Lumea antica - Egipt, Roma, cele 7 minuniLumea antica

EGIPTUL ANTIC

In secolul 3 i.H. se construiau morminte sapate in stanca in care s-au gasit statui , mumii si obiectele personale ale celui decedat.Mormintele erau acoperite cu lespezi . Din suprapunerea lespezilor au aparut piramidele . Piramida reprezinta forma cea mai stabila , iar dimensiunile ei sa-u stabilit in urma unor calculele matematice .

Templele erau sapate in stanca sau cladite din piatra . Au un drum marginit de siruri de statui . La intrare sunt pusi sfincsi ( lei cu cap de om ) . Poarta de intrare este strajuita de turnuri inalte de cetate , iar tavanul templului este sutinut de coloane . Coloanele sunt inalte dominand omul si sunt asemuite cu copacii . Au baza , fus , si capitel . Capitelul este impodobit cu frunze de lotus , de palmier , boboci de flori , iar pe fusul coloanei se gasesc texte hieroglife . Statuile sunt realizate pentru a sluji cultul mortilor , din granit si din bazalt . Ele reprezinta faraoni si se da o mare atentie reprezentarii fetei , privirii . Din aceasta categorie sunt statuile numite scribii . Bazorelieful reprezinta saparea contururilor unui desen realizat pe suprafata constructiilor . Se folosesc linii simplificate si mai putine detalii . Pictura se realiza pe zid de culoare deschisa , cu culori luminoase : rosu , galben , verde si contururi de culoare inchisa . Marimea personajelor era in functie de rangul lor .


GRECIA ANTICA


Omul este masura tuturor lucrurilor . In perioada 2000-1500 i.H. in Insula Creta din Marea Egee s-a dezvoltat o civilizatie deosebita . Centrul acestei civilizatii se afla la Cnossos unde exista un palat deosebit . Acesta avea peste 1000 de incaperi ; curti interioare destinste jocurilor sportive , sau luptelor cu taurii si ateliere mestesugaresti . Peretii erau pictati cu culori viu colorate ce infatisau scene de vanatoare , petreceri , animale ; vasele de ceramica gasite au forme si dimensiuni variate .

Templele au fost construie in perioada e apogeu a artei grecesti cand inflorise viata economica si se dezvoltase teatrul , stiinta si literatura . Apar trei tipuri de coloane : dorice , ionice si corintice . Capitelul doric este alcatuit din forme geometrice simple . Capitelul ionic are niste coarne de berbec , iar capitelul corintic este decorat cu frunze .

Acropola : templul Eveteion-coriatide

templul Partenon

La interiorul constructiei se gasesc statui din bronz , marmura sau lemn acoperite cu fildes si pietre pretioase .

SCULPTURA .

Discobolul lui Myron , Venus din Mito .

Frontonul este un triunghi format de doua pante ale acoperisului . Friza se afla sub streasina , are un relief sculptat si este alcatuit dintr-o suprafata continua sau niste placute alaturate .Vasele de ceramica sunt colorate in culori vii , la inceput ,iar spre sfarsitul perioadei antice fondul este de culoare inchisa pe care se contureaza personajele .


CHINA ANTICA


S-au pastrat vestigii din secolele II - I i.H. Cel mai important esta Zidul Chinezesc , care are o latime de 10 m. si lungime de 3000 de km. A fost folosit ca drum comercial dar si ca zid de aparare .Palatele si templele ( pagode ) aveau picturi si decoratiuni de jad si de fildes . In secolul IV - V s-au facut statuiete din lut ars ce reprezinta personaje de la Curtea Imperiala: pictura pe matase . Culorile erau delicate si uneori se foloseste tus negru . Subiectele sunt peisaje , pasari , animale , flori .


INDIA


Arta Indiei antice :

a aparut in secolul III i.H.

primele vestigii importante in secolul I i.H. pana in secolul IV d.H.

constructiile inchinate zeilor erau in forma de movila - piramide

ornamente din piatra , sunt inconjurate cu un gard ce are patru parti corespunzatoare punctelor cardinale

portile sunt alcatuite dinpiatra ce are reliefuri infatisand scene din legende

Structura :

personajul cel mai reprezentat in sculptura este Buddha-intemeietorul budismului

arta indiana a influentat arta chineza , vietnameza , cambogiana .

ROMA ANTICA


Etruscii construiau temple si palate bine proportionate , solide , impodobite cu statui din pamant ars , sculpturi din bronz si picturi . Ei sunt primii care introduc bolta in arhitectura . Urmasii lor , romanii au construit sosele din piatra , poduri trainice , temple , stadioane . Constructiile erau inalte si preiau bolta de la etrusci . Folosesc coloane cu rol decorativ lipindu-le de suprafata peretelui . Capitelurile coloanelor sunt corintice . Planul constructiilor este adeseori rotund sau oval . Colosseumul din Roma a fost un stadioon rotund avand bolti etajate si tribune . Phantenonul de forma rotunda are cupola circulara si intrarea la Phantenon este asemanatoare unui templu grecesc . Forumul lui Traian este un ansamblu construit de Apolodor din Damasc . Acesta cuprinde o piata dreptunghiulara acoperita cu marmura alba si intrarea se face pe o poarta sub forma de arc , in centru se afla columna . Pe laturile pietei se afla sculpuri .
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII ANTICE


Cea mai mare parte este disparuta . Reprezinta creatiile cele mai importante ale antichitatii . Sunt impresionante ca dimensiuni si realizare tehnica .

Piramida lui Keops este singura care mai exista ; s-au folosit 2.300.000 blocuri de piatra a cate 2.5 tone fiecare ; fetele piramidei sunt placate cu blocuri de granit slefuite ; latura bazei este de 230 m. , si inaltimea de 146 m.

Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de Semiramida ( regina Babilonului ) . Palatul se afla langa palatul regelui Nabucodonosor .

Colosul din Rhodos este o statuie de 32 m. din bronz ; se afla la intrarea in portul Rhodos ; a fost realizata de sculptorul Chares ; a fost ridicat de locuitorii orasului in sec III i.H. si a disparut in urma unui cutremur in secolul III .

Farul din Alecsandria a fost construit in secolul III i.H. si folosea corabiilorce intrau in port ; avea o inaltime de 130 m. constriut din marmura alba ; adisparut intre secolele XII-XIV din cauza unor cutremure succesive .

Mausoleul din Halicarnos era mormantul lui Mausol ; a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa .

Statuia lui Zeus din Olimp a fost construita de sculporul Fidias ; era din lemn acoperit cu aur , fildes si se afla in templul din Olimpice cu o inaltime de 12 m. so il reprezenta pe Zeus pe tron si a fost distrus in secolul IV .

Templul zeitei Artemis din Efes afost constuit in secolele VII-IV i.H. in stil ionic avand 127 coloane ; afost distrus in perioada IV-VI d.H: