Mircea_cel_Batran referat


Mircea cel Batran


In 1354, turcii cucereau primul oras din Europa, portul Gallipoli. Treptat au fost supuse si statele sarbe s bulgare, iar la sfarsitul secolului al XIV-lea, otomanii atingeau frontierele Tarii Romanesti.

Ajutorul dat de Mircea cel Batran sarbilor si stapanirea Dobrogei atrage asupra sa campania de pedepsire condusa de Baiazid I, urmarindu-se transformarea tarii in pasalac.

Printre cele mai spectaculoase batalii a fost si cea de la Rovine ( 10 octombrie 1394 sau 17 mai 1395), in care turcii au fost umiliti de mica armata a Tarii Romanesti. Mircea cel Batran incheie tratar de alianta anti-otomana cu Sigismund Luxemburg la Brasov (7 martie 1395). In 1396 Ungaria organizeaza o cruciada antiotomana la care participa si Mircea, insa este invinsa la Nicopole.

Profitand de slabirea imperiului dupa moartea lui Baiazid, Mircea se implica in luptele pentru tron, incercand sa impuna un domn favorabil politicii lui externe. Incercarea esuan, noul sultan, Mehmed I organizeaza o noua campanie (1417) impotriva lui, in care este invins de Poarta, neavand parte de sprijinul aliatilor. El cedeaza Dobrogea si accepta sa plateasca tribut turcilor.

Acesta solutie era convenienta pentru ambele parti : Mircea stia ca nu poate infrange armata turca, Poarta considera ca e mai usor sa integreze tarile romane in sfera lor de influenta decat sa le cucereasca.

Titlul lui Mircea s-a marit considerabil de-alungul domniei, mai putin la sfarsit cand cedeaza Dobrogea turcilor. Titlul sau de cand a urcat la tron era foarte scurt : "cel in Hristos binecredincios, Io Mircea voievod, din mila lui Dumnezeu domn a toata Ungrovlahia". Cel mai complet titlu al sau, emis in 1406 semnifica : Eu, domn din mila lui Dumnezeu Mircea, mare voievod, stapanitor independent al Tarii Romanesti (Ungrovlahiei), duce (herteg) al Amlasului si al Fagarasului, domn al Banatului Severinului si al Dobrogei (Podunavia), pana la Marea Neagra (Marea cea Mare) si stapanitor independent al cetatii Darstor (Silistra).Mircea cel Batran a fost fara indoiala un mare domnitor, reusind sa respinga mult timp primejdia turceasca.

Copyright © Contact | Trimite referat