Desfasurarea actiunilor de lupta ale artileriei in campania militara din anul 1943 referat

Desfasurarea actiunilor de lupta ale artileriei

in campania militara din anul 1943


Inca de la inceputul anului 1943,fata de situatia grea a marilor unitati si      unitatilor din compunerea Armatelor 3 si 4 romane,in urma “Batalia Stalingrad”,
Maresalul Antonescu a hotarat aducerea in tara a efectivelor si tehnicii din marile unitati care au reusit sa iasa din incercuire sau au putut sa se desprinda de inamicul aflat in continua ofensiva.S-au stabilit doua itinerare de baza pentru retragerea in tara,astfel:itinerariul Stalino,Zaporoje,Vosnesensck,Rabnita pe Prut pentru trupele ramase din compunerea Armatei 3,iar la sud,itinerariul:Melitopol,

Berislav,Nicolaev,Varvarovca,Odessa,Tighina pentru trupele din compunerea

Armatei 4.

La14ianuarie1943,dupa o scurta perioada de refacere si odihna,Divizionul 1 Art.A.A. mobil,s-a pus in mars spre Stalino,evitand orasul Rostov,care era pe-

riclitat de inamic.Dupa ce,pe tot parcursul acestui mars a infruntat geruri exce-

sive,drumuri troienite,drumuri troienite,nesiguranta situatiei tactice generale,dar si atitudinea total neprieteneasca a trupelor “aliate”(germane);divizionul a reusit sa se regrupeze la Stalino,de unde,la 28 ianuarie 1943,s-a deplasat la Melitopol pregatindu-se pentru plecarea spre tara.

La 12 februarie 1943,Divizionul 1 Art.A.A. s-a pus in mars prin Zaporoje,

Nicolaev,unde s-a imbarcat pe calea ferata si la sfrsitul acestui lunii februarie,a    ajuns la Bucuresti cu toate bateriile sale.Unitatea isi facuse pe deplin datoria!!!

Divizionul 14 Art.A.A. mobil independent care a actionat in fasia Armatei 4,dupa ce a executat retragereasub presiunea inamicului,s-a retras la vest de Don cu o parte din bateriile (112 Rhm si 21 Vickers)prin Zimleanskaia,Broniki,iar cu alta parte prin Salsk,reusind catre 2-3 ianuarie 1943 sa se regrupeze in dispozitiv de lupta la Bataisk.

In vederea inapoierii in tara,a urmat itinerariul Melitopol,Nicolaev,ajungad in conditii foarte grele de mars,in febrarie,la Odessa,de unde aducerea subunita-

tilor in tara s-a executat pe roti.Primind temporar misiunea de a proteje centrul    sensibil Iasi,o parte din baterii au fost deplasate mai tarziu la Bucuresti si Brasov la unitatile deorigie,de unde au ajuns abia in prima decada a lunii martie.

In concluzie,catre data de 1martie1943,au plecat in tara:comanda Brigazii 4 Art.A.A.,comanda Regimentul 4 Art.A.A.,comenzile Divizioanelor1,14,4 si un numar de baterii dintre cele mai afectate,care au suferit pierderi si care aveau un stagiu indelungat pe front.


Actiunile aviatiei inamice si riposta artileriei antiaeriene

pe frontul de est


In primele luni ale anului1943,inamicul antiaerian,detinand continuu supe- rioritatea aerianain zona unitatilor din Brigada4Art.A.A. a actionat cu predilectie asupra aglomerarilor de trupe in retragere la punctele obligate de trecere:podurile de peste Donet si peste Don,atacurile cesteia vizand,de asemenea,aerodromurile aviatiei romane si germane.

Cu toate greutatile datorate unei ierni deosebit de aspre,tunarii antiaerieni romani au executat serviciul la material cu rigurozitate,pregatind cu migala victoriile antiaeriene.

In crsul lunilor februarie si martie,aviatia sovietica a atacat indeosebi,aero- dromurile Melitopol,Mariupol,Stalino.Subunitatile de aparare antiaeriana au facut eforturi dosebite pentru a pute executa tragerile de lupta,pt ca,din cauza gerului(-35 )materialul functiona foarte greu;nu de putine ori servantii ramaneau uimiti cand,dupa plecarea primei lovituri,tunurile amorteau,teava nemaiplecand in recul.


Actiunile s-au intetit in iunie,cand in zilele de 16,20,25,26 aerodromurile au fost atacate in valuri de 30-40 avioane de la inaltimi de 2500-4000m,noaptea, folosind parasute luminoasesi lansand sute de bombe;a actionat intens Divizionul 8 Art.A.A.
Concluzii si masuri luate de comandamentele superioare romane si germane


Bombardamentul de la 1august 1943 asupra obiectivelor Ploiesti-Campina a fost primul atac aerian de mare anvergura,care a solicitat intregul sistem de aparare antiaeriana,activa si pasiva.Dupa analizele efectuate de factorii compe- tenti,a rezultat ca sistemul a functionat bine.

Erorile de pregatire si executie a atacului de la1august 1943 se pot consi- dera ca au constat in principal din:

-ignorarea modului de organizare si dotare a sistemului de aparare

-absenta unor instructiuni precise asupra manierei de a traversa masivii

-insuccesul lovirii biectivelor de catre primele 2 grupuri de avioane

-eficacitatea apararii antiaeriene

Bilantul nefavorabil,marile pierderi ale oamenilor si materialelor,rezultate- le sub asteptarile prognozate au demonstrat ca atacul aerian de la 1august 1943 a fost un esec.El a ramas totusi in istoria razboiului ca o actiune de indrazneala,u- nica in felul ei,din punct de vedere al performantei aviatiei.

Ca urmare a csetui esec de mari proportii,aliatii au tras concluziile de ri- goare.Ei vor reveni la Ploiesti in1944,pornind de pe baza din Italia cu o puternica escorta de avioane de vanatoare si la mare altitudine.

Dealtfel,dupa acest atac,germanii au intarit apararea antiaeriana,in special sub raport calitativ,introducand in dispozitiv tunuri semiautomate de 105mm,tu- nuri de 128mm pe cale ferata,o brigada de camuflaj-ceata,mai multe statii de radiolocatie si au imbunatatit mascarea,realizand,chiar prin dezimformare

“Ploiestiul fals”.

Artileria antiaeriana romana in operatiile militare

desfasurate in anul 1944 pana la 23 august


Situatia generale de pe fronturile din Europa,inclusiv pe teatru de operatii din Europa de est,precum si operatiile militare desfasurate de armata romana in cursul anului 1944,au determinat hotarator ale artileriei antiaeriene.

Consecinta fireasca a inaintarii frontului spre V a fost apropierea bazelor aviatiei sovietice de tara noastra si deci posibilitati sporite de lovire a obiectivelor de pe teritoriul national.

Ca urmare,aviatia americana va desfasura ,de la 4aprilie pana la 19august 1944,o serie de operatii aeriene de mare amploare asupra centrelor sensibile de pe teritoriul national si,in primul rand,asupra platformei petroliere Ploiesti-Cam- pina,inclusiv riposta mijloacelor de aparare romanesti.Un alt eveniment deosebit de important il va constitui actul de la 23 august 1944 si anume iesirea Romaniei din coalitia hitlerista.Eveniment de importanta majora in mersul general al raz- boiului,acesta va pune artilerie antiaeriana romana,ca dealtfel intreaga noastra ar- mata,in situatia de a lupta impotriva germanilor,deci si a aviatiei germane,sco- tand totodata obiectivele vitale ale tarii de sub loviturile aeriene ale aviatiei anglo-americane.

Se poate spune ca artileria antiaeriana,ca si aviatia de vanatoare romana a fost pusa in cursul razboiului din anii 1941-1945 in situatia de a duce actiuni de lupta impotriva celor mai puternice forte aeriene din lume la epoca respectiva:a- viatia sovietica si anglo-americana pana la 23 august 1944 iar apoi cea germana.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani