Declaratia de independenta a statelor unite, SUA USADeclaratia de 
 Independenta a 
Statelor Unite

Cand in cursul evenimentelor umane, a devenit necesar ca poporul nostru sa dizolve bandele politice care l-au legat de un altul si sa-si asume intre puterile de pe Pamant starea de separare si egalitate cu care legile naturii si ale lui Dumnezeu il indreptateste un respect decent al opiniei umanitatii ii cere sa declare cauzele care il determina la separare.

Noi sustinem ca aceste adevaruri sunt de la sine evidente, ca toti oamenii sunt creati egali, ca ei sunt inzestrati de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, ca printre acestea sunt: Viata, Libertatea si dreptul la Fericire. Pentru apararea acestor drepturi au fost instituite guverne intre Oameni, care isi deriva puterile chiar in consensul celor guvernati. Astfel incat, ori de cate ori, oricare forma de guvernamant devine distructiva acestor scopuri este Dreptul Poporului sa o schimbe sau s-o inlature si sa instituie un nou guvern, bazandu-si intemeierea sa pe astfel de principii si organizandu-si puterea astfel incat, sa asigure in modul cel mai eficient Siguranta si Fericirea sa. Fara indoiala prudenta va dicta ca guvernele instituite de mai multa vreme sa nu fie schimbate din motive neintemeiate, usoare, trecatoare; si in concordanta cu experienta acumulata, sunt mai dispusi sa sufere cand raul este suportabil decat sa-si ceara drepturile prin abolirea formelor de guvernare cu care sunt obisnuiti. Dar cand un lung sir de abuzuri si uzurpari urmarind in mod invariabil acelasi scop dau la lumina intentia de a le transforma intr-un Despotism absolut, este dreptul lor, este datoria lor sa inlature un astfel de Guvern si sa asigure noi aparatori ai sigurantei lor viitoare.

Astfel s-a intamplat cu aceste colonii si suferinta lor rabdatoare; si astfel se impune acum necesitatea care le obliga sa-si schimbe vechiile Forme de Guvernare. Istoria actualului rege al Marii Britanii este o istorie de uzurpari si de nedreptati repetate, toate avand scopul direct de a stabili o Tiranie absoluta peste aceste State. Pentru a dovedi aceasta sa lasam faptele sa vorbeasca.

El a refuzat sa aprobe Legea, cea mai necesara si importanta pentru bunul public.

A interzis guvernatorilor sa aprobe legi de o importanta imediata si urgenta, daca nu suspedate pana cand se obtinea aprobarea regelui; si cand erau astfel suspendate le neglija in mod intentionat sa le acorde atentie.

El a refuzat sa aprobe ale legi pentru buna convietuire a marilor comunitati de oameni, daca oamenii aceia nu-si pierd dreptul de Reprezentare in Legislatie un drept inestimabil pentru ei si de speriat numai pentru tirani.

El a convocat grupuri lagislative in locuri neobisnuite, neconfortabile si departe de locul inregistrarilor lor publice, pentru singurul motiv de a-i obosi prin supunerea la masurile sale.

El a dizolvat in mod repetat camerele reprezentative pentru a se opune cu o hotarare barbateasca drepturilor oamenilor.

A refuzat mult timp dupa astfel de dizolvari sa-i lase pe altii sa fie alesi; de unde Puterile Legislative, incapabile de Anihilare, s-au intors catre oamenii cei multi pentru practicarea lor; Statul ramanand in acest timp expus agresiunii si tuturor pericolelor rezultate din lipsa legilor si convulsiilor din interior. Regele a facut eforturi sa impiedice populatia din aceste state; in acest scop, obstructionand Legea Naturalizarilor Strainilor refuzand sa aprobe altele pentru incurajarea migrarii lor aici si impunand conditii pentru noile Impropritariri de Terenuri.

A obstructionat administrarea justitiei refuzand acordul sau la legile pentru stabilirea Puterilor Judiciare.

A facut ca judecatorii sa depinda numai de vointa Sa, pentru a-si pastra functia si nivelul salariilor. A infiinat o multime de noi functii si a trimis mare numar de oficiali ca sa conduca oamenii de aici si sa le ia averile.

A pastrat pe timp de pace o armata in functie fara consimtamantul legislatiilor noastre.

A facut eforturi sa redea militarilor independenta si superioritate puterii civile.

S-a unit cu altii pentru a ne supune unei jurisdictii straine de constitutia noastra si necunoscuta de ligile noastre, dandu-si consimtamantul la Actele lor de pretinsa legislatie: pentru gazduirea unor mari corpuri de armata; pentru protejarea lor, printr-un proces formal de judecare a oricaror crime pe care le comit asupra locuitorilor din aceste state; pentru ruperea legaturilor comerciale cu intreaga lume; pentru impunerea de taxe fara consimtamantul nostru; pentru privarea noastra, in multe cazuri, de avantajele Judecarii cu jurati; pentru ducerea noastra peste mari pentru a fi pedepsiti datorita unor pretinse ofense; pentru abolirea sistemului liber al legilor englezesti in provincia invecinata stabilind acolo un guvern arbitrar si largindu-i granitele astfel incat sa ne dea imediat un exemplu si sa pregateasca instrumentul pentru introducerea aceleeasi guvernari absolute si in aceste Colonii; pentru inlaturarea Constitutiei noastre, abolirea celor mai valoroase legi ale noastre si modificarea fundamentala; pentru suspendarea legislaturilor noastre si autoinvestire cu putere legislativa asupra noastra in toate cazurile. A anulat guvernul de aici declarandu-ne in afara protectiei sale si pornind razboi impotriva noastra.

Ne-a atacat pe mare, ne-a distrus coastele, ne-a ars orasele si a distrus vietile oamenilor nostrii.

In timpul acesta el transporta imense armate de mercenari straini pentru a-si completa activitatea distructiva si tirania deja incepute in imprejurari de cruzime si perfidie cu greu egalate de cele mai barbare epoci si complet nepotrivite cu un conducator al unei natiuni civilizate.

I-a constrans pe concetatenii nostri facuti prizonieri pe mare sa intoarca arma impotriva tarilor sa devina ucigasii prietenilor si fratiilor lor sau sa se sinucida.

A produs o insurectie interna si s-a straduit sa aduca asupra locuitorilor de la frontierele noastre toate nenorocirile produse de salbaticia indienilor, a caror binecunoscuta regula este distrugerea fara discernamant a oamenilor de orice varsta, sex si conditie sociala. In fiecare etapa a acestei oprimari noi am depus plangere pentru redresare in termenii cei mai umili: la fiecare din petitiile noastre ni s-a raspuns numai cu injurii. Un rege al carui caracter este mascat de orice act care poate defini tirania este nepotrivit pentru a fi conducatorul unui popor liber. N-am avut intentia sa-i implicam aici pe fratii nostri britanici ci i-am avertizat din cand in cand de incercarile legislatiei lor de extindere asupra noastra a unei jurisdictii lipsite de garantie. Le-am amintit de imprejurarile imigrarii si stabilirii noastre aici. Am apelat la marinimia si justitia natala si am implorat prin legaturile noastre comune sa dezavueze aceste nedreptati care in mod inevitabil, vor intrerupe legaturile noastre. Nici ei nu au auzit vocea dreptatii si a sangelui. Trebuie de, aceea, sa consimtim din necesitate care anunta separarea noastra si trebuie sa-i declaram, ca pe restul, omenirii, dusmani in razboi si in pace prieteni.

De aceea, noi reprezentatii Statelor Unite ale Americii adunati la Congresul General, invocand pe Judecatorul Suprem al omenirii pentru corectitudinea intentiilor noastre, in numele si cu autoritatea oamenilor de buna credinta din aceste colonii dam publicitatii si declaram solemn ca aceste colonii unite sunt si de drept ar trebui sa fie State Libere si Independente; ca sunt absolvite de supunere fata de coroana britanica; si ca legatura politica dintre ele si Marea Britanie este si ar trebui sa fie in totalitate dizolvata; si ca in calitate de state libere si independente sa declare razboi, sa incheie pace sa contacteze aliante sa stabileasca comertul si sa faca toate celelalte acte si lucruri pe care orice stat independent are dreptul sa le faca.

Si pentru a sprijini aceasta declaratie, cu o credinta neclintita in protectia Puterii Divine, promitem sa ne aparam viata, averea si onoarea cea sfanta.