Razboaiele romane initiate de Traian, Cauzele razboaielor daco-romane referat


Razboaiele initiate de Traian

( Razboaiele romane )
Datorita esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate inpotriva adeptilor religiei Mozaice si a religiei crestine, Imparatul Domitian si-a atras ostelitatea tuturor supusilor. Ca urmare in anul 96 dupa Hristos, Imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.

La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Cocceus Nerva. Acesta dorind sa inlature din politica externa esecurile Imparatului Domitian, a hotarat sa supuna teritoriile germanice de pe fluviu si in vestul Panoniei. Acestea au fost supuse de catre legiunile romane conduse de generalul Marcus Ulpius Traianus.

Pentru felul cum si - a slujit tara in anul 97 dupa Hristos generalul Traian a fost adoptat ca fiu si asociat la domnie de catre Imparatul Nerva.

In anul 98 dupa Hristos, la moartea Imparatului Nerva Traian v-a ocupa tronul Imperiului Roman. El v-a domnii pana in anul 117 dupa Hristos. De la inceputul domniei, Imparatul Traian s-a pregatit pentru supunerea Daciei.


Cauzele razboaielor daco-romane au fost :

Ca urmare a dezvoltarii sale, Dacia constituia principalul rival al Imperiului Roman si ii impiedica politica expansionista a acestuia.

Ca urmare a politicii de cucerire, Imperiul Roman trecea printr-o puternica criza economica.

Criza economica a Imperiului nu se putea solutiona decat prin preluarea bogatiilor Daciei.

Prin supunerea Daciei isi consolida hotarul de Nord al Imperiului, deoarece Dacia era cel mai inaintat bastion in lumea barbara.

Cucerirea Daciei de catre romani, echival cu anularea pacii semnate in anul 89 dupa Hristos.

Dacii si romanii s-au confruntat in doua razboaie:

a) 101-102 dupa Hristos

b) 105-106 dupa Hristos


Primul Razboi daco-roman :


In vara si toamna anului 101 dupa Hristos, legiunile romane au trecut Dunarea pe la Portile de Fier si au inaintat in Banat. Ele au infrant armata daca, de sub conducerea lui Decebal, in lupta de la Tapae. Dupa victorie, legiunile romane au intrat in Tara Hategului. Venirea iernii a oprit inaintarea legiunilor romane spre Transilvania. Incercand sa previna viitoare atacuri, Decebal a creat in iarna anului 101-102 o diversiune. Dupa ce s-a aliat cu roxalanii si bastarnii, Decebal a trecut Dunarea si a atacat Moesia. El spera ca romanii se vor retrage din Banat si Tara Hategului pentru a venii in apararea Moesiei.

La sud de Dunare armata daca a fost infranta si diversiunea creata a esuat.

In primavara anului 102, legiunile romane din Banat si Tara Hategului au intrat in Transilvania. Prin ajutorul lor au venit si legiunile din Moesia, conduse de guvernatorul provinciei generalul Rabelius Maximus.

Romanii au supus cetatile Piatra Rosie, Costesti, Blidarul si s-au apropiat de Sarmisegetusa. Imparatul Decebal a cerut pace. Imparatul Traian a acceptat pacea, justificand-o prin oboseala legiunilor.

Pacea incheiata in anul 102 dupa Hristos era deosebit de apasatoare pentru daci.

Prevederi :

a) era anulata pacea incheiata in anul 89 dupa Hristos.

b) Decebal era obligat sa inapoieze romanilor banii, armele, constructori, primti prin cauzele pacii din 89 dupa Hristos .

c) Decebal terbuia sa-si darame sistemul de fortificatii si sa-si reduca efectivele armatei.

d) Decebal nu mai avea voie sa primeasca in oastea sa ofiteri refugiati din Imperiul Roman.e) dacii nu mai aveau voie sa se alieze cu populatii ostile Imperiului Roman.

f) Decebal trebuia sa se considere supus al romanilor si sa urmeze politica externa a acestora.

g) romanii realizau numeroase < Capete de Pod > ( puncte de sprijin ) pentru teritoriul Daciei. Astfel romanii luasera in stapanire sudul Moldovei si Campia Munteana, estul Munteniei si estul Banatului.

Prevederile pacii din 102 nu au fost respectate de nici unul din cei doi conducatori, astfel acestia auinceput pregatirea in vederea confruntarii decisive.

Imparatul Traian a dispus construirea podului de peste Dunare de la Drobeta-Turnul-Severin. Conducatorul actiunilor de realizare a acestui pod a fost inginerul Apolodor din Damasca.

De asemenea Imparatul Traian a hotarat concentrarea la sud de Dunare a urmatoarelor legiuni :

a) Legiunea I Italica;

b) Legiunea II Macedonia;

c) Legiunea X Genima;

d) Legiunea XI Claudia;

e) Legiunea Traiana Fortis;

f) Legiunea XXX Ulpia Vitrics;

g) Legiunea Flovia Felix;

h) Cohorta I Hispanorum.


La randul sau Decebal s-a pregatit pentru viitorul razboi :

a) a amanat achitarea obligatiilor intre Imperiul Roman;

b) si-a consolidat sistemul de fortificatii;

c)           si-a marit efectivul armatei;

d) i-a pustiit pe iazigi ce locuiau la vest de Tisa si erau aliati ai romanilor.


AL Doilea razboi daco-roman din 105-106 dupa Hristos:


In vara si toamna anului 105, legiunile romane au trecut podul de peste Dunare si au inaintat in Banat. Ele s-au confruntat cu armata daca in lupta de la Tapae si au infrant-o. Venirea iernii a oprit legiunile romane sa treaca muntii in Transilvania.

In primavara anului 106, legiunile romane au intrat in Transilvania si intr-o perioada scurta de timp au cucerit cetatile :Blidarul ,Piatra Rosie si Costesti.

Ca urmare a tradarii, locul de refugiu al lui Decebal a fost aflat de calaretii romani condusi de Tiberius Claudius Maximus. Pentru a nu cadea viu in mana cuceritorilor, Decebal s-a sinucis. In semn de triumf, romanii au purtat capul lui Decebal si mana sa dreapta in tot Imperiul timp de 165 de zile.

Dupa acest razboi, o mare parte din teritoriul Daciei a fost transformat in provincie romana. Pentru a stapanii mai bine aceasta provincie, romanii au darmat fortificatiile dace si au mutat o mare parte a populatiei in zonele de campie.

Sarbatorind marea sa victorie, Traian a hotarat ridicarea in forul de la Roma a monumentului numit Columna lui Traian. Aceasta este o veritabila cronica de razboi in piatra.Copyright © Contact | Trimite referat