiind un general mare, nu pentru guvernarea lui luminata, dar cea de a doua trebuie sa fie socotita daca el este doar numit Napoleon cel Mare.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani