Benjamin Franklin - Philadelphia si Londra, Proiecte si experimente, Activitatea publica, Diplomat al razboiului referat

Benjamin Franklin

Franklin s-a nascut la 17 ianuarie 1706 in Boston. Tatal sau , Josiah Franklin a avut 17 copii ; Benjamin a fost al 15-lea copil si al 10-lea fiu . Mama sa Abiah Folger a fost cea de-a doua sotie a tatalui sau . Intre 8 si 10 ani urmeaza cursurile scolii de gramatica , dupa care a intrat in afaceri alaturi de tatal sau . Considerand aceasta munca nepotrivita pentru sine , la varsta de 13 ani se alatura faratelui sau James care se intorsese din Anglia cu o noua tipografie . Lucreaza ca tipograf dedicandu-se in acelasi timp si studiului .

A citit “Progresul Pelerinilor” de predicatorul John Bunyan , “Vieti Paralele” lucrare a eseistului si bibliografului grec Plutarch , “Eseie in Proiect” scris de romancierul si jurnalistul englez Daniel Defoe . Cand a facut rost de al treilea volum din “Spectator” scris de eseistul si omul de stat Sir Richard Steele si Joseph Addison , si-a ales stilul de proza .In 1721 fratele sau James Franklin si Benjamin Franklin , publica in ziarul New English Courant ocupandu-se in timpul zilei cu distribuirea ziarelor si cu compunerea articolelor in timpul noptii Articolele, publicate anonim , taratau aspecte din societatea vremii, bucurandu-se de marea atentie in randul cititorilor . Din cauza tendintelor sale liberale , New England Courant deseori crea neplaceri autoritatilor coloniale . In 1722 , urmare a publicarii unui articol ofensiv , James Franklin a stat la inchisoare timp de o luna si a fost interzisa publicarea ziarului si , pentru o perioada , acesta a aparut sub numele lui Benjamin .

 

Philadelphia si Londra

Ca rezultat al neintelegerilor cu James , Benjamin a plecat din Boston si a ajuns in Philadelphia in octombrie 1723 . Acolo si-a facut multi prieteni printre care si Sir William Keith , guvernator provincial al Philadelphiei . Acesta l-a indrumat pe Franklin sa se duca in Londra sa-si continuie activitatea de publicist si sa isi cumpere echipamentul necesar infiintarii propriei tipografii in Philadelphia . Tanarul Franklin a luat in considerare sfatul si a ajuns in Londra in decembrie 1724 . Neavand scrisorile promise de la Keith de recomandare si credit , Franklin s-a trezit la varsta de 18 ani intr-un oras cu totul strain . Fara resursele necesare , a obtinut slujba la doua tipografii de renume din Londra : “Planer’s“ si “Watt’s”. Curand capacitatile sale au fost recunoscute de noile personalitati din lumea literaturii si tipografiei .

In octombrie 1926 , Franklin s-a reintors in Philadelphia si si-a reluat activitatea . Urmatorul an a organizat o intrunire sub numele de “Junto” care a devenit mai tarziu “Societatea Filosofica Americana” . In septembrie 1729 a cumparat “Gazeta de Pennsylvania” si a publicat ziare saptamanale . In 1730 s-a casatorit cu Deborah Read pe care o cunoscuse inainte de excursia din Anglia . ne412s2441teee

 

Proiecte si experimente

 

Franklin s-a angajat in multe activitati publice . In 1731 a infiintat prima biblioteca publica in America numita in 1742 “Biblioteca din Philadelphia”. A publicat prima carte “Poor Richard’s Almanack” in 1732 sub numele de Richard Saunders . Acest mic volum a castigat intreaga audienta si a avut influienta asupra caracterului american . In 1736 Franklin a devenit functionar la Pennsylvania General Assembly iar in urmatorul an a fost ales deputat de Philadelphia . In acest timp a organizat prima unitate de pompieri in acest oras si a adus metode de pavare si iluminare a strazilor . Interesat de studiile stiintifice a reusit sa evite excesul de fum din seminee inventand , in jurul anului 1744 , soba care furniza caldura mai nulta , reducand in acelasi timp consumul de combustibil .

In 1747 Franklin si-a inceput experimentele electrice cu un aparat simplu pe care l-a primit de la Pete Collinson in Anglia . A avansat si a sustinut teoria lui Leyden despre socul electric , sustinand ca iluminarea este un fenomen electric si a propus o metoda eficienta sa demonstreze acest lucru . Metoda sa a fost publicata in Londra . A inventat vergeaua de lumina in explicarea a doua tipuri de energie : pozitiva si negativa . Ca recunostinta a experimentului sau , Franklin a primit titluri de onoare de la universitatile St. Andreas si Oxford . A devenit membru al Societatii Regale din Londra si in 1753 a fost premiat cu medalia Copley pentru contributia sa adusa dezvoltarii stiintei . Franklin si-a exercitat influienta in invatamantul din Pennsylvania

 

Activitatea publica

 

In 1748 Franklin a vandut tipografia si in 1750 a fost ales in Intrunirea din Pennsylvania in care a activat pana in anul 1764 . A fost numit deputat general al coloniilor in 1753 si in 1754 a fost delegat de Pennsylvania la Congresul de la Albany , congres in care s-a discutat despre amenintarea razboiului dintre Franta si India . Planul sau , din mai multe puncte de vedere prevazator al ideilor Constitutiei americane din 1787 , prevedea independenta locala ca baza a uniunii coloniilor , dar a fost neinteleasa si neacceptata de opinia publica pentru a obtine ratificarea . Pana la sfarsitul vietii sale a crezut ca adoptarea acestui plan ar fi putut duce la evitarea Razboiului de Independenta .

Cand razboiul dintre Franta si India s-a terminat , Franklin a procurat cai , carute si provizii pentru comandantul general englez Edward Braddock , garantand cu creditul sau fermierilor din Pennsylvania , care i-au furnizat echipamentul necesar . Proprietarii coloniei Pennsylvania , urmasi ai conducatorului William Penn , in conformitate cu mentalitatea religioasa potrivnica razboiului , au refuzat ca proprietatile lor sa plateasca impozite pentru razboi . Astfel in 1757 , Franklin a fost trimis in Anglia sa depuna plangere la rege pentru a incasa taxele de pe aceste proprietati . Dupa indeplinirea misiunii sale , a ramas timp de cinci ani in Anglia ca reprezentant al coloniilor americane . In aceasta perioada si-a facut multi prieteni din randul aristocratiei engleze , printre acestia numarandu-se si savantul si clericul Joseph Priestley , filozoful si istoricul David Hume si filozoful si economistul Adam Smith .Franklin s-a intors in Philadelphia in 1762 unde a ramas doi ani , dupa care a fost retrimis in Anglia ca agent al Pennsylvaniei . In 1766 a fost convocat de Camera Comunelor prezentand efectele tratatului Bula de Aur asupra coloniilor . Prezentarea lui a fost de o mare influenta in aprobarea anularii acestui act . In ciuda acestui act Parlamentul a elaborat noi planuri de impozitare a coloniilor , iar Franklin a fost nevoit sa oscileze intre devotamentul pentru colonistii din Pennsylvania si loialitatea fata de regele George III . In sfarsit in 1775 puterile sale de conciliere s-au sfarsit , Franklin recunoscand cu tristete inevitabilitatea razboiului . Navigand spre America dupa o absenta de 11 ani , a ajuns in Philadelphia la 5 mai 1775 unde incepuse prima etapa a razboiului - bataliile de la Lexington si Concord . A fost ales membru al celui de-al doilea Congres Continental, fiind numit presedinte general , functie pe care a indeplinit-o timp de un an .

 

Diplomat al razboiului

 

In 1775 Franklin calatoreste spre Canada suferind numeroase greutati in timpul calatoriei , intr-un zadarnic efort de a obtine alianta Canadei . La intoarcere Franklin a fost ales membru al comitetului insarcinat cu intocmirea Declaratiei de Independenta . Totodata el a fost unul dintre semnatarii acestui document la care a adaugat : “Trebuie sa fim uniti , altfel nu vom invinge” . In luna septembrie a aceluiasi an a fost ales impreuna cu Arthur Lee si Silas Deane pentru a cauta asistenta economica in Franta . Reputatia sa in calitate de savant , caracterul sau integru si bunele sale maniere au asigurat Statelor Unite ajutorul si concesiile pe care poate nici un om nu le-ar fi putut obtine . In ciuda puternicei opozitii a ministrului francez Jacques Necker si al antagonismului colegilor americani , a reusit sa obtina imprumuturi banesti de la Ludovic XVI - lea al Frantei . Franklin a incurajat soldatii americani impotriva marinei britanice . La 6 februarie 1778 Franklin a negociat un tratat comercial si defensiv cu Franta , eveniment care a reprezentat o schimbare in raportul de forte in cadrul razboiului . Sapte luni mai tarziu el a fost numit de Congres ca prim-ministru al Statelor Unite .

In 1781 Franklin , John Adams si John Jay au fost insarcinati cu incheierea unui tratat de pace cu Marea Britanie . Acest tratat, supranumit Tratatul de la Paris , a fost semnat la Versailles la 3 septembrie 1783 . In timpul sederii sale in Franta Franklin a fost distins cu multe onoruri si recunoscut pe plan international . Statutul sau ca om de stiinta i-a asigurat o intalnire cu regele Frantei in calitate de comisar insarcinat cu investigarea doctorului austriac Franz Anton Mesmer in femomenul atractiei animale. Ca membru distins al Francmasoneriei, Franklin a avut ocazia de a intalni si a conversa cu multi filozofi si multe alte personalitati care au devenit mai tarziu figuri marcante ale Revolutiei Franceze , asupra ideologiei careia Franklin a dezvoltat o puternica influienta . El a favorizat eliberarea guvernului si schimbarea puterii fara violenta .

 

Franklin - autor al Constitutiei

 

La propria cerere , in martie 1785 , Franklin renunta la functiile din Franta si se intoarce in Philadelphia unde este imediat ales presedinte al Consiliului Executiv din Philadelphia (1785 - 1787). In 1787 a fost ales delegat al conventiei insarcinate cu elaborarea Constitutiei Statelor Unite . Franklin a fost interesat de anumite proiecte cu caracter filantropic si unul dintre acestea a fost semnarea unei petitii a Congresului american la 12 februarie 1790 prin care se desfiinta sclavia si comertul cu sclavi . Doua luni mai tarziu pe 17 aprilie Franklin moare in casa lui din Philadelphia la varsta de 84 de ani .

Importanta fundamentala a contributiei lui Franklin aduse Americii, sta in arta lui diplomatica , intelepciunea , bunul simt , tactul si toleranta sa . Datorita calitatilor sale de orator si in acelasi timp de ascultator , Franklin a ocupat un loc important in galeria universala a oamenilor de cultura . In cea mai mare parte , reputatia sa in materie de literatura a provenit din lucrarea neterminata “Autobiografie” care a fost considerata un epitaf al intregii sale activitati .

Urmare a activitatii sale de publicist , scriitor, diplomat , filozof , om de stiinta , a contributiei sale la Razboiul de Independenta american si formare a noului guvern federal , Benjamin Franklin a fost ridicat la rangul de cel mai mare om de stat .

 

 

Copyright © Contact | Trimite referat