James Watt Motorul cu Aburi inventator scotian si inginer mecanicJames Watt

A trait intre anii 1736 - 1819 si a fost un inventator scotian si inginer mecanic renumit pentru imbunatatirile aduse motorului cu aburi.

Watt s-a nascut pe 19 ian 1736 in Greenock, Scotia.  El a lucrat la confectionarea de instrumente matematice de la varsta de 19 ani si, curand a devenit interesat de motoarele cu aburi inventate de inginerii englezi Thomas Savery si Thomas Newcomen, care erau utilizate in acele timpuri la pomparea apei din mine.Watt a determinat proprietatile aburului, in special dependenta dintre densitatea aburului si temperatura si presiunea lui, si a proiectat o camera separata de condensare pentru motorul cu aburi. Aceasta avea rolul de a micsora pierderile de aburi in cilindru si de a imbunatati conditiile de vacuum. Primul patent al lui Watt, in 1769, s-a referit la acest dispozitiv precum si la alte cateva imbunatatiri aduse motorului lui Newcomen, cum ar fi: lubrifierea cu ulei si izolarea cilindrului cu scopul de a mentine temperaturile inalte necesare pentru eficienta maxima.

In tot acest timp, Watt a fost partenerul inventatorului britanic John Roebuck, care a finantat cercetarile sale. In 1775, totusi, interesul lui Roebuck a scazut si el a fost inlocuit de fabricantul Matthew Boulton, proprietar al firmei Soho Engineering Works din Birmingham. Acesta, impreuna cu Watt, a inceput sa produca motoare cu aburi. Watt si-a continuat cercetarile si a patentat si alte inventii importante, printre care motorul rotativ pentru antrenarea diferitelor tipuri de masini, motorul cu dubla actiune, in care admisia aburului se face alternativ prin ambele capete ale cilindrului, si indicatorul de abur care inregistreaza presiunea aburului in motor. El s-a retras de la firma in 1800 si s-a dedicat in intregime muncii de cercetare.

Eroarea care se face cand se considera ca James Watt a fost inventatorul motorului cu aburi provine din faptul ca el a avut o contributie fundamentala la imbunatatirea  parametrilor si functionarii acestuia. Watt a inventat si regulatorul de viteza pentru motor, dispozitiv ce a fost construit pe principiul conexiunii inverse (al feedback-ului), legand iesirea cu intrarea, si care este conceptul de baza al automatizarii.

Unitatea de masura pentru energia electrica, wattul, a fost numita in onoarea inventatorului. Acesta a fost, de asemenea, si un renumit inginer de constructii civile, el realizand o serie de masurari topografice ale drumurilor si arterelor rutiere si de navigatie. In 1767, Watt a inventat un dispozitiv care a adaptat telescoapele pentru utilizarea in masurarea distantelor si tot el a introdus termenul de cal-putere.

James Watt a murit in Heathfield, Anglia, pe data de 19 august 1819.