Organizarea SUA Statelor Unite ale Americii, Declaratia de Independenta referatOrganizarea S.U.A.


La 4 iulie 1776 s-a adoptat "Declaratia de Independenta" conceputa de Jeffenrson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.

Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc.In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care  a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei.In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown.In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S.U.A. Proclamarea S.U.A. se facuse la 1781 printr-un act constitutional unmit "Articolele confederatiei". Cele 13 state urmau sa alcatuiasca o uniune condusa de Congres, institutie cu atributii legislative, executive si judiciare.In anul urmator au avut loc ample dezbateri privind organizarea noului stat.In 1787 s-a adptat Constitutia S.U.A. care este in vigoare si astazi.Potrivit acestui ducoment. S.U.A. formeaza on federatie deschisa in frunte cu un presedinte ales pe 4 ani cu posibilitatea innoirii mandatului.Organul suprem de conducere era Congresul format din Camera Reprezentantilor( 2 persoane alese din fiecare stat) si Senat.Alegerea senatorilor a avut la baza sistemul cenzitar.Puterea judecatoreasca este incredintata Curtii Supreme care are ca atributie verificarea si declararea constitutionalitatii legilor.

Putarea centrala era insemnata in cateva domenii (economie,finante,politica externa).Puteri insemnate reveneau administratiilor locale.Constitutiei I s-au adus o serie de amndamente, indeosebi in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale(ecoul revolutiei francezei).Aceste amendamente sunt cunoscute sub denumirea de "a II-a declaratie americana".

In perioada urmatoare s-au constituit si partidele care a disputat conducerea uniunii Partidului Republican si Partidului Democratic.

Primul presendinte a fost George Washington urmat de Jefferson.Din 1787 s-a adoptat ca moneda unica dolarul.S.U.A. s-u oganizat dupa principii masonice.Tot in acest an s-a adoptat si Costitutia SUA.Ea consacra principiul separarii puterilor in stat si este pentru prima data cand doctrina politica si filosofia "Luminilor" trece din faza discutiilor teoretice in practica.Constitutia poate fi actualizata oricand si imbogatita cu ajutorul amendamentelor Organele conducerii federale si locale se intemeiaza, in structurarea si functionarea lor, pe principiile: suveranitatii poporului, proprietatii, libertatilor, cetatenestisi individuale, contractului social, suprematiei vointei nationale, separarii lor, echilibrului si controlarii reciproce a puterilor.

In conformitate cu textul Constitutiei, fiecare stat membru are dreptul de a se conduce dupa propiile legi, are un guvernator ales si institutii propriii in plan judecatoresc si financiar.

Conducerea federala are atributii in planul politicii externe, reprezentand natiunea in relatiile cu alte state.Ea poate introduce impozite, poate reglementa comertul si bate moneda nationala.Se ocupa de armata si de marina.

Presedintele, investit cu puterea executiva, este ales pentru un mandata de 4 ani de catre un colegiu de electori, desemnati in fiecare stat in proportie cu numarul de reprezentanti in Congres.El este, in acelasi timp, sef al statului si al guvernului, comandant-sef al armatei, cu largi puteri in caz de conflict arma.SUA este o republica prezidentiala.

Puterea legislativa apartine Congresului SUA, parlament bicameral format din Senat si Camera Reprezentantilor.

Congresul se intruneste la date fixe fara a fi convocat de presedinte.Presedintele are, insa, drept de veto.Congresul examineaza, admite sau respinge actele de guvernare, voteaza legile, adopta bugetul, fixeaza liniile politicii externe, ratifica tratatele internationale.Are posibilitatea da a-l demite pe presedinte.