Atena - Orasul contemporan,Perioada moderna a istoriei Atenei referat


Atena


Atena este un oras situat in sud-estul Greciei, fiind capitala si cel mai mare oras din acessta tara. Situata in campia Atica, pe tarmul grec, Atena este inconjurata din trei parti de muntii Parnis, Pendeli, Hymettus. Doua rauri strabat orasul: raul Kifisosin vest si raul Illsos in est. Impreuna cu portul sau, Pireu, situat la 8 km spre sud-vest, Atena formeaza o regiune metropolitana. Atena domina viata economica, culturala si politica din Grecia.
Orasul contemporan


O mare parte din activitatea industriala a Greciei este concentrata in jurul Atenei. Printre bunurile facute aici se includ textilele, bauturile alcoolice, sapunurile, faina, chimicale, produse de papetarie, produse din piele si portelan. Publicatiile, bancile si turismul sunt de asemenea importante in economie. Orasul este si centrul retelei nationale de transport.

In inima orasului modern se afla Piata Constitutiei, iar in apropiere cladirea parlamentului si mai multe muzee. Cel mai proeminent si faimos loc este Acropole, un deal plat pe care se gasesc ramasitele Pantheonului si alte cladiri importante datand din secolul 5 i.H.

Printre institutiile importante de invatamant se numara si Universitatea Natiunala Capodistrian din Atena (1837), Universitatea Nationala de Tehnica din Atena (1836) si scolile de arta, afaceri si agricultura. Atena are numeroase muzee, printre care se includ Muzeul National al Arheologiei, Muzeul Bizantin, Muzeul Acropole si Muzeul Benaki, cu colectiile lor respectabile.
Perioada moderna a istoriei Atenei


Razboiul grec de independenta (1821-1833) a eliberat orasul de sub dominatia turceasca si a facut din Atena capitala Greciei moderne. Atena a fost puternic reconstruita in perioada domniei lui Otto I 1832-1862 de arhitecti germani, printre care Eduard Schaubert. Inainte de a ajunge un important oras industrial si comercial din Europa in secolul XX, a fost si va ramane in principal un centru turistic celebrat pentru monumentele sale antice. In prezent orasul sufera din cauza problemelor moderne tipice ale extinderii urbane si ale poluarii aerului. Populatia orasului antic, Atena, era de aproximativ 3.100.000 de locuitori in 1991.
Copyright © Contact | Trimite referat