Apartheidul referat

Apartheidul - politica separarii rasiale promovata in trecut de Africa de Sud.

Cuvintul Apartheid inseamna din limba Afrikaans inseamna 'separare' si a descris dura diviziune rasiala intre minoritatea albilor, descendenti ai colonistilor olandezi, ce erau la putere si majoritatea populatiei locale de culoare.Inainte ca Apartheidul sa fi devenit sistemul politic official, Africa de Sud a cunoscut o lunga perioada de discriminari rasiale si dominatia colonistilor albi. in 1910 membrii parlamentului au fost limitati doar la cei albi.

Foarte multi africani se opuneau acestor restrictii, astfel in 1912 a fost creat Congresul National African (CNA) care lupta impotriva acestui system nedrept.

In 1913 a fost adoptata legea paminturilor conform careia cei de culoare au fost constrinsi doar la 13% din teritoriul statului, iar fiindca cele 87% ale colonistilor trebuiau sa fie cele mai fertile terenuri, negrii s-au ales cu cele mai erodate si poluate terenuri din propria lor tara, chiar daca numarul lor depasea 15 mln de oameni (mai mult de jumatate din toata populatia de culoare). Populatia apta de munca a fost urcata in autobuse si transportata in zonele populate de albi pentru a le sluji lor, iar pe 'paminturile natale' munca se baza pe truda copiilor, batrinilor, bolnavilor. Densitatea negrilor in 'paminturile natale' era de 10 ori mai mare decat cea a albilor pe teritoriul sau, iar banii obtinuti erau de 16 ori mai putini, astfel peste 80% din negri duceau un trai foarte sarac. Lor le era interzis sa plece de pe aceste paminturi.

Partidul National a introdus Apartheidul ca o parte a companiei sale pentru alegerile din 1948, iar odata cu Victoria partidului in cauza Apartheidul a devenit regimul guvernamental in Africa de Sud pina la inceputul anilor 90.

Chiar daca Apartheidul este astazi illegal, in Republica Africa de Sud mai exista inca inegalitati economice, sociale si politice intre albi si negri.

Legile Apartheidului clasificau oamenii in 3 grupuri rasiale majore:

1. Albii.

2. Bantu - Africanii negri.3. Coloratii - care erau descendentii primelor doua grupuri combinate. Mai tirziu asiaticii, indienii si pakistanezii au fost adaugati ca a 4-a categorie.

Legile Apartheidului stabileau locul de trai permis ale fiecarui grup in parte, precum si nivelul educational la care aveau dreptul de a-l primi. Legile interziceau majoritatea contactelor intre rase, a separate si discrimat facilitatile publice si a negat reprezentarea nonalbilor in guvernul national. Cei ce se impotriveau deschis Apartheidului erau considerati comunisti si guvernul a trecut la o legislatie bazata pe stricta securitate transformand astfel Africa de Sud intr-un stat politist.

In anii 50, dupa ce Apartheidul a devenit sistemul politic oficial CAN a declarat ca 'Republica Africa de Sud apartine celor celocuiesc in ea adica negrilor si albilor.' Si au luptat pentru abolirea Apartheidului. Dupa Masacrul de la Sharpeville din martie 1960, guvernul a eliminat toate organizatiile politice de culoare, inclusiv CAN.

Din 1960 pina la mijlocul anilor 70 guvernul a incercat sa faca Apartheidul o politica a 'dezvoltarii separate'. Cei de culoare au fost mutati pe noi 'paminturi natale' imbunatatite numite Bantustane, care urmau a deveni mici state independente. Populatia alba continuau sa detina controlul a mai mult de 80% din suprafata statului. Cei ce luptau impotriva Apartheidului au sporit considerabil actele de manifestare violenta, greve, boicoturi si demonstratii si astfel au colonistii de la putere influentati de rasturnarea Apartheidului in Mozambic si Angola au mai imputinat restrictiile.

De la mijlocul anilor 70 si pina la mijlocul anilor 80, guvernul a implementat o serie de reforme care permiteau muncitorimii de culoare sa organizeze unele activitati de opozitie. Constitutia din 1984 a permis intrarea in membrii parlamentului a reprezentantilor Asiatici si cei Colorati, dar continua sa - i discrimine pe cei negri, care reprezentau la acel timp circa 80% din populatie. Apartheidul continua a fi criticat international, si multe state inclusive Sua a impus sanctiuni economice asupra acestui stat. Multe revolte au izbucnit odata cu presiunile tot mai intense asupra Africii de Sud, guvernul Apartheidului incepu a se surpa, in 1990 presedintele F.W. de Klerk a interzis formal Apartheidul odata cu eliberarea liderului Nelson Mandela din inchisoare si legalizarea organizatiilor politice de culoare.

Copyright © Contact | Trimite referat